Temmuz'daki Büyümenin Sebebi Üretim Değil Tüketim Çıktı - Son Dakika
Ekonomi

Temmuz'daki Büyümenin Sebebi Üretim Değil Tüketim Çıktı

İkinci çeyrekte yüzde 3.8 ile beklentileri aşan büyümenin kahramanı vatandaşlar. Seçim öncesi harcamalarını öne çeken vatandaş dolarını bozdurup otomotiv ve konut aldı.

11.09.2015 08:31  Güncelleme: 08:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yılın ikinci yarısında yavaşlayan tüketim, ihracattaki kayıp ve duran yatırımlar olumsuz bir tablo oluşturuyor.

BÜYÜMENİN SEBEBİ

Türkiye ekonomisi 2015'in ikinci çeyreğinde yüzde 3.8 büyümeyi başardı. Yüzde 3.5 olan beklentileri aşan büyümede başrolü vatandaş aldı. Vatandaşın yılın ilk çeyreğinde olduğu gibi ikinci çeyrekte de otomotiv ve konut harcamalarının artması, genel seçim nedeniyle kamu harcamalarının yükselmesi, başta TÜPRAŞ'ın kapasite artırımı yatırımını devreye almasıyla özel sektörün yatırımlarındaki yükseliş yüzde 3.8'lik büyümeyi yakalattı.

OTOMOBİL BAŞI ÇEKTİ

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) dün açıkladığı verilere göre yılın ilk yarısındaki büyüme ise yüzde 3.1 oldu. Kötü haber ise dış ticaretten geldi. İhracattaki kayıp, ithalatta yine otomotivin başı çektiği artış büyümeyi sınırladı. Türkiye ekonomisi Türk Lirası'ndaki büyük değer kaybı nedeniyle ikinci çeyrekte dolar bazında yüzde 10.7, ilk altı ayda ise yüzde 6.9 küçüldü. Ekonominin büyüklüğü cari fiyatlarla dolar bazında 774.3 milyar dolar olurken ilk çeyrekteki 795 milyar dolar ve geçen yılki 799.0 milyar doların altında kaldı.

10 BİN DOLARIN ALTINDA

Kişi başına milli gelir ise 5 yılın ardından ilk kez 10 bin doların altına inerek 2015'in ilk yarısı itibariyle 9 bin 908 dolar oldu. Bu 2014'e göre 482 dolar fakirleştiğimizi ortaya koyuyor. Yılın ikinci yarısı için ise analistler umutsuz. Dibi gören tüketici güven endeksi, durmayan ihracat kaybı, dolardaki zirveler ve seçim sonrasi siyasi belirsizlik nedeniyle bıçak gibi kesilen özel yatırımlar üçüncü çeyrek büyümesi için umut vermiyor. İkinci çeyrekte yüzde 3.8 olan büyümenin muhtemelen yılın çeyrekler itibariyle yakalanan en yüksek büyümesi olacak.

DOLARI BOZDURDU ALDI

Seçim öncesi harcamalarını öne çeken vatandaşlar tüketimi yüzde 5.6 artırdı ve bunun büyümeye katkısı 3.61 puan oldu. Tüketimde otomotiv ve konut harcamaları başı çekti. Ancak vatandaş bu harcamalar için kredi kullanmadı dolardaki yükselişten faydalandı. İkinci çeyrekte taşıt kredilerinde hiç değişim olmazken konut kredileri yüzde 3.8 arttı. Özel sektörün yatırımları da hızlandı ve yüzde 11.4'ü buldu. Bu da büyümeye 2.32 puanlık katkı verdi. Seçim harcamaları kamu harcamalarının artırdı. Kamu harcamalarındaki yüzde 7.2'lik artışın büyümeye etkisi 0.76 puan oldu. İhracat ise yılın ikinci çeyreğinde azalmasını sürdürdü ve geçen yıla göre yüzde 2.1 küçülme yaşadı. İthalattaki artış ise yüzde 1.6 oldu. Dış ticaretin büyümeye negatif katkısı 1.06 puan.

BÜYÜMENİN GELECEĞİ SİSLİ

TÜİK ilk üç ayda çeyreklik büyümeyi yüzde 1.5'e, yıllık büyümeyi de yüzde 2.5'e yukarı doğru revize etti. İkinci üç ayda ise çeyreklik büyüme yüzde 1.3 oldu. Büyümenin, ikinci yarıda artan siyasal belirsizlik, kur, sanayi üretimi gibi öncü göstergelerdeki olumsuz gelişmeler nedeniyle sürmesi zor görünüyor. Yılsonu büyüme beklentileri yüzde 2.5-3 seviyelerinde.

İMALAT SANAYİ BAŞI ÇEKTİ

Üretimde ise tarımdaki yüzde 6.7 büyüme ekonomiye 0.48 puanlık katkı sağladı. İmalat sanayiinde TÜPRAŞ'ın yatırımların desteği ve PETKİM'in geçen yıl devreye aldığı kapasite artırımı yatırımıyla yakaladığı üretim artışı yüzde 5'lik büyümeyi yakalattı. İmalat sanayinin büyümeye katkısı 1.28 puana ulaştı. Bu son bir yılın en yüksek katkısı oldu. Finans sektörü tüm kısıtlamalara rağmen büyümesini sürdürdü ve yüzde 9.1 büyüme sağladı. Bu büyüme ekonomiye 1.09 puanlık katkı yaptı. Gayrimenkul sektörü de yüzde 4 büyüdü. Son iki çeyrektir büyümeyi negatif etkileyen inşaat sektörü de yüzde 2 büyüdü.


Temmuz\'daki Büyümenin Sebebi Üretim Değil Tüketim Çıktı

Son Dakika Ekonomi Temmuz'daki Büyümenin Sebebi Üretim Değil Tüketim Çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Eskişehir'de AB Onaylı Süt Çiftliği Sertifikası verildi
    16:44 Eskişehir'de AB Onaylı Süt Çiftliği Sertifikası verildi

    Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Tepebaşı İlçesi'nde bulunan bir süt çiftliğine 'Avrupa Birliği Onaylı Süt Çiftliği Sertifikası'nı teslim etti. İşletme, AB standartlarında süt ürettiği belirlenerek Tepebaşı ilçesinde ilk AB Onaylı Süt Çiftliği Sertifikası alan işletme oldu. Çiftlikte ayrıca hastalık taramaları ve süt kalite kontrolü yapılmaktadır. 2024 yılı için destekleme miktarının artırılması beklenmektedir.

  • Bursa'da Endüstriyel Tasarım ve Yaratıcı Etki Paneli Gerçekleştirildi
    16:23 Bursa'da Endüstriyel Tasarım ve Yaratıcı Etki Paneli Gerçekleştirildi

    Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Kreatif Endüstriler Meclisi tarafından düzenlenen 'Turuncu Konuşalım' etkinliği kapsamında Bursa'da 'Endüstriyel Tasarım ve Yaratıcı Etki' başlıklı bir panel gerçekleştirildi. Panelde, Bursa'nın tasarım vizyonu ve liderliği desteklenirken, yaratıcı fikirlerin gelişeceği ortamların önemi vurgulandı. Ayrıca, endüstriyel tasarımın sektörel sorunları, destekler ve yol haritası da ele alındı.

  • Ardahan'ın Posof İlçesinde Doğal Gaz Çalışmaları Tamamlandı
    16:23 Ardahan'ın Posof İlçesinde Doğal Gaz Çalışmaları Tamamlandı

    Ardahan'ın Posof ilçesinde yıllardır özlemi çekilen doğal gaz çalışmaları sona erdi. İlk gazın açılışı yapıldı ve törene yüzlerce kişi katıldı. Posof'a bağlanan doğal gazın açılışı meşalelerle gösterildi.

  • Mardin İçmesuyu Projesi'nde Çalışmalar Hızla Devam Ediyor
    16:05 Mardin İçmesuyu Projesi'nde Çalışmalar Hızla Devam Ediyor

    Mardin Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (MARSU) tarafından yürütülen "Mardin İçmesuyu Projesi" çalışması sürüyor. Kasımiye-1 ve Kasımiye-2 su depo çalışmalarında incelemelerde bulunan Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkanı Vekili Tuncay Akkoyun, projenin fiziki gerçekleşmesinin yüzde 30'u geçtiğini belirtti. Projenin tamamlanmasıyla Mardin'in günlük insani kullanım su ihtiyacı karşılanacak.

  • Balıkesir'de ihracat ve ithalat Şubat ayında azaldı
    15:40 Balıkesir'de ihracat ve ithalat Şubat ayında azaldı

    TÜİK'in açıkladığı verilere göre, Balıkesir'de ocak ayında ihracat yüzde 14 azalarak 73 milyon 100 bin dolar, ithalat yüzde 9,2 azalarak 55 milyon 700 bin dolar olarak gerçekleşti. Şubat ayında ise genel ticaret sistemine göre ihracat yüzde 14, ithalat yüzde 26,5 oranında azaldı. Ocak-Şubat döneminde ise ihracat yüzde 8,5 artarken, ithalat yüzde 16 azaldı.

  • Tiryakilere kötü haber! Seçim sonrası sigaraya 10 TL zam geleceği iddia edildi
    15:35 Tiryakilere kötü haber! Seçim sonrası sigaraya 10 TL zam geleceği iddia edildi

    31 Mart Pazar günü yapılacak yerel seçimler sonrasıyla ilgili ekonomik anlamda çok sayıda iddia ortaya atılırken, bunlara bir yenisi daha eklendi. Sigaraya 1-10 Nisan tarihleri arasında 10 TL'lik dev bir zam geleceği iddia edildi.


Advertisement