Temmuzda Kar Satmak: Türk Kültür ve Edebiyatında Mizah" Paneli - Son Dakika
Kültür Sanat

Temmuzda Kar Satmak: Türk Kültür ve Edebiyatında Mizah" Paneli

Fatih Sultan Mehmet Vakıf U¨niversitesi (FSMVÜ) Edebiyat Fakültesi'nce düzenlenen "Temmuzda Kar Satmak: Türk Kültür ve Edebiyatında Mizah" panelinde, edebiyat ve musikide mizah anlayışı ele alındı.

27.04.2016 17:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fatih Sultan Mehmet Vakıf U¨niversitesi (FSMVÜ) Edebiyat Fakültesi'nce düzenlenen "Temmuzda Kar Satmak: Türk Kültür ve Edebiyatında Mizah" panelinde, edebiyat ve musikide mizah anlayışı ele alındı.

FSMVÜ Üsküdar yerleşkesinde du¨zenlenen panele konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Nihat O¨ztoprak divan edebiyatında, Prof. Dr. Ali S¸u¨kru¨ C¸oruk yeni edebiyatta, Yrd. Doc¸. Dr. Tu¨rkan Alvan ise musikide mizah anlayıs¸ını degˆerlendirdi.

Panelde konuşan O¨ztoprak, son dönemlerde mizaha ihtiyaç olduğunu düşündüğünü belirterek, mizahın bir dilin zenginliğini gösteren unsurların başında geldiğini anlattı.

Türkçe'nin de zengin yapısından dolayı mizaha uygun olduğunu dile getiren Öztoprak, şöyle devam etti:

"Özellikle yazılı metinlerin başlangıcından itibaren, metinlerimizde mizah mevcuttur. Klasik Türk edebiyatındaki mizah anlayışıyla günümüz mizah anlayışı arasında farklar var. Klasik edebiyatımızda, kelimeye dayalı, güldürürken düşündürmeye dayalı bir mizah anlayışı vardır. Güzel olan insandan çıkan her şey güzeldir, anlayışı vardır. Klasik edebiyatta şairler nükteli beyitler söylerlerken, İslam'dan referans alırlar. Kuran'da ve hadiste mizahla ilgili bir yasaklama olup olmadığına bakarlar."

Öztoprak, Klasik Türk edebiyatında, "Yalan olmamak şartıyla şaka yaparım" hadisinden yola çıkan bir mizah anlayışı olduğunu vurgulayarak, "Mizahla ilgili kitapların başında özellikle Peygamber efendimizin mizahla olan ilişkisi önce anlatılır, buna dayalı olarak da mizahi metinler oluşturulur. En önemli dayanakları olarak Peygamberimize gelen bir yaşlı kadının 'Ya Resulullah benim için cennnete girmem hususunda dua eder misin?' diye sorduğunda 'Kusura bakma yaşlılar cennete giremez' diyerek cevapladığı ve kadının üzüldüğü, fakat ardından kadına 'O cennete girecek fakat ama olarak girmeyecek' diye haber gönderdiği anlatılır." diye konuştu.

Türk edebiyatında hem yazılı hem de sözlü olarak mizahın bulunduğunu, son dönemde ise mizahın çizgiyle devam ettiğini kaydederek, "Günümüzdeki mizahta seviyesiz bir anlayışa doğru gidildiğini görüyoruz. Mizahın seviyeli olması, çok önemlidir. Mizah, dilin zirvesidir. Yeterli birikimi olmayan dillerde mizah yoktur." ifadelerini kullandı.

Alvan: "Şiir ve musiki asırlardır, helallik ve haramlık noktasında bir mücadele vermiştir"

Musikide mizah anlayıs¸ını ele alan Yrd. Doc¸. Dr. Tu¨rkan Alvan da mizahın güldürürken düşündürmesi açısından Türk edebiyatında ciddi bir yer tuttuğunu anlattı.

Mizahın ciddi bir iş olmasının insanın zeka seviyesiyle alakalı olduğuna işaret eden Alvan, "İnsanları küçük düşürmenin mizah olduğunu zanneden bir kitle var. Aynı zamanda kendi görüşünü empoze etmek için mizahı kullananlar var ancak mizahın, kendine dışarıdan bakabilmek için kullanılması gerektiğini bilen insanlar da var." dedi.

Eskilerin mizaha latife ve hiciv olarak baktığına dikkati çeken Alvan, "Latife, insanların gönlünü hoş tutmak için yapılan bir mizah sanatıdır. Hiciv ve taşlama ise halka hizmet etmek amacıyla yapılır. Çünkü bu sanat 'kral çıplak' demek için yapılır." değerlendirmesini yaptı.

Eskiden çok iyi bir musikişinas olan bir sanatçının aynı zamanda şair olduğunu söyleyen Alvan, "Şiir ve musiki asırlardır, helallik ve haramlık noktasında bir mücadele vermiştir. Günümüzde hala bu tartışmalar devam ediyor. Musikişinaslar ve şairler, kendilerine karşı çıkan zahitlere mizahi dille cevap vermeye çalışmışlardır. Bu haliyle ortaya daha ilginç ifadeler çıkmıştır. Küçük bir anektod anlatmak istiyorum. Kethüdazade'ye bir gün Tamburi Zeki Mehmed Ağa ziyarete gelir. Hacca gideceğini ve saza tövbe edeceğini söyler. Kethüdazade de 'Evladım çal, böyle çaldıktan sonra Arafat'ta bile çalsan bir şey olmaz.' demiştir." diye konuştu.

Çoruk: "Mizah, aynı zamanda bir eleştiri aracıdır"

Prof. Dr. Ali S¸u¨kru¨ C¸oruk da hicvin çok ağır kelimelerle yapılan bir mizah türü olduğunu söyleyerek, "Modern edebiyatta mizah anlatım tekniklerinden biri olmuştur. Örneğin; Şair Eşref, Neyzen Tevfik, Ziya Paşa ve Namık Kemal gibi isimler, modern edebiyatta hicvin temsilcilerinden kabul edilir. Mizah sadece güldürme amaçlı yapılan bir sanat değildir, bir eleştiri aracıdır da. Modern dönemde modernliğin kendisi bile mizahla eleştirilir." dedi.

Bir mizah tekniği olarak parodi tekniği üzerine konuşan Çoruk, "Parodi, bir esere aynı biçimde ve mizahi bir üslupla yazılmış nazireye denir. Parodi bir diğer anlamıyla bir eserin yapısını değiştirmeden alay etmektir. Edebiyatımızda pek çok ünlü isim yetişmiştir. Fazıl Ahmet en önemli temsilcisidir. Pek çok yazarı bu yolla eleştirmiştir. Abdülhak Hamit'in Makber metnini de değiştirerek, alay etmiştir. Mizah sadece güldürmek için değil, bu haliyle metne olan saygıyı da azaltma aracı olarak kullanılır." şeklinde konuştu.

Panelde, Prof. Dr. M. Fatih Andı da konusu edebiyat olan karikatürlerinden bir seçki paylaştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Temmuzda Kar Satmak: Türk Kültür ve Edebiyatında Mizah' Paneli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Eskişehir'de Karagöz ile Hacivat geleneği yaşatılıyor
    11:43 Eskişehir'de Karagöz ile Hacivat geleneği yaşatılıyor

    Eskişehir'de tiyatro sanatçısı Hüseyin Demir, 20 yıldır ramazan aylarında her pazar Karagöz ile Hacivat temsiliyle izleyici karşısına çıkarak gölge oyunu geleneğinin yaşatılmasına katkıda bulunuyor. Hüseyin Demir, izleyicileri de oyuna dahil ederek oyunlarının katılımcı olmasını sağlıyor. Gösterilerini halka açık ve ücretsiz düzenleyen Demir, oyunu kendi tasarladığı dekorlarla sahneliyor. Dijitalleşme karşısında organik bir örnek sunan Demir, temsillerinin hem çocukları hem de yetişkinleri etkilediğini belirtiyor.

  • CHP Çeşme Belediye Başkan Adayı Lal Denizli:
    11:24 CHP Çeşme Belediye Başkan Adayı Lal Denizli: "419 Hanelik Sosyal Konut Projesini Benim Dönemimde Çeşme Halkı ile Buluşturacağız"

    Çeşme’nin ilk kadın belediye başkanı olmaya hazırlanan CHP Çeşme Belediye Başkan Adayı Lal Denizli seçime günler kala temposunu arttırarak çalışmalarına devam ediyor. Adaylık sürecini ve projelerini ANKA Haber Ajansına anlatan Denizli, Çeşme’nin en büyük ihtiyaçlarından birinin sosyal konut olduğunu belirterek "Ekonomimizin geldiği yer itibarıyla alım gücünün düşmesi ile birlikte sosyal konut Çeşme’de ciddi bir beklenti. Biz de zaten bu konuyu proje lansmanımızda duyurduğumuz gibi 419 hanelik bir sosyal konut projesini Çeşme halkı ile benim dönemimde buluşturacağız” dedi.

  • Milli Kütüphane, Ankara dışından da erişilebilir hale getiriliyor
    11:20 Milli Kütüphane, Ankara dışından da erişilebilir hale getiriliyor

    Türkiye'nin kültürel hafızası Milli Kütüphane kaynaklarında bugüne kadar 20 milyon sayfa dijitale aktarılırken, kütüphanenin yakın zamanda Ankara dışından da erişilebilir hale getirilmesine ilişkin çalışmalar başlatıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Taner Beyoğlu, dijitalleşme çalışmaları hakkında bilgi verdi. Milli Kütüphane, gazete, dergi, kitap ve diğer bilgi kaynaklarını dijitalleştirerek vatandaşların çevrimiçi erişimini kolaylaştırmayı hedefliyor.

  • Eyüpsultan Belediyesi Ramazan Sohbetlerinde Necmettin Nursaçan'ı Ağırladı
    11:14 Eyüpsultan Belediyesi Ramazan Sohbetlerinde Necmettin Nursaçan'ı Ağırladı

    Eyüpsultan Belediyesi'nin düzenlediği etkinlikler kapsamında Zal Mahmut Paşa Külliyesi'nde gerçekleştirilen Ramazan Sohbetlerinin konuğu emekli Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Necmettin Nursaçan oldu. Nursaçan, günlük hayatta yaşananların İslami boyutuna dikkat çekti ve önemli bilgiler aktardı.

  • Troya Müzesi'ne ait dijital dergi araştırmacıların hizmetine sunuldu
    10:54 Troya Müzesi'ne ait dijital dergi araştırmacıların hizmetine sunuldu

    Çanakkale merkeze bağlı Tevfikiye köyünde bulunan Troya Müzesi, Troy Museum Journal adlı dijital dergiyi araştırmacıların kullanımına sundu. Dergi, müzecilik, arkeoloji, tarih, sanat tarihi, etnografya, sosyoloji, coğrafya, edebiyat tarihi, felsefe tarihi ve kültürel çalışmalara ait içerikler içermektedir. Amacı, bilimsel araştırmaların ve çalışmaların yayınlanması ve araştırmacılarla paylaşılmasıdır. Derginin ilk sayısı yayınlanmış olup, ikinci sayısı eylül ayında yayınlanacak ve yılda iki sayı olarak devam edecektir. Troya Müzesi, derginin uluslararası platformlarda da taranmayı hedeflemektedir.

  • Erzincan'da Huzur İçin Erzincan Projesi kapsamında 'Birlikte Emniyetteyiz' paneli düzenlendi
    10:53 Erzincan'da Huzur İçin Erzincan Projesi kapsamında 'Birlikte Emniyetteyiz' paneli düzenlendi

    Erzincan Valiliği himayesinde yürütülen Huzur İçin Erzincan Projesi kapsamında, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Erzincan Emniyet Müdürlüğü iş birliği ile 'Birlikte Emniyetteyiz' paneli düzenlendi. Panele Rektör Prof. Dr. Akın Levent, İl Emniyet Müdürü Kenan Kurt ve diğer yetkililer katıldı. Panelde erken yaşta evlilik, aile içi şiddet, siber suçlar ve kadın destek hattı gibi konular ele alındı.

  • İzmit'te Lokomotif Çocuk Köyü'nde Eğlence ve Eğitim Bir Arada
    10:51 İzmit'te Lokomotif Çocuk Köyü'nde Eğlence ve Eğitim Bir Arada

    Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından İzmit'te kurulan Lokomotif Çocuk Köyü'nde çocuklar hem eğleniyor hem de yeni bilgiler öğreniyor. Köyde düzenlenen etkinlikler arasında sahne gösterileri, yarışmalar ve atölyeler yer alıyor. Ayrıca, çocuklar ve ebeveynler için psikolojik danışmanlık hizmeti de sunulacak.

  • Tarihi Tuzhisar Kilisesi 16 Milyon TL'ye Satışa Çıkarıldı
    10:49 Tarihi Tuzhisar Kilisesi 16 Milyon TL'ye Satışa Çıkarıldı

    Sivas'ın Hafik ilçesinde bulunan ve bir zamanlar Ermeniler tarafından kullanılan Tarihi Tuzhisar Kilisesi, sahibi Hatice Akay tarafından 16 milyon TL bedelle satışa çıkarıldı. Kilise, 1. derecede sit alanı ve koruma altında olup, tapusu bulunmaktadır. Kilisenin içerisinde ve dış yüzeyinde haç işaretinin işlendiği taşlar bulunmaktadır. Kilisenin satış süreci başlamış olup, yeni sahibine hayırlı olsun denilmiştir.

  • Esenler Belediyesi, Ömer Döngeloğlu için anma programı düzenledi
    10:23 Esenler Belediyesi, Ömer Döngeloğlu için anma programı düzenledi

    Esenler Belediyesi, ilahiyatçı-yazar Ömer Döngeloğlu için anma programı düzenledi. Programa vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

  • Melikgazi Belediyesi, Gön Han'da Pastırma-Sucuk Atölyesi ve Müzesi Projesi Başlatıyor
    10:06 Melikgazi Belediyesi, Gön Han'da Pastırma-Sucuk Atölyesi ve Müzesi Projesi Başlatıyor

    Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu, Gön Han'ın içinde Pastırma-Sucuk Atölyesi ve Müzesi'ni hayata geçireceklerini duyurdu. Proje, Kayseri'nin pastırma ve sucuk kültürünü tanıtmayı ve yaşatmayı amaçlıyor.

  • Çankaya Belediyesi Kütüphane Haftası Etkinlikleri Devam Ediyor
    10:04 Çankaya Belediyesi Kütüphane Haftası Etkinlikleri Devam Ediyor

    Çankaya Belediyesi'nin Kütüphane Haftası kapsamında düzenlediği etkinliklere her yaştan vatandaş ilgi gösteriyor. Etkinlikler arasında söyleşiler, atölyeler, çocuk etkinlikleri ve Sesli Kütüphane bulunuyor.


Advertisement