TEPAV'dan, Bölgesel Ekonomik Kalkınma Planı Toplantısı - Son Dakika
Yerel

TEPAV'dan, Bölgesel Ekonomik Kalkınma Planı Toplantısı

TEPAV\'dan, Bölgesel Ekonomik Kalkınma Planı Toplantısı

Edirne'nin İpsala ilçesinde, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı tarafından "Bölgesel ekonomik kalkınma planı" toplantısı yapıldı.

06.06.2014 13:32  Güncelleme: 14:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İpsala ilçesinde, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı tarafından (TEPAV) "Bölgesel ekonomik kalkınma planı" toplantısı yapıldı.

İpsala Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz, Ticaret Borsasında düzenlenen toplantıda, İpsala'nın bir tarım ilçesi olduğunu ve 560 bin dekar alanda tarım yapıldığını söyledi. Bu alanların 200 bin dekarında çeltik, 200 bin dekarında buğday, 160 bin dekarında da ayçiçeği ekildiğini belirten Gürbüz, şöyle konuştu:

"İlçemizde üretilen çeltikten 150 milyon dolar, buğdaydan 25 milyon dolar, ayçiçeğinden 20 milyon dolar, hayvancılık süt ve etten 50 milyon dolar gibi bir gelir elde edildiğini tahmin ediyoruz. Tarım ve hayvancılıktan yaklaşık 250 milyon dolarlık bir gelirimiz söz konusu. Buna esnafı da katarsak 300 milyon doları aşan ciroya ulaşır. Cirolar yüksek ama maliyetlerde çok fazla yer tutuyor. İpsala'da elde edilen gelirin vergi dairesi rakamlarına göre ancak yüzde 5'i tahakkuk ettiriliyor. Bu da elde edilen gelirle ilçeye yatırım yapılmadığını gösteriyor."

Gürbüz, toplantıda, Keşan, Enez ve İpsala'yı kapsayan Hamzadere bölgesini görüştüklerini ifade etti. Bu bölgede, 1 milyon 400 bin dekar tarımsal arazi mevcut olduğunu, bunun 300 bin dekarının sulanabilir durumda olduğunu belirten Gürbüz, şöyle devam etti:

"Hamzadere Barajı tam anlamıyla hizmet vermeye başlayınca 550-600 bin dekara ulaşacak fakat bu arazilerin tamamına çeltik ekilmesi doğru değildir. Ekim planlamasının yapılması gerekir. Ürün desenlerimizi değerlendirmemiz gerekir. Bir ekonomik kalkınma planı yapılacaksa bölgesel olması doğru bir karardır."

TEPAV'dan Necdet Budak ise vakıf olarak bölgesel kalkınmada kaynakların doğru kullanılmasını sağlamak amacıyla ekonomik kalkınma modeli üzerinde çalıştıklarını vurguladı.

Olaya sadece tarım ve hayvancılık açısından bakmadıklarını, genel açıdan bölgenin ekonomisini geliştirmeye yönelik çalışmalar düşündüklerini dile getiren Budak, bugün de bölge toplantısının İpsala ayağını gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Konuşmaların ardından İpsala Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Girgin, TEPAV yetkililerine tablo hediye etti.

Toplantıya, İpsala Belediye Başkanı Mehmet Kerman, Yenikarpuzlu Belediye Başkanı Ufuk Atalay, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Keşan Ticaret Odası Başkanı Yusuf Yörük, kooperatif ve birlik başkanları ile iş adamları ve muhtarlar katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel TEPAV'dan, Bölgesel Ekonomik Kalkınma Planı Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement