Tepeköy Höyüğünde Kazı Çalışmaları - Son Dakika
Güncel

Tepeköy Höyüğünde Kazı Çalışmaları

Varto'ya bağlı Tepeköy Höyüğünde başlatılan kazı çalışmaları devam ediyor.

20.09.2014 02:46  Güncelleme: 08:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Varto ilçesine bağlı Tepeköy Höyüğü'nde başlatılan kazı çalışmaları devam ediyor.

Ahlat Müze Müdürlüğü ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce yürütülen kazı çalışmalarının başkanlığını da yapan Ahlat Müze Müdürü Ziya Kılınç, alanda incelemelerde bulundu.

Eylül ayında başlatılan kazı çalışmaları hakkında bilgi veren Kılınç, bölgede yapımı devam eden Alparslan 2 Barajı tamamlandığında 6 köyün tamamen sular altında kalacağını belirterek, baraj sularından etkilenecek alanlar arasında Tepeköy Höyüğü'nün de yer aldığını söyledi.

Bölgede 3 tescilli kültür varlığı bulunduğunu aktaran Kılınç, "Bunlar Tepeköy Höyüğü, Kayalıdere köyünde bulunan Urartu yerleşimi ve Kızkalesi. Bu alanlarda aşamalı olarak kazı yapmayı ve kurtarmayı düşünüyoruz. Tepeköy'deki çalışmalar bittikten sonra Kayalıdere'deki Urartu yerleşimine kazı başlayacak. Daha sonra ise Kızkalesi'ne geçeceğiz. Çalışmalarımız havalar soğuyuncaya kadar devam edecek" diye konuştu.

Tepeköy Höyüğü'nde 1966 yılında bir deprem yaşandığını anlatan Kılınç, "Depremden önce yerleşim yeri buradaymış. Rivayetlere göre burada bir cami ve ev yerleşimleri varmış. Deprem olunca bölge terk edilmiş" dedi.

Kılınç, höyüklerde yerleşimlerin genelde Neolotik Dönemlere kadar uzandığını belirterek, kazılar sonucu eserlerin hangi döneme ait olduğunun ortaya çıkacağını ifade etti.

Kılınç, "Alan kesinlikle bir kültür merkezi, kültür alanı. Burada çıkacak veriler hangi döneme kadar ulaştığı, insanların nasıl yaşadığı, tarımla ilgili ne gibi faaliyetler olduğu hakkında bizlere ip uçları verecektir" dedi.

Tepeköy Höyüğünde Kazı Çalışmaları
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tepeköy Höyüğünde Kazı Çalışmaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement