Terör Örgütünün Hedefindeki Bölge: Dağlıca - Son Dakika
Yerel

Terör Örgütünün Hedefindeki Bölge: Dağlıca

Terör olaylarının en sık yaşandığı yerlerden biri olan Hakkari'nin Yüksekova ilçesi Dağlıca bölgesindeki askeri birliklere teröristlerce bu yıl 19 saldırı düzenlendi.

07.09.2015 16:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Terör olaylarının en sık yaşandığı yerlerden biri olan Hakkari'nin Yüksekova ilçesi Dağlıca bölgesindeki askeri birliklere teröristlerce bu yıl 19 saldırı düzenlendi.

AA muhabirinin değişik kaynaklardan derlediği bilgiye göre, gerek Çözüm Süreci öncesinde gerekse devam ettiği günler ve sonrasında bölücü terör örgütü PKK mensuplarının hedefi haline gelen Kara Kuvvetleri Komutanlığı 7. Hudut Alay Komutanlığı Dağlıca 6. Hudut Tabur Komutanlığı ile üs bölgelerine, bu yıl başta havan olmak üzere Biksi makineli tüfek ve Doçka tabir edilen ağır silahlarla saldırılar gerçekleşti.

Ocak ayından itibaren devam eden terör saldırıları, güvenlik güçlerini hedef aldığı kadar bölgede yaşayan halka da büyük zarar veriyor. Yaşanan saldırılar nedeniyle evlerinin önünde oynayan 2 kız çocuğunun da yaralandığı Dağlıca köyünde, vatandaşlar büyük korku ve panik yaşıyor.

Terör örgütünün saldırılarına karşın Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından sınır bölgelerindeki kritik noktalara inşa edilen, son teknoloji silah ve teçhizatla donatılan kalekollar, güvenlik güçlerinin saldırıları en az zayiatla atlatmasını sağlıyor.

Çatısı havan toplarına karşı dayanıklı inşa edilen ve dış kapıların tamamı çelik olan binaların pencereleri kurşun geçirmez camla kaplanıyor. Dışı da üç aşamalı özel betonarme duvarlarla çevrilen kalekolların, dış duvarlarının kalınlığı 80 santimetre, havan ve roket saldırılarına karşı güçlendirilmiş malzemeyle inşa ediliyor.

Bölgede konuşlu askeri birliklerin daha güvenli görev yapacağı kalekollarda can güvenliği en üst düzeyde tutuluyor. Özellikle Çözüm Süreci döneminde, kalekolların yapımını engellemek için bölge halkının desteğini arkasına alarak çeşitli eylemlerde bulunan terör örgütü PKK, bu eylemlerde başarılı olamayınca son iki ay içerisinde yollara patlayıcı döşeyip askeri araçların geçişi sırasında infilak ettirerek ve köprüleri kullanılamaz hale getirerek saldırılarını gerçekleştiriyor.

Terör örgütü PKK'nın bu yılın ilk ayından itibaren Dağlıca bölgesine gerçekleştirdiği saldırılar şöyle:

26 Ocak 2015

Teröristler, Yüksekova-Dağlıca'daki ileri emniyet üs bölgesine uzun namlulu silahlarla taciz ateşi açtı. Güvenlik güçleri ateşe karşılık verdi.

15 Mart 2015

Genelkurmay Başkanlığınca, Hakkari'de bölücü terör örgütü mensubu bir grup tarafından Keritepe üs bölgesine silahlı saldırıda bulunulduğu, Mehmetçiğin karşılık vermesiyle teröristlerin bölgeden kaçtığı bildirildi.

25 Mart 2015

Teröristlerce Hakkari'nin Dağlıca bölgesindeki güvenlik güçlerine havan atışı yapıldı, makineli tüfeklerle ateş açıldı. Güvenlik güçleri ateşe fırtına obüsleri ve havanlarla karşılık verdi.

18 Mayıs 2015

Genelkurmay Başkanlığından, Hakkari Yüksekova'da bölücü terör örgütü mensubu bir grup terörist tarafından, Kara Kuvvetleri 7. Hudut Alay Komutanlığı Dağlıca Üs Bölgesine iki havan atışı yapılmak suretiyle silahlı saldırıda bulunulduğu bildirildi. Üs bölgesindeki unsurlar tarafından saldırıya derhal ateşle karşılık verilmesini müteakip, yapılan terörist ateşleri kesildi.

27 Mayıs 2015

Genelkurmay Başkanlığı, Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde Dağlıca Üs Bölgesine bir havan atışı yapılmak suretiyle silahlı saldırıda bulunulduğunu bildirdi. Üs bölgesindeki unsurların ateşle karşılık verdiği saldırıda herhangi bir hasar veya zayiat meydana gelmedi.

31 Mayıs 2015

Genelkurmay Başkanlığından Yüksekova'daki Dağlıca Ana Üs Bölgesi ve Pey Tepe Üs Bölgesine havan atışı gerçekleştirildiği, güvenlik güçlerinin "derhal" ateşle karşılık verdiği, saldırıda herhangi bir zayiat olmadığı bildirildi.

7 Haziran 2015

Genelkurmay Başkanlığı, teröristlerce Yüksekova'daki Dağlıca Üs Bölgesine havan atışı gerçekleştirildiğini, karşılık verilen saldırıda herhangi bir zayiatın olmadığını bildirdi.

8 Haziran 2015

Genelkurmay Başkanlığı, Hakkari'nin Yüksekova ilçesindeki Dağlıca Üs Bölgesine havan ve uçaksavar makineli tüfek ile silahlı saldırıda bulunulduğunu bildirdi. Üs bölgesindeki unsurların karşılık vermesi üzerine, terörist ateşleri kesildi. Saldırıda, herhangi bir zayiat veya hasar yaşanmadı.

12 Haziran 2015

Hakkari'nin Yüksekova ilçesindeki Dağlıca Üs Bölgesi'ne, bölücü terör örgütü mensubu bir grup terörist tarafından havan ve uçaksavar makineli tüfek ile silahlı saldırıda bulunuldu. Saldırıda, herhangi bir zayiat veya hasar meydana gelmedi.

13 Haziran 2015

Bir grup terörist, Hakkari'nin Yüksekova ilçesindeki Dağlıca Üs Bölgesi'ne havan ve uçaksavarla saldırdı. Zayiat veya hasarın meydana gelmediği saldırının ardından emniyet tedbirleri artırıldı.

17 Haziran 2015

Genelkurmay Başkanlığı, bölücü terör örgütü mensubu bir grup terörist tarafından Hakkari Dağlıca Üs Bölgesine uçaksavar ve makineli tüfekle saldırıda bulunulduğunu açıkladı. Terörist ateşlerine, üs bölgesindeki unsurlar tarafından derhal ateşle karşılık verildi. Terörist saldırıda mermilerden birinin düştüğü Dağlıca köyünde 15 yaşındaki Mizgin Tire kolundan, bacağından ve kulağından yaralandı.

30 Haziran 2015

Bölücü terör örgütü mensuplarının, Hakkari'nin Yüksekova ilçesindeki 7. Hudut Alay Komutanlığı Dağlıca Üs Bölgesine, makineli tüfek ve havan ile iki kez silahlı saldırıda bulunduğu bildirildi. Olayda herhangi bir zayiat meydana gelmedi ve bölgede emniyet tedbirleri artırıldı.

28 Temmuz 2015

Terör örgütü mensupları 7. Hudut Alay Komutanlığı Dağlıca Ana Üs Bölgesine uzun namlulu silahlarla saldırıda bulundu. Silahlı saldırılar esnasında herhangi bir zayiat veya hasar meydana gelmediği bildirildi.

4 Ağustos 2015

Dağlıca Tabur Komutanlığına terör örgütü PKK mensupları tarafından ağır makineli tüfek ve havan topuyla düzenlenen havanlı saldırıda, komutanlıkta herhangi bir zayiat oluşmazken havan topunun Dağlıca köyündeki bir evin yakınına düşmesi sonucu, evlerinin önünde oynayan ve bacağına şarapnel parçası isabet eden 6 yaşındaki Nurşin Buldan yaralandı. Saldırının ardından havalanan F-16'lar, teröristlerin bulunduğu hedefleri akıllı mühimmat kullanarak tamamen imha etti.

7 Ağustos 2015

7. Hudut Alay Komutanlığına bağlı Dağlıca Tabur Komutanlığına bağlı Pey Tepe Üs Bölgesine uzun namlulu silahlarla saldırıda bulunuldu. Saldırıya ateşle karşılık verilmesi üzerine terörist ateşi kesildi.

9 Ağustos 2015

Yüksekova-Dağlıca yolunun 15. kilometresindeki Çatma köyü mevkisinde mayın arama tarama faaliyetinde bulunan İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, teröristler tarafından yola döşenmiş patlayıcı fark etti. Çevrede yoğun güvenlik önlemi alan ekipler, yolu ulaşıma kapattı. Daha sonra olay yerine gelen bomba imha uzmanları, patlayıcıyı kontrollü şekilde imha etti.

10 Ağustos 2015

Yüksekova ilçesinde 10 köy ve 3 askeri birliğe ulaşımı sağlayan köprü, teröristlerce düzenlenen bombalı saldırıda havaya uçuruldu. Terör örgütü PKK mensupları, Yüksekova-Dağlıca karayolunun 25. kilometresindeki Gürkavak köyünde bulunan ve 10 köy ile 3 askeri birliğe ulaşımı sağlayan köprüye patlayıcı yerleştirdi. Patlayıcının uzaktan kumandayla infilak ettirilmesi sonucu köprü kullanılamaz hale geldi. Kamışlı-Dağlıca yolu ulaşıma kapandı.

13 Ağustos 2015

Hakkari'nin Yüksekova ilçesine bağlı Dağlıca köyüyle ulaşımı sağlayan köprü, teröristlerce düzenlenen bombalı saldırıda yıkıldı. Yüksekova-Dağlıca karayolunun 45. kilometresinde bulunan ve Dağlıca köyü ile burada konuşlu tabur komutanlığına ulaşımı sağlayan Şehri Köprüsüne, terör örgütü mensuplarınca yerleştirilen tahrip gücü yüksek bomba uzaktan kumandayla patlatıldı. Patlama sonucu köprü kullanılamaz hale geldi.

14 Ağustos 2015

Yüksekova'ya 45 kilometre uzaklıktaki Dağlıca bölgesinde arazi arama tarama faaliyetinde bulunan güvenlik güçlerine, terör örgütü PKK mensuplarınca ateş açıldı. Çıkan çatışmada, Jandarma Astsubay Üstçavuş Durmuş Taştiken (27), Jandarma Uzman Çavuş İbrahim Taş (24) ve Jandarma Uzman Çavuş Yasin Gencer (23) şehit oldu. Saldırıda yaralanan 6 askerden Jandarma Onbaşı Mustafa Özata da tedavi gördüğü hastanede şehit oldu.

Öte yandan, terör örgütü üyelerince 21 Ekim 2007'de Hakkari-Dağlıca'da konuşlu piyade taburuna düzenlenen saldırıda 13 asker şehit düşmüş, 16 asker yaralanmış, 8 askerle irtibat kesilmişti. 7 Mayıs 2010'da çıkan çatışmada 2 asker, 19 Haziran 2012'de Dağlıca bölgesindeki Yeşiltaş Karakol Komutanlığına yapılan saldırıda 8 asker şehit olmuştu. Saldırılar sırasındaki çatışma ve ardından gerçekleştirilen operasyonlarda toplam 54 terörist etkisiz hale getirilmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Terör Örgütünün Hedefindeki Bölge: Dağlıca - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement