Terör, Şeftali Üreticisini de Vurdu - Son Dakika
Ekonomi

Terör, Şeftali Üreticisini de Vurdu

Terör, Şeftali Üreticisini de Vurdu

Tokat’ta, şeftali üreticisi yaşanan terör olayları nedeniyle ihracatta sıkıntı yaşıyor.

12.08.2015 10:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tokat'ta, şeftali üreticisi yaşanan terör olayları nedeniyle ihracatta sıkıntı yaşıyor.

Sebze ve meyve ambarı konumunda olan Tokat'ta kiraz hasadının ardından başlayan şeftali hasadı devam ediyor. Birçok ülkeye kiraz ihraç eden Kemalpaşa Köyünde Doğu ve Güneydoğu Anadolu üzerinden yurt dışına yapılan ihracatlar da sıkıntı yaşanıyor. Firmalar terör örgütünün yol kesip araç yakmasından dolayı endişe duyuyor.

DOĞUYA ŞEFTALİ SEVKIYATI YÜZDE 20'LERE KADAR DÜŞTÜ

Eski Belediye Başkanı şeftali üreticisi Erdal Kiran, kirazdan sonra şeftali ile pazarı sıkıntısını aşmak isterken terör olaylarının üreticiyi vurduğunu kaydetti. Doğudaki tüccarların aldıkları malları yüzde 20'lere kadar düşürmesi nedeni ile şeftali satışı ve fiyatlarını olumsuz etkilediğini ifade eden Kiran, "Şuan itibariyle meyve suyu fabrikasının taban fiyatı 80 kuruş olarak belirlemesinden dolayı şeftali çok tatmin olmasa da önü gidiyor. Bu da tamamen taban fiyatın iyi olmasına bağlı. Fabrikada taban fiyat 50 kuruş olsa idi iç piyasada en iyi şeftalinin kilosu 1 lirayı bulmazdı" dedi.

TERÖR OLAYLARI PİYASAYI ETKİLEDİ

Sezon başlangıcında fiyatların iyi olacağını beklerken terör olaylarının piyasayı olumsuz etkilediğini ifade eden Kiran, "Yurt dışına ürün gönderemiyoruz. İhracat noktasında çok büyük sorun yaşıyoruz. Bizim en büyük pazarımız olan Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu bölgelerinde esnaflarda mal yapmayınca fiyatlar olumsuz yönde etkilendi. Doğudan gelip kendileri mal alıyorlardı. Doğudaki vatandaşlar evinden çıkıp alışveriş yapmayınca ticarette olumsuz etkileniyor. Bu sezon yurt dışına şeftali ihracatı olacağını düşünmüyorum" diye konuştu.

"ÜRETİMİ İÇ PİYASA KALDIRMIYOR"

10 yıldır Komisyonculuk yapan Arslan Şen, şeftalide ihracat olmadığı için sıkıntı olduğunu belirterek, "Doğunun karışması nedeni ile bu bölgeye şeftali gönderemiyoruz. Önceki yıllarda doğuya çok mal gönderiyorduk. Kirazda da sıkıntı yaşadık, kiraz dalda kaldı. Irak'a, Suriye'ye, Mısır'a meyve ihraç ediliyordu. Çünkü üretim fazla bunu iç piyasa kaldırmıyor. İç piyasada kaldığı için köylünün elinde kalacak. Şuan bahçede çalışan kişinin yevmiyesini ancak üretici çıkartabiliyor. Beklentimiz biran önce bu sürecin atlatılması" dedi.

Komisyoncu Alper Genç ise Karadeniz Bölgesi ağırlıklı olarak İstanbul, Ankara'ya çalıştıklarını doğu bölgelerinden ise şeftali fiyatı yüksek olduğu için talep olmadığını ileri sürdü. - TOKAT

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Terör, Şeftali Üreticisini de Vurdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement