Terör ve Baskı Eğitimi Durduramadı - Son Dakika
Yerel

Terör ve Baskı Eğitimi Durduramadı

Bölücü terör örgütü ve bazı sivil toplum kuruluşları ile siyasi partilerin, ailelere "çocuklarını okula göndermemeleri" yönünde yaptığı "eğitimi boykot" çağrısı, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki illerde karşılık bulmadı.

29.09.2015 19:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bölücü terör örgütü ve bazı sivil toplum kuruluşları ile siyasi partilerin, ailelere "çocuklarını okula göndermemeleri" yönünde yaptığı "eğitimi boykot" çağrısı, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki illerde karşılık bulmadı.

"Ana dilde eğitim" hakkı bahanesiyle terör ve baskı ortamı oluşturarak, eğitim öğretim hakkının engellenmesine yönelik girişimler, halk tarafından kabul görmedi. Eğitim öğretim yılının sorunsuz başladığı bölgede, bazı illerde sadece taşımalı sistemden kaynaklı konular nedeniyle az sayıda öğrencinin ilk gün okullarına gidemediği tespit edildi.

Tunceli İl Milli Eğitim Müdürü Ali Eyyüpkoca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tunceli'deki ailelerin, çocuklarını okutmak için ciddi çaba sarf ettiğini ve eğitime büyük önem verdiğini söyledi.

Tuncelililerin şartlar ne olursa olsun çocuklarını okutmak için her türlü fedakarlığı yaptığını ve özellikle kız çocuklarının okuma oranının yüksek olduğunu belirterek, bundan da memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Eyyüpkoca, ilde dün itibarıyla 11 bin 250 öğrenci ve 980 öğretmenle eğitim ve öğretime başlandığını, bölücü terör örgütünün eğitim öğretime yönelik yaptığı "boykot" çağrısının karşılık bulmasının söz konusu olmadığını dile getirdi.

Her yıl olduğu gibi bu eğitim öğretim yılının açılışında da özellikle kırsal kesimden taşımalı sistemle kente gelen öğrencilerin az sayıdaki bölümünde eksiklik yaşandığını ama bunun da olağan olduğunu ifade eden Eyyüpkoca, şunları kaydetti:

"Kentimizde eğitim ve öğretime sorunsuz şekilde başladık. İlk gün özellikle kırsal kesimden yüzde 8-10 civarında öğrencimiz okullarına gelemedi, bu istatistiki veri, her yıl okullarımızın açıldığı hafta beklediğimiz bir durumdur. İlimizde pek çok noktada öğrencilerimiz taşımalı sistemle okullarına ulaştırılıyor ve ilk hafta taşımalı sistemde sıkıntılar yaşanabiliyor. Ayrıca kırsal kesimde aileler mevcut işlerin tamamlanması için çocuklarını ilk hafta okula göndermiyor. Bütün bu durumları göz önünde bulundurduğumuzda okulla gelmeyen öğrencilerimizin devamsızlığı 'boykot' çağrısıyla alakalı olmadığı açık ve net görülebiliyor. Yapılan boykot çağrısı ilimizde karşılık bulmamıştır."

Iğdır

Iğdır'da da aileler "eğitimi boykot" çağrısına aldırış etmedi.

Iğdır Milli Eğitim Müdürü Hakan Cırıt, il merkezi, ilçe ve köylerde bulunan tüm okullarda eğitimin sorunsuz devam ettiğini belirterek, "İl genelinde 257 okulda 51 bin öğrenci ve 2 bin 800 öğretmen ile eğitime başlandı. Görevli öğretmenlerimizin tamamı ve öğrencilerimiz boykota uymadı" diye konuştu.

Ağrı

Ağrı Milli Eğitim Müdürlüğünce, il merkezi, ilçe ve köylerdeki toplam 934 okulda eğitim öğretim yılının sorunsuz başladığı bildirildi.

Kentte, bölücü terör örgütünce yapılan "eğitimi boykot" çağrısına ailelerin uymayarak çocuklarını okula gönderdiği kaydedildi.

Muş

Muş'taki 711 okulda 128 bin öğrenci ve 5 bin 200 öğretmen ders başı yaptı.

Vali Seddar Yavuz, terör örgütü PKK'nın "okulları boykot" çağrısıyla bölge halkının cahil, sosyal ve ekonomik açıdan yetersiz kalmasını amaçladığını söyledi.

Kentte "okulları boykot" çağrısına uyulmadığını dile getiren Yavuz, eğitim ve öğretimde herhangi bir aksamanın yaşanmadığını kaydetti.

Bölge halkının eğitime özel önem verdiğini ifade eden Yavuz, "Vatandaşlarımızın bilgi ve eğitime verdiği önemi destekliyor ve engel olmak isteyenlere karşı gerekli tedbiri alıyoruz" dedi.

Bitlis

Bitlis'te de veliler çocuklarının eğitim öğretim hakkına karşı yapılan baskıya boyun eğmedi.

İl Milli Eğitim Müdürü Emin Korkmaz, il genelindeki okullarda boykotla ilgili bir gelişme yaşanmadığını belirterek, şunları ifade etti:

"Eğitim öğretimin ilk haftası olması münasebetiyle birkaç öğrenci gelemeyebilir ancak bunun boykotla yakından uzaktan alakası yok. Velilerimiz çocuklarını okula gönderdi. Veliler 'boykot' adı altında çocuklarını okula göndermemezlik yapmadı. İl merkezi, ilçe, belde ve köylerimizdeki okullarda eğitim öğretim sorunsuz devam ediyor. Boykot, Bitlis'te karşılık bulmadı."

Sivil toplumdan çağrıya tepki

Bu arada, "eğitimi boykot" çağrısı bölgede eğitim alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarınca tepkiyle karşılandı.

Eğitim-Bir Sen Van Temsilcisi Süleyman Şakar, anadilde eğitimin anayasal bir mesele olduğunu ve bunun ancak anayasa değişikliğiyle mümkün olabileceğini anlattı.

Bu açıdan çağrının Van'da karşılık bulmadığını vurgulayan Şakar, böyle bir çağrıyı doğru bulmadıklarını söyledi.

Eğitim-Bir Sen Muş Şube Başkanı Mahir Barışan ise bölge halkının artık bu tür baskıcı çağrıları önemsemediğini ve kabul etmediğini belirtti.

Şer odaklarının bu tür çağrılarla bölge halkını eğitimden geri bırakmayı amaçladığını ifade eden Barışan, şunları kaydetti:

"Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki iller, Türkiye'de eğitim ortalamasında geride. Bunlar bölge halkının, Kürt halkının çocuklarıdır. Çocukların iyi bir geleceğe sahip olmalarının tek ve yegane yolu iyi bir eğitimdir. Öyle bir ortam oluşturmalıyız ki eğitimin kalitesini yükseltmeliyiz. Devletimiz her çocuğa imkanlarını seferber ediyor. Cahil hiçbir toplum, temel hak ve özgürlükler noktasındaki taleplerini dile getiremiyor. Kanla silahla gözyaşıyla hak ve hukuk elde edilmez. Bunlar bilgi toplumu olmakla elde edilir. Batı toplumları eğitim ve öğretimdeki kaliteyle kendini gösteriyor. Maalesef bu şer odakları, eğitim öğretimimizi sabote etmek için elinden geleni yapıyor. Bunları tasvip etmiyoruz."

Memur-Sen Muş Temsilcisi Fehmi Kuzey Vurar da insanların eğitim hakkının hiçbir şekilde engellenemeyeceğini belirterek, şunları söyledi:

"Bu çağrı çocuklarımızın geleceklerini ipotek altına almakla ilgili bir karardır. Zaten bölge halkı da bunun farkına vararak çağrıya uymadı. Bölge insanını mağdur etmek amacıyla okulların boykot edilmesi, esnafın kepenk kapatması gibi kararlar alınıyor ancak bunlar en çok bölge halkına, esnafa zarar veriyor. Eğitim boykotunun kimseye bir yararı olmaz. Bu çağ dışı uygulamalarla bölge halkının üzerinde baskı kurulmak isteniyor. Bölgede yaşayan insanları bu baskıcı tutumlardan kurtarmak gerekiyor. Cahilce bir çağrıdır. Öğrencilerimize yarar değil zarar getirir. Kimse insanların eğitim alma hakkını engelleyemez."

Eğitim-Bir Sen Bitlis Temsilcisi Cabir Durak ise sendika olarak anadilde eğitimle ilgili görüşlerini her platformda dile getirdiklerini ancak boykot kararını kesinlikle desteklemediklerini ve doğru bulmadıklarını ifade etti.

Eğitim-Bir-Sen Hakkari Temsilcisi Nihat Gür de anadilde eğitim hakkına inandıklarını ama bunun çocukların geleceğini etkileyecek kararlarla sağlanmaya çalışılmasının yanlış olduğunu söyledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Terör ve Baskı Eğitimi Durduramadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement