Terörün Çözümü Vuran Saldırıları Şırnak'ı Geriye Götürdü - Son Dakika
Güncel

Terörün Çözümü Vuran Saldırıları Şırnak'ı Geriye Götürdü

Kırsaldaki saldırılarını şehir merkezlerine taşıyan terör örgütü PKK'nın yaşamı ve çözümü hedef alan eylemleri, Şırnak'ta sosyal ve ekonomik kayıplara neden oldu.

21.01.2016 13:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ADEM DEMİR - Kırsaldaki saldırılarını şehir merkezlerine taşıyan terör örgütü PKK'nın yaşamı ve çözümü hedef alan eylemleri, Şırnak'ta sosyal ve ekonomik kayıplara neden oldu.

Çözüm Süreci ile sağlanan huzur ve barış ikliminde kentte her anlamda sağlanan gelişme ve planlanan yatırımlar, PKK'lı teröristlerce 6 aydan bu yana kazılan hendekler, kurulan barikatlar ve tuzaklanan patlayıcılar nedeniyle sekteye uğradı.

Şırnak'ta eylemlerin yoğunlaştığı 4 mahalle başta olmak üzere kent genelinde yüzlerce inşaatın yapımı yarıda kalırken, emlak fiyatları da düştü.

12 yatırım projesi askıya alındı

Terör saldırıları nedeniyle birçok mahallesi adeta harabeye dönen Cizre ilçesinde Organize Sanayi Bölgesi'ndeki 8 fabrikada üretim yapılamıyor. İlçede 12 yatırım projesi askıya alındı, 5 yıldızlı otel ile Suriye ve Irak'a sınırı bulunan kentin, bölgenin cazibe merkezi haline getirilmesi için hayata geçirilmesi planlanan AVM projesinin yapımı durduruldu.

Terör olayları, yapımı süren Cizre-Şırnak ile Şırnak- Van karayollarının tamamlanmasında da gecikmeye neden oldu.

Şırnak- Siirt karayolu üzerindeki Kız Meslek Lisesi, Öğretmen Lisesi ve öğrenci yurdunun inşaatı ile Şırnak Üniversitesinin 300 milyon liraya mal olacak yeni yerleşkesinin yapımı durduruldu.

Kent ekonomisi darbe aldı

Günde ortalama 4 bin aracın giriş-çıkış yaptığı, bölge halkının "bacasız fabrika" olarak tabir ettiği Habur Sınır Kapısı'ndaki dış ticaret de PKK'nın bölgedeki eylemlerinden büyük oranda etkilendi.

Şırnak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Heşar Haşimoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Şırnak'ın Cizre ve Silopi ilçelerinin ticaret merkezi olduğuna dikkati çekerek, olaylardan en büyük zararı bu iki ilçenin gördüğünü söyledi.

"Küçük ve orta ölçekli esnafımız iflas etti. Kredi alanlar borçlarını ödeyemez duruma geldi ve ilimiz pek çok açıdan 20 yıl geri gitti" diyen Haşimoğlu, terör olaylarının ekonomik kayba yol açtığını vurguladı.

Habur Sınır Kapısı'nın bölge insanının en büyük ekmek kapısı olduğuna işaret eden Haşimoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kredi ile araç alan firmalarımız vardı. Bu birkaç ay içinde iflas eden birçok firma oldu. Küçük esnaf zaten bitti. Burada zaman zaman iş yerini açan 1-2 esnaf var. Mallarının büyük bölümü bozulmuş. Toparlanmaları da çok uzun sürer."

"Satan çok ama alan yok"

Terör olayları nedeniyle farklı bölgelere göç edenlerin satışa çıkardığı evler de ya satılmıyor ya da değerlerinin atında fiyatla alıcı buluyor.

Emlakçı C.T, aylardır daire satamadığını belirterek, "Satan çok ama alan yok. 195 metrekarelik lüks daireler, 150-200 bin liraya satılırken, aynı evler 70 bin liraya dahi satılmıyor" diye konuştu.

"Terör olayları belimizi büyüktü"

C.T, şunları dile getirdi:

"Hendeklerin kazıldığı, barikatların kurulduğu kent merkezindeki Dicle, Bahçelievler, Yenişehir ve Yeşilyurt gibi mahallelerde yaşayan vatandaşlar başka mahallelerde kiralık ev arıyor. Terör olayları belimizi büyüktü. Halkın büyük bir kısmı sığınmacı durumuna düştü. Kentimizdeki tahribatın izlerini silmek yıllar alacak."

"Şırnaklı öz yurdunda garip, öz vatanında parya oldu"

Esnaflık yapan HÜDA PAR Şırnak İl Başkanı Abdullah Kılıç da Şırnak'ın kalkınmasını beklerken, terör olayları nedeniyle kentin birçok konuda gerilediğini söyledi.

"YGD-H çeteleri kentimize büyük darbe vurdu. Şırnaklı, öz yurdunda garip, öz vatanında parya haline getirildi" ifadelerini kullanan Kılıç, şunları kaydetti:

"Rahatlıkla diyebilirim ki Şırnak, 20-30 yıl geriye gitti. Okullarımız yakıldı. Öğretmenlerimizin birçoğu buradan gitmek zorunda kaldı. Yaklaşık iki aydır, çocukların büyük bir kısmı eğitim hakkından mahrum kaldı. Sokak çeteleri olan YGD-H, çocuklarımızı ve öğretmenlerimizi tehdit ediyor. Birçok esnafımız ya iş yerini kapatmak zorunda kaldı ya da kirasını ödeyemez duruma geldi. İflas edenler de var. PKK, bölgede iş yapan müteahhit ve esnaftan haraç alıyor. Şırnak'ta çok fazla işletme ve fabrika yok. Herkes kendi çabası ve alın teriyle geçimini sağlıyor ama bu örgüt, halkı sığınmacı durumuna düşürdü.

Mazlum halk, silah zoruyla oyunu HDP'ye vermiştir ama canını vermek istemiyor. Bunun ispatı da son zamanlarda sürekli olarak eylemlere çağırmalarına rağmen insanların sokaklara çıkmamasıdır."

Terör, eğitime de darbe vurdu

Terör olayları ekonominin yanı sıra kentte eğitime de büyük darbe vurdu.

İl genelindeki 162 bin öğrenciden Cizre ve Silopi'de yaşayan 80 bin 127'si, terör olayları nedeniyle eğitimden uzak kaldı.

Şırnak'ta 7 bin 300'ü kadrolu 8 bin 500 öğretmenin görev yaptığı 645 okuldan sokağa çıkma yasağının sürdüğü iki ilçedeki 172'si günlerce kapalı kaldı.

Kentte terör saldırılarının gerçekleştirildiği 32 okuldan birçoğu kullanılamaz hale geldi.

Şırnak halkı şiddet ve terörle anılmak istemiyor

Şırnak halkı, kentin artık terör ve şiddetle anılmasını istemiyor.

Çözüm Süreci'nde her alanda normalleşmenin yaşandığı Şırnak'ta vatandaşlar, güvenlik güçlerince bölgenin teröristlerden temizlenmesi için yürütülen operasyonlardan memnuniyet duyuyor.

Vatandaşlar, terörün yol açtığı tahribatın giderilmesi ve zararlarının tazmini için devletten destek bekliyor.

Silopi'deki Başak Mahallesi'nde yaşayan H.A, kendisine ilaç getiren güvenlik güçlerine dua ediyor.

"Allah'ım sen bizleri muhafaza et, barışı getir" diyen H.A, terör olaylarının son bulmasını istiyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Terörün Çözümü Vuran Saldırıları Şırnak'ı Geriye Götürdü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi
    06:57 İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarıların ardından İstanbul'da beklenen sağanak yağmur etkisini göstermeye başladı. Sağanak yağış, D-100 Karayolu ve sahil yolunda sürücülere zor anlar yaşatırken, trafik yoğunluğu sabahın erken saatlerinde artmaya başladı.

  • Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    06:13 Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde 1003 Nolu Cadde'de iki grup arasında henüz belirlenemeyen nedenle çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavga sırasında 3 kişi bıçakla yaralandı. Olayın bildirilmesi üzerine polis ve sağlık ekipleri bölgeye sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile kentteki özel bir hastaneye kaldırıldı.

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.


Advertisement