"Akçaabat Köfte" Koruma Altında Alındı, Her İsteyen Yapamayacak - Son Dakika
Ekonomi

"Akçaabat Köfte" Koruma Altında Alındı, Her İsteyen Yapamayacak

"Akçaabat Köfte" Koruma Altında Alındı, Her İsteyen Yapamayacak

Trabzon'un yöresel lezzetlerinden "Akçaabat köftesi", Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasının girişimleriyle Türk Patent Enstitüsünde tescil edilerek koruma altına alındı.

19.02.2016 11:22  Güncelleme: 11:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Trabzon'un yöresel lezzetlerinden "Akçaabat köftesi", Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasının (TTSO) girişimleriyle Türk Patent Enstitüsünde tescil edilerek koruma altına alındı.

Türkiye'nin en önemli turizm bölgelerinden biri haline gelen Doğu Karadeniz'de Trabzon, ılıman iklimi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra yöresel lezzetleriyle de dikkati çekiyor. Bölgenin en önemli yöresel lezzetlerinden olan "Akçaabat köftesi", TTSO tarafından yapılan girişimlerle coğrafi işaret korumasına alınarak, Türk Patent Enstitüsünde tescil edildi. Bu kapsamda da TTSO tarafından tescil edilen "Akçaabat köftesi"nin üretiminden tüketimine kadar her aşaması denetim altına alındı.

KÜLTÜR MİRASI OLDU

TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her bölgenin ve yörenin kendisine has yemek kültürü olduğunu söyledi.

Doğu Karadeniz'de bu kapsamda değerlendirme yapıldığı zaman Akçaabat köftesinin ön plana çıktığını vurgulayan Hacısalihoğlu, "Akçaabat köftesini coğrafi işaret altına almamızın nedeni, Akçaabat köftesini koruma altına alarak, özelliklerini değişmeden sabit tutmaktır. Çünkü Akçaabat köftesi bölgenin yöresel lezzetleri arasında meşhur olmuş bir üründür. Bu nedenle TTSO olarak Akçaabat köftesini coğrafi işaret korumasına almak istedik. Bunun için de Akçaabat Belediyesi ile hareket ettik" dedi.

Hacısalihoğlu, amaçlarının Akçaabat köftesinin korunması ve Türkiye'de aynı standartlarda üretilerek, tüketiciye sunulması olduğuna dikkati çekerek, "Bununla ilgili coğrafi işaretin alınması şarttı. Onun için bu yönde çalışma gerçekleştirdik" ifadelerini kullandı.

"AMAÇ, DOĞRU İŞLEMLERİN YAPILMASI"

Akçaabat köftesinin standartlarının belli olduğunu da vurgulayan Hacısalihoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Akçaabat köftesinde kullanılan standartlar zaten mevcuttu. Bu standartlara uygun olarak da müracaatımızı yaparak, coğrafi işaretini aldık. Bu günlerde de coğrafi işaret tescilinin uygulamaya geçmesi için çalışmalara başladık. Burada önceliğimiz, Akçaabat köftesinin belirlenen standartlara göre üretiminin yapılması ve bunun tüketicilere sunulmasıdır. Bunun için üretiminden, pişirilmesine ve tüketimine kadar her detay bizim için önemli. Yapacağımız çalışmalar, istediğimiz standartları sağlayacak köftelerin piyasaya sürülmesini sağlayacaktır."

Hacısalihoğlu, bu kapsamda bir denetim ve kontrol mekanizması kurduklarını anlatarak, şunları kaydetti:

"HER İSTEYEN YAPAMAYACAK"

"Bu kontrol sisteminde, Akçaabat köftesi yapacak olan iş yerlerimizin, yapacak olduğumuz denetimle ve onlara verecek olduğumuz belgeyle Akçaabat köftesini üretip, satmaya sahip olduklarını belirleyeceğiz. Bu konuda yapılan çalışmada şu anda TTSO ve Akçaabat Belediyesi ile oluşturduğumuz yönetim kurulu ve bunun altında oluşacak olan denetleme uzmanlarıyla yapılacak. Yaklaşık 20 civarında denetleme uzmanı var. Bunlar iş yerlerine gitme suretiyle bu denetimleri yapacaklar. Denetimlerin ardından da lisans verme suretiyle iş yerlerinde Akçaabat köftesini yapmaya başlayacaklar."

PİŞİNMESİ BİLE STANDART OLACAK

Denetimlerin 6 ayda bir sıklıkla gerçekleştirileceğini işaret eden Hacısalihoğlu, "Amaç, doğru işlemlerin yapılıp yapılmadığıdır. Akçaabat köftesi bundan sonra denetim altındadır, üretim ve pişirme standartlarına göre yapılacaktır. Lisans belgesinin olduğu yerde tüketicilerimiz rahatlıkla Akçaabat köftesi yiyebilirler. Bu sayede tüketicilerimizin, belgeyi verdiğimiz iş yerlerinde güvenli bir şekilde hiçbir katık maddesi olmayan bir ürün alarak yemelerini sağlamış olacağız" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 'Akçaabat Köfte' Koruma Altında Alındı, Her İsteyen Yapamayacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (11)

  • Kayseriiiii: Tamamen tırt bir köfte. Hatta bu kadar dandik bir köfte yer yüzünde yoktur. 1 11 Yanıtla
  • Derya : İnegöl koftesinin üstüne tanımam 2 4 Yanıtla
  • aaaa...: Herkes Akçaabat köfte yapamaz.Adına Akçaabat Köfte derler,köfteciye Akçaabat Köftecisi derler,Ekmeğe Vakfıkebir ekmeği derler adına aldanır yersiniz bilenler bilir alakasız bir lezzet yapmışlardır. Bence yöresel ürünleri hakkıyla yapamayanlar yapmasın.Yazık, ticari kaygıyla lezzeti aslından uzaklaştırıyorlar.Bu her yörenin lezzetleri için geçerli.Ehli olmayan, aslına uygun yapmayan isimleri kullanmasın bari. 4 1 Yanıtla
  • BABANNE: Ben 15 günde bir evimde yapıyorum...Sıkıysa yaptırma 4 1 Yanıtla
  • Derya : Hiç lezzetli degil köftenin hası inegölde 0 4 Yanıtla
  • chp li genclik: Nassi koruma altina alinir bunu hemen meclise.tasimak lazim cok onemli bi konu cunku bi chp liler bu tur seylerin ozgurlugune inaniriz 1 2 Yanıtla
  • aşk: yarım kilo dana 50 gram kuzu kıyma oldu sana köftem... olsada yesek 1 1 Yanıtla
  • şoför: samsun eski terminal da yaparlardı ossada yisek 1 0 Yanıtla
  • SAÇMALIK: bi kişifasulyeyi, bikişi pilavı, bi kişi çorbayı bikişi ekmeğin patantini alsın millet aç kalsın. Birilerinin bunu yapma hakkı varsa başkalarının da bunları yspma hakkı var.. 0 0 Yanıtla
  • game over: Şükrü abi buakşam evde köfte yapacağını biliyorum sen görürsün 0 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement