TESK Başkanı Bendevi Palandöken Açıklaması - Son Dakika
Güncel

TESK Başkanı Bendevi Palandöken Açıklaması

TESK Genel Bşakanı Bendevi Palandöken, benzin ve motorindeki fiyat artışlarının trafiğe çıkmayı zorlaştırdığını vurgulayarak dünyanın en pahalı akaryakıtı kullanılan ülkemizde 45 litre deponun benzinle 220 liraya, mazotla 196,02 liraya dolduğunu, vergi indirimi yapılmasının fiyatların aşağı çekilmesine yardımcı olacağını kaydetti.

05.10.2014 10:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TESK Genel Bşakanı Bendevi Palandöken, benzin ve motorindeki fiyat artışlarının trafiğe çıkmayı zorlaştırdığını vurgulayarak dünyanın en pahalı akaryakıtı kullanılan ülkemizde 45 litre deponun benzinle 220 liraya, mazotla 196,02 liraya dolduğunu, vergi indirimi yapılmasının fiyatların aşağı çekilmesine yardımcı olacağını kaydetti. Palandöken, benzin fiyatlarının yüksekliği nedeniyle LPG ve Motorinle çalışan araçların satışının arttığını ifade etti.

TESK Başkanı Palöndöken, yaptığı yazılı açıklamada, 4,90 liraya satılan benzinin rafineri çıkış fiyatının 1,85 lira, 4,36 liraya satılan motorinin ise rafineri çıkışının 1,95 lira olduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti:

"Benzinde 2,94 lira, Motorinde ise 2 lira 28 kuruş vergi alınıyor. ÖTV'nin düşürülmesi esnafımızın faydasına olacaktır. Vergiler düşürülürse, nakliye ve ulaşım fiyatları daha da aşağı çekilecektir. Gıda fiyatlarındaki taşıma maliyeti düşecek, enflasyona olan baskı azalacaktır."

"BENZİN SATIŞINDA DÜŞÜŞ VAR"

Benzin fiyatlarındaki yükseklik nedeniyle motorin ve LPG'li araçlara yönelimin arttığını kaydeden TESK Genel Başkanı Palandöken, şunları dedi:

" Türkiye'de akaryakıt ürünlerini pahalılaştıran en önemli etkenlerin başında ÖTV ve KDV geliyor. Kullandığımız her 100 TL'lik benzinin, mazotun ortalama 55 TL'si 60 TL'si vergiden kaynaklanıyor.Temmuz ayı sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı toplam 18 milyon 453 bin 287 adet araç karayollarında dolaşıyor.Temmuz ayı sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı 9 milyon 615 bin 912 adet otomobilin yüzde 41,4'ü LPG'li, yüzde 29,8'i benzinli, yüzde 28,3'ü dizel yakıtlıdır. Esnafımız benzinli araç almaktan kaçınıp, LPG'li ve motorin kullanılan araçlara yöneliyor. Bu kez de motorinin ve LPG'nin fiyatı yükseliyor. Yurtiçi benzin satışları 2005 yılında 3.5 milyon ton iken 2011 yılında 2.6 milyon tona, 2013 yılında ise 2.4 milyon tona düştü. Motorin satışları ise 20 milyon tona ulaştı."

"BENZİN KULLANIMININ ARTIRILMASI İÇİN FİYAT DÜŞÜRÜLMELİ"

Benzinin ÖTV'si indirilirse benzinin pompa satış fiyatının düşeceğini belirten Palandöken, "Buna bağlı olarak da benzin tüketimi yavaş yavaş artar. Yurt dışına ucuza sattığımız benzin, yurt içinde motorin fiyatına inince kullanımı artar. Sonuçta vergi hasılatı azalmadığı için devletin gelir kaybı da olmaz. Bunun yanında bazı faydalarını da görürüz. Motorin ithalatı azalacağından, cari açığın azalmasına neden olur. Motorinle çalışan araçların daha çabuk değişen yedek parçaları daha az ithal edilir. Benzinli araçların teknolojilerinin gelişmesiyle çevrenin daha az kirlenmesini sağlar' dedi. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel TESK Başkanı Bendevi Palandöken Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement