TESK Başkanı Palandöken Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

TESK Başkanı Palandöken Açıklaması

"Esnaf işletmelerinin kuruluş ve faaliyetlerinde bürokrasi azaltılmalı, özellikle küçük işletmeler üzerindeki vergi yükleri düşürülmeli, esnafın finansman ihtiyaçları öncelikle karşılanmalı ve Ar Ge faaliyetleri desteklenmelidir"

06.10.2014 09:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, işsizliğin düşürülmesi için iş yeri sayısının artırılması gerektiğini belirtti.

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, esnaf ve sanatkarların Sosyal Güvenlik Kurumunda temsil edilmesinden memnun olduğunu kaydetti.

6 milyon 125 bin kişinin 2 milyona yakın esnaf ve sanatkarın yanında istihdam edildiğini bildiren Palandöken, istihdam konusunda ellerinden gelen katkıyı sağladıklarını ifade etti.

İşsizliğin düşürülmesi için iş yeri sayısının artırılmasının önemine işaret eden Palandöken, "Esnaf işletmelerinin kuruluş ve faaliyetlerinde bürokrasi azaltılmalı, özellikle küçük işletmeler üzerindeki vergi yükleri düşürülmeli, esnafın finansman ihtiyaçları öncelikle karşılanmalı ve Ar-Ge faaliyetleri desteklenmelidir" ifadesini kullandı.

Ekonominin ve istihdamın varlığını sürdürebilmesi için 4a'lı işçiye tanınan hakların 4b'li işverenlere de tanınması gerektiğini savunan Palandöken, şu değerlendirmelerde bulundu:

"SGK'nın bir çatı altında toplanmasından itibaren bir norm ve standart birliğinin sağlanacağından bahsedilse de uygulamada durum böyle değil.  Çünkü 4b'li esnaf ve sanatarın emekli olabilmesi için 9 bin gün prim şartı aranırken, 4a'lı çalışan işçilerde 7 bin 200 gün prim yeterli oluyor. Esnaf hem kendinin hem de yanında çalıştırdığı işçinin sigortasını ödemektedir. Sigortalı çalışanların primlerinin işverenlerce, kamu çalışanlarınınkinin ise devletçe ödendiği düşünüldüğünde esnaf ve sanatkarımız açısından bir adaletsizlik olduğu açıktır."

Emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden esnaf ve sanatkarların emekli aylıklarından yüzde 15 sosyal güvenlik destek primi kesildiğini anımsatan Palandöken, işsizlere iş olanağı sağlayan esnaf ve sanatkarın ödüllendirileceği yerde cezalandırıldığını öne sürdü.

Birçok esnaf ve sanatkarın, emekli maaşlarının yetersizliği nedeniyle çalışmaya devam etmek zorunda kaldığını ifade eden Palandöken,  esnaf ve sanatkara da 4a'lı çalışanlara verildiği gibi geçici iş göremezlik ödeneği verilmesini istediklerini sözlerine ekledi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi TESK Başkanı Palandöken Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement