TESK Genel Başkanı Palandöken Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

TESK Genel Başkanı Palandöken Açıklaması

"45 litre depo, benzinle 220, mazotla 196,02 liraya doluyor, Vergi indirimi yapılması fiyatların aşağı çekilmesine yardımcı olacaktır"

05.10.2014 10:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ANKARA - Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 45 litrelik akaryakıt deposunun, benzinle 220, mazotla 196,02 liraya dolduğuna işaret ederek, vergi indirimiyle fiyatların aşağı çekilebileceğini belirtti.

Palandöken, yaptığı açıklamada, benzin ve motorindeki fiyat artışlarının trafiğe çıkmayı zorlaştırdığını ifade etti.

Dünyanın en pahalı akaryakıtının Türkiye'de kullanıldığını savunan Palandöken, 45 litrelik akaryakıt deposunun benzinle 220, mazotla 196,02 liraya dolduğuna dikkati çekti. Palandöken, vergi indirimi yapılmasının fiyatların aşağı çekilmesine yardımcı olacağı önerisinde bulundu.

Benzinde 2,94, motorinde ise 2 lira 28 kuruş vergi alındığına değinen Palandöken, şunları kaydetti:

" ÖTV'nin düşürülmesi esnafımızın faydasına olacaktır. Vergiler düşürülürse, nakliye ve ulaşım fiyatları da aşağı çekilecek, gıda fiyatlarındaki taşıma maliyeti düşecek, enflasyona olan baskı azalacaktır. Türkiye'de akaryakıt ürünlerini pahalılaştıran en önemli etkenlerin başında ÖTV ve KDV geliyor. Kullandığımız her 100 liralık benzinin, mazotun ortalama 55-60 lirası vergiden kaynaklanıyor. Bu nedenle esnafımız benzinli araç almaktan kaçınıp, LPG'li ve motorin kullanılan araçlara yöneliyor. Bu kez de motorinin ve LPG'nin fiyatı yükseliyor.

Benzinin ÖTV'si indirilirse benzinin pompa satış fiyatı da düşecek, buna bağlı olarak da benzin tüketimi yavaş yavaş artacaktır. Yurt dışına ucuza sattığımız benzin, yurt içinde motorin fiyatına inince kullanımı artar. Sonuçta vergi hasılatı azalmadığı için devletin gelir kaybı da olmaz. Motorin ithalatı azalacağından, cari açığın azalması sağlanır. Motorinle çalışan araçların daha çabuk değişen yedek parçaları daha az ithal edilir. Benzinli araçların teknolojilerinin gelişmesiyle çevrenin daha az kirlenmesini sağlanır." - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi TESK Genel Başkanı Palandöken Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement