TESK Genel Başkanı Palandöken Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

TESK Genel Başkanı Palandöken Açıklaması

"Esnaf ve sanatkarın vergi ve istihdam üzerindeki yükümlülüklerin azaltılması gibi desteklerin sağlanması işsizliğin önlenmesi için önemli"

07.12.2014 12:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnaf ve sanatkarın vergiyle istihdam üzerindeki yükümlülüklerin azaltılması gibi desteklerin sağlanmasının işsizliğin önlenmesi için önemli olduğunu belirtti.

Palandöken, yazılı açıklamasında, Türkiye'nin en önemli sorunu olarak yüzde 10,1 seviyesindeki yüksek işsizlik oranını gördüklerini, esnafın uzun vadeli düşük faizli kredilerle desteklenmesi halinde işsizliğin yüzde 25 azalacağını bildirdi.

Esnaf ve sanatkarın, tezgahının çalışması ve istihdam yaratması için uygun şartlarla kullanabileceği kredi ve finansman kaynaklarına kolaylıkla ulaşabilmesi gerektiğini kaydeden Palandöken, vergi ve istihdam üzerindeki yükümlülüklerin azaltılması gibi desteklerin sağlanmasının işsizliğin önlenmesinde önemli olduğunu bildirdi.

Esnaf ve sanatkara ait 1 milyon 694 bin 290 iş yerinin olduğunu belirten Palandöken, esnaf için eğitim ve danışmanlık hizmetleri geliştirdiklerini, Ar-Ge ve inovasyon uygulamalarında, yeni girişimcilerin desteklenmesinin de işsizlik oranının azalmasına etkili olacağını kaydetti.

Palandöken, işsizliği çözmek için esnafın desteklenmesinin şart olduğuna dikkati çekerek, esnafın istihdam yükünün hafifletilmesiyle yanında çalıştıracağı kişi sayısının da artıracağını belirtti.

Vergi ve SGK borçlarının yapılandırılmasının olumlu olduğunu anlatan Palandöken, düşük faizli kredi verilmesi, sicil affı uygulamasındaki sıkıntıların giderilmesi ve finans kaynaklarına ulaşımı kolaylaştıracak çeşitli adımların atılmasını istedi.

Palandöken, yeni girişimci gençlerin ve kadınların çalışma hayatına katılması için girişimcilik eğitimleri verdiklerini anımsatarak, istihdamın artırılması için uzun vadeli çözüm önerilerinden birinin de mesleki eğitimin desteklenerek yaygınlaştırılması olduğunu belirtti.

Emekli çalışanlardan sosyal güvenlik destek priminin kesilmesindeki amacın iş gücüne katılması beklenen gençlerin önünün açılması olduğunu belirten Palandöken, şunları kaydetti:

"Esnaf ve sanatkarlar el emeğiyle çalışır ama aynı zamanda işverendir. Bir başka ifadeyle emekli olduğu halde çalışmaya devam eden esnaf ve sanatkarlar, genç iş gücünün önünü kapatmamakta, tersine onlara iş imkanı oluşturmaktadır. Bu nedenle, emekli esnaf ve sanatkarlardan sosyal güvenlik destek primi almak, gençlere iş imkanı sağlayan bir kesimi ödüllendirilmesi gereken yerde cezalandırmak anlamına gelmektedir. Bu nedenle sosyal güvenlik destek primi uygulaması tamamen kaldırılmalıdır." - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi TESK Genel Başkanı Palandöken Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement