TESK Genel Başkanı Palandöken Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

TESK Genel Başkanı Palandöken Açıklaması

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, şoförlük mesleğine ilişkin yapılacak düzenlemelerin karayolu ulaşımı ve trafik güvenliği açısından faydalı olacağını bildirdi.

25.04.2015 12:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, şoförlük mesleğine ilişkin yapılacak düzenlemelerin karayolu ulaşımı ve trafik güvenliği açısından faydalı olacağını bildirdi.

Palandöken, yazılı açıklamasında, şoförlüğü meslek edinmiş yaklaşık 1,5 milyona yakın kişinin tekrar odalara üye olabilmesi için ilgili kanundaki vergi mükellefiyeti şartının kaldırılması yönündeki çalışmaların devam ettiğini belirterek, "Eski yasadaki gibi üye olma şartları tekrar sağlanırsa yaşanan sıkıntı çözülecektir. En önemlisi şoförlük, mesleksizlerin mesleği olmaktan çıkarılarak saygın bir yapıya kavuşturulacaktır" ifadesini kullandı.

Sadece üzerine kayıtlı araç bulunan ve vergi mükellefi olan şoförlerin meslek odalarına kayıt yaptırabildiğini kaydeden Palandöken, bunun dışındaki şoförlerin ise direksiyonuna geçtikleri aracın çalışan işçisi olarak kabul edildiğini bildirdi.

Kayıt dışı çalışan şoförlerin, kayıt altına alınması için de gereken çalışmaların yapıldığını ifade eden Palandöken, şunları kaydetti:

"Bir mesleğin tanımlanmasında esas olan mesleki beceridir. Esnaf ve sanatkarlık mesleği de belirli pratik ve teorik eğitimlerle kazanılan meslek adıdır. Vergi mükellefi olmak veya olmamak bir mesleğin belirleyici unsuru olarak düşünülmemeli. Odaya kayıt için vergi mükellefiyeti şart olmamalıdır. Vergi Usul Kanununa göre vergi mükellefiyeti, esnaf için fiilen işe başladıktan sonra oluşmaktadır. Odaya kayıt için potansiyel vergi mükellefi olma yeterli görülmelidir. Bugün şoförlerin denetimi başlı başına sorun teşkil ediyor. Özellikle şehir içi yolcu taşımacılığında yeterli şoför eğitiminden ve denetiminden söz etmek mümkün değildir. Şoförlük mesleğine ilişkin yapılacak düzenlemeler karayolu ulaşımı ve trafik güvenliği açısından da faydalı olacaktır."

Palandöken, şoförlerin kayıt altına alınmasıyla, odalarda mesleki eğitimlerden yararlanma imkanının da kolaylaşacağını belirtti.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi TESK Genel Başkanı Palandöken Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement