TESK'ten Kaçak Ürünle Mücadele Kampanyası - Son Dakika
Güncel

TESK'ten Kaçak Ürünle Mücadele Kampanyası

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK), milyarlarca liralık kayba sebep olan kaçak ürün ticaretiyle mücadele kapsamında "Dikkat! Bilmediğin Gerçekler Var!" kampanyası başlattı.

12.05.2015 11:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK), milyarlarca liralık kayba sebep olan kaçak ürün ticaretiyle mücadele kapsamında "Dikkat! Bilmediğin Gerçekler Var!" kampanyası başlattı.

Palandöken, kampanyanın tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, on binlerce kişiyi ilgilendiren, ülkenin temel meselesi olan kaçakçılıkla ilgili yurttaşların bilinçlendirilmesini amaçladıklarını söyledi.

Kaçakçılığın ülkenin kanayan yarası olduğunu vurgulayan Palandöken, dürüst esnaf ve zanaatkarın mağdur olduğunu kaydetti.

Konfederasyon olarak, bu kampanyayla kaçakla mücadelede yeni bir sayfa açtıklarını dile getiren Palandöken, kaçak ürünlerin yol açıkları olumsuzlukların esnaf ve vatandaşa anlatılacağını, vatandaş bilinçlendirilerek bu sorunun önlenmesi için çalışılacağını anlattı.

Palandöken, her yıl kaçak akaryakıt yüzünden 11 milyar lira, kaçak sigaradan da 6 milyar lira ÖTV kaybı yaşandığını belirterek, "Her yıl kaçak akaryakıt ve kaçak sigara milyarlarca lira ÖTV geliri kaybına sebep olurken, binlerce ton kaçak çay ve gıda mamulü de kamu sağlığını tehdit etmekte. Akaryakıt kaçakçılığı 2 boğaz köprüsü, kaçak sigara ise 24 uluslararası havalimanı yapabilecek boyutta gelir kaybına neden oluyor. Kaçakçılığı önleyebilirsek, Türkiye ekonomisi güçlenir, esnafımız ve vatandaşımız kazanır" diye konuştu.

Türkiye'de kaçakla mücadelede önemli adımlar atıldığını, hapis cezalarının artırıldığını, ALO 136 İhbar Hattı'nın daha bilinir hale getirildiğini belirten Palandöken, kaçak ürün yakalatanlara para ödülü verilmesinin sağlandığını, kontrol ve denetimlerin çoğaltıldığını kaydetti.

Bendevi Palandöken, TESK olarak, bilinçlendirme kampanyalarıyla mücadeleye destek olduklarını vurgulayarak, "Nitekim kaçak seviyesi düşmeye başladı. 2015'te kaçak sigara oranı yüzde 20'den 16,4'e geriledi. Bu da yıllık 1,5 milyar lira ek vergi kaynağı anlamına gelmekte. Bu devletimiz için önemli bir gelir kaynağı" dedi.

"Vatandaş kaçak ürün almamalı"

Mücadelenin etkin biçimde devamı için bu kampanyayı başlattıklarını belirten Palandöken, şu bilgileri verdi:

"Vatandaşlarımız kaçak ürünleri almamalı ve bunların arkasındaki ürkütücü gerçeği görmeli. Nereden geldiği, nasıl üretildiği, sağlığı nasıl tehdit ettiği belli değil. Vatandaş ucuz olduğu için alıyor. Kaçak ürünlerin geçmişi karanlıktır. Organize suç örgütleri, kaçak ürün ticaretinden beslenir. 'Dikkat, Bilmediğin Gerçekler Var!' diyerek, kamuoyunu bilinmezlerle dolu kaçak ürünlerden uzak durmaya davet ediyoruz. Kampanya kapsamında Türkiye genelinde 140 bin perakende satış noktasına dağıtacağımız poster, broşür ve diğer malzemeler yardımıyla kaçak ürünler hakkındaki farkındalığı artıracağız. İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Gaziantep gibi kaçak ürün ticaretinin yüksek olduğu şehirlerimizde kullanacağımız sokak afişleriyle vatandaşlarımıza, kamu sağlığını da tehdit eden bu tehlikeden uzak durmaları gerektiğini hatırlatacağız."

Palandöken, kampanya kapsamında sosyal medyayı da aktif kullanacaklarını belirterek, kampanyaya ilişkin bilgilerin "www.bilmedigingerceklervar.org" internet sitesinden takip edilebileceğini kaydetti.

"Vergi düşerse kaçakçılık azalır"

TESK Genel Başkanı Palandöken, "Kaçak sigara ve akaryakıtta vergi yüksekliği kaçakçılığa yönlendiriyor. Vergi zamlarına bakışınız nedir, esnaf için neler yapıyorsunuz?" sorusu üzerine, Türkiye'nin petrolü en pahalı kullanan ülkeler arasında olduğunu söyledi.

Sigara ve akaryakıtın büyük bölümün vergi olduğunu belirten Palandöken, "Sigara ve akaryakıt, dolaylı vergilerin, en büyük vergilerin alındığı, devletin garanti gördüğü iki kalem. Petroldeki yüzde 76-78 aralığındaki vergi düşürülürse kaçakçılık belirli orada düşecek" diye konuştu.

Bendevi Palandöken, 3 tarafı denizle çevrili ülkenin belirli bölgelerinde kaçakçılığa müsait ortamın bulunduğunu anlatarak, "Maalesef bakanlık kolluk kuvvetlerini ne kadar güçlendirirse güçlendirsin en önemli sorumluluk vatandaşın" ifadelerini kullandı.

Akaryakıta gelen zammın maliyetini vatandaşın ödediğini dile getiren Palandöken, hükümet politikalarınca vergi almada kolay olarak görülen iki kalemin kaçakçılığı teşvik ettiğini savundu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel TESK'ten Kaçak Ürünle Mücadele Kampanyası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ayvacık açıklarında Yunan unsurlarınca ölüme terk edilen 7'si çocuk 14 kaçak göçmen kurtarıldı
    11:12 Ayvacık açıklarında Yunan unsurlarınca ölüme terk edilen 7'si çocuk 14 kaçak göçmen kurtarıldı

    Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında Yunan Sahil Güvenlik ekiplerince Türk karasularına geri itilen 7'si çocuk toplam 14 kaçak göçmen Sahil Güvenlik ekiplerince kurtarıldı. Kaçak göçmenler, işlemlerinin ardından Ayvacık ilçesindeki Yabancıları Geri Gönderme Merkezi'ne teslim edildi.

  • Avukatlar Ankara'da Büyük Savunma Yürüyüşüne Hazırlanıyor
    11:11 Avukatlar Ankara'da Büyük Savunma Yürüyüşüne Hazırlanıyor

    İstanbul Barosu, Türkiye Barolar Birliği'nin düzenleyeceği Büyük Savunma Yürüyüşü'ne katılmak için 27 Nisan'da Ankara'ya gidecek. İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç, avukatların sorunlarını dile getirmek ve meslek onurunu savunmak amacıyla yürüyüşe katılacaklarını duyurdu.

  • Yapay Zeka, Oftalmoloji Sınavında Doktorları Geride Bıraktı
    11:10 Yapay Zeka, Oftalmoloji Sınavında Doktorları Geride Bıraktı

    Cambridge Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından yapılan bir araştırmada, yapay zeka modelleri ve doktorlar arasında oftalmoloji sınavı düzenlendi. GPT-4, 87 sorudan 60'ını doğru yanıtlayarak diğer rakiplerini geride bıraktı. Ancak, araştırmacılar yapay zekanın hala tam olarak yeterli olmadığını belirtti.

  • Yünsa, 2023 yılında 544,2 milyon TL net kar elde etti
    11:09 Yünsa, 2023 yılında 544,2 milyon TL net kar elde etti

    Yünsa, Türkiye Muhasebe Standardı 29 (TMS 29) dahil geçen yıl 544,2 milyon TL net kar elde etti. Şirket, 2023 yılında kuvvetli satış kanalı portföyü, etkin fiyatlama politikaları ve yüksek marka bilinilirliği ile güçlü bir performans sergiledi. Yünsa'nın 2023 yılı brüt karı, TMS 29 uygulanmış sonuçlara göre 635,8 milyon TL'ye ulaşırken, brüt kar marjı ise bir önceki döneme göre 1 puan artışla yüzde 29 oldu. Şirketin 2023 yılında yarattığı faiz, amortisman ve vergi öncesi karı (FAVÖK) enflasyon muhasebesi standartları uygulandıktan sonra, 522,1 milyon TL'ye ulaşırken, FAVÖK marjı ise 2022 yılına göre 2 puan artarak yüzde 24'e geldi. Yünsa'nın sürdürülebilirlik anlayışıyla gerçekleştirdiği yatırımlar da dikkat çekti. Şirket, atık pet şişelerin geri dönüştürülmesiyle üretilen özel elyaf karışımlı kumaş kullanım oranını artırdı ve 10 milyondan fazla pet şişenin kumaşa dönüştürülmesini sağladı.

  • Meta AI, Llama 3 ile büyük bir güncelleme sundu
    11:09 Meta AI, Llama 3 ile büyük bir güncelleme sundu

    Meta, yapay zeka asistanı Meta AI için Llama 3 tabanlı bir güncelleme yayınladı. Bu güncelleme ile Meta AI, daha fazla ülkede kullanılabilecek ve Instagram, Facebook gibi sosyal medya platformlarına adapte olabilecek. Ayrıca Llama 3 güncellemesiyle birlikte Meta AI, Google ve Bing destekli arama sonuçları gösterebilecek, görüntü oluşturma süresi kısaldı ve görüntüleri gerçek zamanlı olarak GIF'e dönüştürebiliyor. Şirket ayrıca Meta AI'ı platformlarına entegre etmeyi ve Meta Quest VR gözlüklerinde kullanılabilir hale getirmeyi hedefliyor.

  • Hatay'da sulama kanalına devrilen traktörün sürücüsü yaralandı
    11:08 Hatay'da sulama kanalına devrilen traktörün sürücüsü yaralandı

    Hatay'ın Kumlu-Kırıkhan istikametinde bulunan Kazkeli mevkiinde, traktörün sürücüsü direksiyon hakimiyetini kaybederek sulama kanalına devrildi. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen itfaiye ve sağlık ekipleri, yaralı sürücüyü güvenli bir şekilde kurtardı. Yaralı, yapılan ilk müdahalenin ardından hastaneye kaldırıldı.

  • Yüksekova'da çığ nedeniyle kapanan köy yolunu açma çalışmaları devam ediyor
    11:08 Yüksekova'da çığ nedeniyle kapanan köy yolunu açma çalışmaları devam ediyor

    Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde, daha önce meydana gelen çığ nedeniyle kapanan Bostancı köyü yolunu açmak için karla mücadele ekipleri çalışmalarını sürdürüyor. Kar kalınlığının yer yer 5 metreyi bulduğu yolda zorlu şartlarda ilerleyen ekipler, kepçenin yetersiz kaldığı noktalarda ekskavatör kullanıyor. Görevliler, kısa sürede yolu açmayı hedefliyor.

  • İzmir Seferihisar'da 4.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Sarsıntı çevre illerde de hissedildi
    11:06 İzmir Seferihisar'da 4.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Sarsıntı çevre illerde de hissedildi

    İzmir Seferihisar'da 4.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Sarsıntı çevre illerde de hissedildi.


Advertisement