Teski'den Altyapı Bilgilendirme Toplantısı - Son Dakika
Yerel

Teski'den Altyapı Bilgilendirme Toplantısı

Teski\'den Altyapı Bilgilendirme Toplantısı

Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi (TESKİ) tarafından Çorlu’da yapılan altyapı çalışmaları nedeniyle düzenlenen bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada, “Biz böyle bir zamanda altyapıya girerek cesaretimizi gösterdik ve bu cesaretimizi de devam ettireceğiz” dedi.

25.08.2016 13:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi (TESKİ) tarafından Çorlu'da yapılan altyapı çalışmaları nedeniyle düzenlenen bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada, "Biz böyle bir zamanda altyapıya girerek cesaretimizi gösterdik ve bu cesaretimizi de devam ettireceğiz" dedi.

"Aslında altyapı hiçbir belediyenin, belediye başkanının girmek istemediği bir yatırım şeklidir" diyen Başkan Baysan, "Çünkü biraz meşakkatli, zor ve süreç de istem dışı uzayabilen bir süreçtir. Geçen gün, internette bu durum cesaret ister diye yazı yazmışlar. Biz böyle bir zamanda altyapıya girerek cesaretimizi gösterdik ve bu cesaretimizi de devam ettireceğiz. Önemli olan Çorlu'nun bir eksiğinin tamamlanmasıdır. Altyapı çalışmalarının tamamlanması ile beraber Çorlu'nun arıtma tesisi de yapılıyor. Belirli bir zaman sonra arıtma tesisi de çalışmaya başlayacak" diye konuştu.

"Çalışmalarımız çok hızlı devam ediyor"

TESKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa, yürütülen altyapı çalışmaları ile ilgili olarak kamuoyunu bilgilendirme adına bu toplantıyı düzenlediklerini kaydederek, "Çorlu'da şu anda 2 büyük yatırıma devam ediyoruz. Bir tanesi Çorlu Kumyol Caddesi İçme Suyu ve 1. Etap Muhtelif Mahalleler Yağmur Suyu ve Kanalizasyon işi. İkincisi de Çorlu'da Nusratiye Mahallesi'nden başlayan kanalizasyon projemiz var" dedi.

Başa, "Şehir merkezinde olması nedeniyle herkesin gözü önünde yürüyen Kumyol Caddesi'ndeki içme suyu çalışmaları ve altyapı çalışmaları ile ilgili olarak bilgi vermek gerekirse, kısa süre önce beraberce temelini attığımız çalışmalarımız çok hızlı bir şekilde devam ediyor. Sözleşme bedelimiz 4 milyon 615 bin TL KDV hariç bedelimiz var. Biz yüklenici firmaya 220 günlük süre vermiştik. Sözleşmeyi yapıp temel attıktan sonra hızlıca çalışmalarımız başladı. Şu an itibariyle kabaca yüzde 65 fiziki gerçekleşme sağladık. Neredeyse işin üçte ikisini tamamladık. Herhangi bir ödenek sorunumuz yok. İş yapıldıkça hak ediş ortaya çıktıkça ödememizi yapıyoruz. Kanalizasyon hatlarında 13 bin 950 metre yapacağımızı ilan etmiştik şu ana kadar 9 bin 800 metre kanalizasyon hattının imalatını gerçekleştirdik. Kanal hat uzunluğumuz 4 bin 150 metredir. İçme suyunda proje metraj miktarımız 4 bin 850 metredir. Şu ana kadar yaptığımız içme suyu hattı 2 bin 500 metredir. Bundan sonra proje kapsamında yapacağımız hat uzunluğu 2 bin 350 metredir. Yağmur suyunda proje metrajımız 4 bin 307 metre, şu ana kadar 2 bin 587 yaptık kalan hat uzunluğumuz bin 720 metredir. Toplam itibariyle bakarsak 23 bin 120 metre imalat yapacağız. Bunun bugüne kadar 14 bin 887 metresini tamamladık. Geriye 8 bin 220 metre imalatımız kaldı" şeklinde konuştu.

Dr. Başa açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Nusratiye Mahallesi'nden başlayan bu projeyi Çorlu ve Ergene ile birlikte iki ilçemizde uygulamaya geçirdik. Bu projemiz de gayet hızlı gidiyor. Bu büyük bir proje. Sözleşme bedeli 21 milyon 917 bin TL'lik bir projeyi Çorlu ve Ergene'ye kazandırıyoruz. Şu ana kadar bu projede yüzde 48'ini gerçekleştirdik. Bu proje, TESKİ'nin Süleymanpaşa'daki artıma tesisinden sonra en büyük ikinci projemizdir. Nakdi gerçekleşmemiz de yüzde 46 seviyesinde. Şu ana kadar müteahhit firmalara 10 milyon 117 bin 868 lira ödeme yapıldı. İşin Çorlu kısmına gelince, Çorlu sınırlarında 4 bin 500 metrelik kanalizasyon kolektör hattı inşaatı yapıyoruz. DSİ tarafından Nusratiye Mahallesi'nde yapılacak köprü çalışmasını bekliyoruz. Çalışmaların tamamlanması ile bu bölgeden Kumluca Deresi'ne atık su karışmayacak. Ergene'den gelecek suyla birleştirilecek ve ileri biyolojik arıtma tesisine pompalanacak. Böylece bu bölgede derelere kanalizasyon karışmayacak" dedi.

TESKİ'nin çalışması ile DSİ'nin çalışmasının birleşeceğini de ifade eden Başa, "Çorlu'nun bütün atık suları toplanacak ve yapı yüzde 90'lar seviyesini geçen ileri biyolojik arıtma tesisine bağlanacak. Böylece bu tesis de devreye girdikten sonra artık Çorlu'da atık su sorunu olmayacak, Çorlu'nun derelerini kurtarmış olacağız ve zaman zaman basında çıkan kanalizasyonlar dereye akıyor şeklindeki görüntülere son verilecek. İleri biyolojik artıma tesisi her ne kadar TRAGEP kapsamında DSİ tarafından yapılıyor olsa da TESKİ adına yapılıyor. Parası TESKİ tarafından veriliyor. TESKİ olmasaydı Çorlu Belediyesi ödeyecekti. Proje bittikten sonra tesisin işletilmesi 1 yıl müteahhit firma tarafından yapılacak. Tesis 1 yıl sonra TESKİ'ye devredilecek. DSİ tarafından yapılan Kuzey Kolektörünün parası da TESKİ tarafından veriliyor. Bütün kamulaştırmaları TESKİ tarafından ödenecek. Böylece bunları devraldığımız zaman atık su problemi ortadan kalkacak" dedi.

"Çorlu en büyük ilçemiz, en fazla abonemiz olan ilçe ve sürekli olarak nüfusu artan ilçemiz"

İçme suyu konusunda İller Bankası tarafından hali hazırda yapılmış bir projenin olduğunu da sözlerine ekleyen Başa, "Suyla ilgili çalışmalarımız var. Çorlu en büyük ilçemiz, en fazla abonemiz olan ilçe ve sürekli olarak nüfusu artan ilçemiz ve ciddi manada tüketim çok fazla. Buna yetecek bir çalışmayı planlamalıyız. Bu neden Çorlu ilçe merkezine iki büyük depo planlıyoruz. Herhangi bir arıza ya da elektrik kesintisinde depo seviyeleri çok çabuk düşüyor ve bu nedenle 2 büyük yeni depo planlıyoruz. Bir tanesi Bahçelievler'de 7 bin 500 metreküplük bir depo bir diğeri de Emlak Konutları bölgesinde 5 bin metreküplük bir depo çalışmalarını başlattık. Bu iki depoyu proje çalışması biter bitmez, 2017 yılı yatırım programına koyacağız ve en kısa sürede yapımına geçeceğiz" diye konuştu.

Su konusunda değişmesi gereken isale hatları ve şebeke ile ilgili çalışmaların devam ettiğini vurgulayan Başa, "Bu noktada panayır yeri olarak adlandırılan mevkiden, Bahçelievler su deposuna gelen asbest isale hattımız var. Bu hattı da proje kapsamına koyacağız ve depolarla beraber bu hattı da yenilemeyi düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

"Hamlemiz Çorlu'nun su sorununu çözmek olacak"

Çorlu ilçe merkezinde 50 kilometrelik asbest içme suyu hattı devraldıklarını belirten Başa "Bu hatları kademe kademe değiştirmeyi planlıyoruz. Önümüzdeki dönem 11 kilometrelik içme suyu hattını yenilemeyi düşünüyoruz. Aynı zamanda suyu depolamak çok önemli. Bu yatırımı iki büyük depo yaparak su problemini tamamen çözeceğiz. Sürekli olarak kuyu açıyoruz. Sürekli olarak suyu arttırıyoruz. Bir kuyu daha açacağız. Su kuyusu miktarını arttırıyoruz. Yenice'de de bir kuyu daha açacağız. Üçüncü etaptaki hamlemiz, gelişen,ve nüfusu büyüyen Çorlu'nun su sorununu çözmek olacak" dedi.

"Elektrik kesintileri bizi bu yıl çok ciddi sarstı"

Elektrik kesintilerinin çalışmaları çok ciddi sarstığını söyleyen Başa, "Biz açık alanlardan su temin etmiyoruz. Baraj havzalarından su alamıyoruz. Yer altı sularına bağlı bir idareyiz. Tekirdağ il genelinde 400'ün üzerinde kuyu işletiyoruz. Bu kuyuların büyük bölümü derin kuyular ve bunlar da elektrik enerjisi ile çalışıyor. Elektrik idaresinin yapmış olduğu bakım onarım çalışmaları bizi fazlasıyla etkiledi. Sürekli olarak elektrik kesintilerine maruz kaldık. Elektrik kesintilerinden idare olarak ders çıkardık ve sorunu çözecek çalışma başlattık. Proje olarak da Çorlu'yu seçtik. İhale hazırlıkları başladı. Elektrikler kesildiğinde Çorlu'daki su kuyularının etkilenmemesi için ihaleye çıkacağız. Bu noktada da önceliği Çorlu'ya veriyoruz. Elektrik kesintilerinden en az düzeyde etkilenecek hazırlık yapıyoruz. Elektrik kesintilerinden mütevellit su kesintilerini önlemek için çalışıyoruz. Elektrik kesiliyor, sonra sular kesiliyor, elektrik gelince vatandaş bu kez elektrikler geldi sular gelmedi diyor. Elektriğin gelmesi suyun gelmesi manasında değildir. Elektrik kesintisi nedeniyle boşalan depoların dolması suyun üst katlara çıkması zaman alıyor. Biz bu konuda vatandaşlarımız mağdur olmasın diye bu çalışmaları da yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

"Yeni pazar yeri bölgesinde çalışma yapacağız"

Çorlu Belediyesi'nin yapacağı yeni Pazar yerinde çalışmaların olacağını kaydeden Başa, konuşmasını şöyle noktaladı: "Yağmur suyu hattı projesini başlattık 60 gün içerisinde bitireceğiz. Çorlu bizim en büyük ilçemiz. Başladığımız noktada Çorlu'da teknik elemanımız yoktu. Bugün iftiharla söyleyeyim teşkilatımız güçlendi. Kadrolu inşaat mühendisimiz, sözleşmeli harita mühendisimiz, makine mühendisimiz var. 3 mühendis takviyesi yaparak kadroyu güçlendirdik. Sıhhi tesisat onama yetkisi bize geçti. Sıhhi tesisat projelerimize onay veriyoruz. Borç yapılandırmasına da başlıyoruz. 36 aya kadar borçları taksitlendiriyoruz. Abone sayısına baktığımızda Çorlu ve Süleymanpaşa'da hemen hemen aynı sayı var. Ancak Süleymanpaşa'da tahsil edemediğimiz alacak 10 milyon lira civarındayken Çorlu'da 18 milyon lira alacağımız var. Biz Çorlulu abonelerimizden TESKİ'ye olan borçlarını ödemelerini istiyoruz. Çünkü para alacağız ki yatırım yapabilelim. Yapılandırmadan da Çorlulu vatandaşlarımızın yararlanmalarını istiyoruz." - TEKİRDAĞ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Teski'den Altyapı Bilgilendirme Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement