Teşvikle Diktikleri Zeytinler Başlarına Dert Oldu - Son Dakika
Güncel

Teşvikle Diktikleri Zeytinler Başlarına Dert Oldu

Teşvikle Diktikleri Zeytinler Başlarına Dert Oldu

Mhp Manisa Milletvekili Zeynel Balkız, Salihli, Ahmetli ve Saruhanlı ilçelerindeki birinci derece SİT olan arazilerine 1 milyonun üzerinde zeytin ağacı diken çiftçilerin hapis cezalarına çarptırıldığını söyledi.

02.09.2015 18:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mhp Manisa Milletvekili Zeynel Balkız, Salihli, Ahmetli ve Saruhanlı ilçelerindeki birinci derece SİT olan arazilerine 1 milyonun üzerinde zeytin ağacı diken çiftçilerin hapis cezalarına çarptırıldığını söyledi. Balkız, sorunun çözümünün bu alanların üçüncü derece SİT'e dönüştürülmesi olduğunu da ifade etti.

MHP'li Manisa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mehmet Güzgülü, MHP Manisa Milletvekili Zeynel Balkız ve Ahmetli İlçesi'nden gelen mahalle muhtarları ile basın toplantısı düzenleyerek, Salihli, Ahmetli ve Saruhanlı ilçelerinde kendilerine ait araziye devlet teşvikiyle 1 milyonun üzerinde zeytin ağacı diken çiftçinin sıkıntı içerisinde olduğunu söyledi. Anıtlar Kurulu tarafından Salihli, Ahmetli ve Saruhanlı ilçesi sınırları içerisinde yer alan Bintepe Tümülüslerinin birinci derece SİT alanı olarak ilan edildiğini hatırlatan Balkız, şunları söyledi:

"Konu Salihli'nin 4, Ahmetli'nin 3 ve Saruhanlı'nın ise 1 mahallesini ilgilendirdiğini söyledi. 100 tümülüsten oluşan bir alan içerisindeki 80 bin dekarlık bir alan üzerinde1 milyonun üzerinde zeytin ağacı bulunduğunu belirten Balkız, "Burası 1990 yılından itibaren birinci derecede SİT alanı kapsamına alınmış. Ama 2006'dan itibaren de zeytin dikimi bakımından devlet tarafından teşvik edildiği için buralara köylüler tarafından zeytin ağacı dikilmiş. Burada 10-15 yıllık zeytin ağaçları var."

"8 KÖYDE KADASTRO ÇALIŞMASI SÜRÜYOR"

Suçlamalarla karşı karşıya kalan zeytin üreticisinin maddi kayıplar yaşadığını dile getiren Milletvekili Balkız, "Çiftçilerin bir maddi kayıpları var. Bunlar Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS ) kapsamında değerlendirilmiyorlar ve devletten de maalesef tarımsal doğrudan yardım alamıyorlar. Bu mağduriyetin giderilmesi için bu bölgenin tümülüslerinin dışında hiçbir tarihi niteliği olmayan o 80 bin dekar arazinin birinci dereceden, üçüncü dereceye çıkarılması ve tarım yapılabilir hale gelmesi gerekiyor. İşte yapılan çalışmaları biz bunun için hızlandırmaya çalışıyoruz. Bu bakımdan bu 8 köyümüzün sayısal kadastro çalışmaları şu anda tamamlanmak üzere. Bunların tamamlanması için çaba sarf ediyoruz" diye konuştu.

"YENİ DÜZENLEMELER GÖZÖNÜNDE BULUNDURULMALI"

Manisa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Güzgülü de çiftçinin canını yakan bir olayla karşı karşıya olduklarını söyledi. Rahatsız oldukları konunun, şu anda çalışmalar yapılmasına rağmen çiftçilere, ilçe belediyeleri ve yetkililere, 'Bu ağaçları sökün' yazısı gelmesi olduğunu belirtti. Güzgülü, şunları söyledi:

"Sökmedikleri için çiftçiler mahkemeye veriliyor. Mahkemeden hapis cezası alıyorlar. İlk suçları oldukları için hapis cezası para cezasına döndürülüyor ve para cezalarının da tahsilatına başlanıyor. Şu anda belki değişecek bir kurul kararı var. Burada şu anda canı yanan çiftçi var ve küçük bir topluluk değil. 1 milyonun üstündeki zeytin ağacından bahsediyoruz. Anıtlar Kurulu'nun SİT alanı konusunda kişilerin tarlasında aldığı karar var. Bu arazinin hepsi kişilerin kendi mülkleri. Kendi mülklerine verilen karar. Kendi mülkünde yaptığı tarımdan dolayı hapis cezası alıyor." - Manisa

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Teşvikle Diktikleri Zeytinler Başlarına Dert Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement