THY Teknik AŞ Tis İmza Töreni - Son Dakika
Güncel

THY Teknik AŞ Tis İmza Töreni

Türk Hava Yolları (THY) Teknik AŞ ile Çelik-İş Sendikası arasında, 3 yıllık dönemi kapsayacak 5. Dönem Toplu İş Sözleşmesi (TİS) imzalandı.

25.10.2015 13:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Hava Yolları (THY) Teknik AŞ ile Çelik-İş Sendikası arasında, 3 yıllık dönemi kapsayacak 5. Dönem Toplu İş Sözleşmesi (TİS) imzalandı.

Yeşilköy'deki THY Genel Müdürlük binasında düzenlenen törene, THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, THY Teknik AŞ Genel Müdürü Ahmet Karaman, Çelik-İş Sendikası adına Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ile bazı sendika temsilcileri katıldı.

Aycı, törende, masadaki müzakerelerde çalışan ve teknisyenlerin haklarını sonuna kadar savunan bir sendikal anlayışı bulduklarını söyledi.

Sendikanın çalışma ve iş barışını sonuna kadar koruduğunu belirten Aycı, işletmeyi tehlikeye atmama prensibi ve sorumlu anlayışları dolayısıyla sendika temsilcilerine teşekkür etti.

Toplu iş sözleşmelerine bakışlarının, "Çalışana hakkını teri kurumadan teslim et" prensibine dayandığını vurgulayan Aycı, "Onları hem dünya gerçekleri hem ülkemiz gerçekleri hem de sektörümüzün gerçekleri ama hem de şirketimizin imkanları ve gerçekleri çerçevesinde sunabileceğimiz en iyi imkanlarla donatmak, onlara sağlanabilecek en iyi iş ortamını sağlamak şüphesiz boynumuzun borcu" diye konuştu.

Aycı, THY'nin başarılarında THY Teknik'teki çalışanların önemli payı olduğunu bildiklerini aktardı.

Göreve geldikten sonra ilk kez bir toplu iş sözleşmesine imza attığını dile getiren Aycı, şöyle devam etti:

"Bu müzakereler sonucunda şu ana kadarki sanırım en iyi toplu iş sözleşmelerinden birini imzalayacağız. Bunun ne demek olduğunu benden de daha iyi durumda Sayın Mahmut Arslan Bey ve ekibi değerlendirirler. Diyorlar ki, 'Türkiye'deki imkanlarla kıyasladığımızda çok başarılı bir sözleşmenin imzalandığını görüyoruz'. Sendikamız açısından elbette bu bir başarıdır ama bu bizim işletmemiz açısından da bir başarıdır diye düşünüyorum. Çalışanlarıyla bunu paylaşabilmek, çalışanlarına bunu verebilmek, yani sadece alan el değil, veren el olmanın da hakkını verebilmek son derece önemli. Yani 'çalışanlarımıza hakkını teri kurumadan teslim edebiliyorsak, elimizdekinin en iyisini yapabiliyorsak' ne mutlu bizlere diye düşünüyorum."

İlker Aycı, sözleşme kapsamında THY Teknik AŞ'deki çalışanlara bir defaya mahsus brüt bin 550 lira verileceğini bildirdi.

İş barışının korunmasının kendileri açısından çok önemli olduğunu aktaran Aycı, "Çalışanlarımız bu hakları sonuna kadar hak etti" diye konuştu.

"Önemli olan gönüllere girmektir"

Aycı, toplu iş sözleşmesinden sonra memnun olmayanlar da bulunabileceğini söyledi.

Sözleşmenin, yetkililer ve sendika temsilcileri tarafından çalışanlara en doğru şekilde aktarılmasını isteyen Aycı, şunları anlattı:

"Ne insanların bunları gözüne sokacağız, ne de 'Biz bunları yaptık' diye övüneceğiz. Bunlar elbette onların hak ettikleridir. Elbette sizler de onların hak ettiklerini alması için büyük bir mücadele verdiniz. O mücadelenin sonunda sizlerde de başarmış olmanın verdiği bir huzur var, biliyorum ama bunu anlatırken, bunu söylerken şunu unutmayın, 'Önemli olan gönüllere girmektir. Önemli olan gönülleri almaktır'. Dolayısıyla hiç kimsenin gönlünü kırmayalım. İtiraz edenin de gönlünü kırmayalım. 'Ben daha iyi beklerdim' diyenin de gönlün kırmayalım."

"THY yurt dışında övgüler alıyor"

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan da THY'nin dünyada çok önemli bir kuruluş olduğunu söyledi.

Yurt dışında THY'nin övgüler aldığına dikkati çeken Arslan, "Bugün imzalayacağımız bu toplu iş sözleşmesi aslında uluslararası şirketin bir sözleşmesidir" dedi.

Arslan, THY'nin başarı öyküsünü dünyayla paylaşmanın yanı sıra sendikaya üye çalışanlarla şirketin daha da başarılı olması için gayret göstereceklerini kaydetti.

THY'nin diğer alanlarında da var olmak istediklerini dile getiren Arslan, "THY'nin başarı öyküsünün ortağı olmak isteriz, parçası olmak isteriz. Toplu sözleşme ile THY Teknik'ten başladık inşallah. Önemli bir ortaklığı bugün gerçekleştiriyoruz, imzalıyoruz. Önümüzdeki süreçlerde inşallah daha ileriye taşımak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı ile Çelik-İş Sendikası adına Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan toplu iş sözleşmesine imza attı.

Aycı, burada basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Arkadaşlar 3 yıllık bir imza bu. Bir yıllık atmıyoruz. Üç yıllık bir imza. Hem de bu imza enflasyon korumalı imza. Enflasyon koruması artı refah paylı bir imza. Hem enflasyon koruması var hem de üstünde bir de refah payı var. O bakımdan yani farklı bir manada atıyoruz. Onu da söyleyeyim" dedi.

Sözleşmenin detayları

THY Teknik AŞ ile Çelik-İş Sendikası arasında imzalanan toplu iş sözleşmesi, 1 Temmuz 2015 ile 30 Haziran 2018'de üç yıllık dönemi kapsayacak ve yaklaşık 5 bin 550 çalışanın ücretlerinde artış sağlayacak.

Sözleşme ile çalışanların ücreti 2015 yılının ikinci 6 ayında yüzde 7 artacak. 2016 yılının ilk 6 ayında buna ilave olarak yüzde 5 ücret artışı uygulanacak. 2016 yılının ikinci 6 ayı ve takip eden 6 aylık  dönemlerde de 6 aylık enflasyon rakamlarına ilave yüzde 0,5 ücret artışı yapılacak.

Yapılacak olan ücret artışlarının dışında her ay çalışanlara ödenen sosyal yardım miktarı da brüt olarak birinci yıl için 390 liradan 485 liraya, ikinci yıl 485 liradan 550 liraya ve üçüncü yıl da 550 liradan 615 liraya çıkarılacak.

Diğer taraftan, sendika üyesi tüm çalışanlara bir defaya mahsus bin 550 lira brüt ek ödeme yapılacak.

Çalışanlar, THY Anonim Ortaklığı özel ücretli ekonomi bilet uygulamasından da faydalanacak.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel THY Teknik AŞ Tis İmza Töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement