Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Sempozyumu Yalova'da Başladı - Son Dakika
Ekonomi

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Sempozyumu Yalova'da Başladı

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Sempozyumu Yalova\'da Başladı

Yalova’da düzenlenen "Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Sempozyumu" başladı.

23.09.2014 13:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yalova'da düzenlenen "Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Sempozyumu" başladı.

Bu yıl ikincisi düzenlenen Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Sempozyumu Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü'nde yapılıyor. Sempozyuma yurdun değişik yerlerinden 300 civarında uzman katıldı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ali Osman Sarı, bakanlık çalışmaları hakkında bilgi verdi. Sarı, " Türkiye'nin bitkisel çeşitliliği gerçekten dünyada tartışılmaz bir konu. Bu zenginliğin farkına 1950'li yıllarda varılmıştır. O zamanki trend biyolojik çeşitliliğin muhafaza altına alınmasıydı, fakat daha sonra kullanım ve sürdürülebilir kullanım gündeme gelmeye başladı. Bu konuda Türkiye'nin farkı her geçen gün daha fazla artmaktadır. Dolayısıyla ekonomik gelişmelere paralel yapılan yatırımlar artmaktadır. Zirai açıdan değerlendirecek olursam, gayri safi milli hasılada sıçrama oldu. 2002 yılında tarımsal GSMH 23 milyon dolardı. Bugün 62 milyar dolar. Türkiye o zaman Avrupa'daki 4. büyük tarım ekonomisiydi. Şu anda birinci. Türkiye'yi Fransa izliyor. Gelirimizin artması sahaya da yansıdı. Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü kamudaki en büyük yapılanması olan araştırma kuruluşudur. Bakanlık bünyesindeki 12 genel müdürlükten biriyiz. TÜBİTAK'dan kamu kurumları içerisinde en fazla proje alan kurumuz. Değer olarak da Milli Savunma Bakanlığı'ndan sonra TÜBİTAK'dan en çok payı alıyoruz. Bizim bütçemiz 2002 yılında bütçemiz 11 milyon TL idi. 2013 yılında bu 170 milyon TL'ye kadar yükseldi ve her yıl belirli bir oranda da yükseliyor. Biyolojik çeşitliliğimize de güzel yansımaları oldu. 2010 yılında Ankara'da 2. tohum gen bankası açıldı. Dünyadaki en modern gen bankalarından biri. 2010 yılında Antalya'da Tıbbi Bitkiler Araştırma Merkezi kuruldu. Yıllarca zorluğunu çektiğimiz analiz sorununu ortadan kaldırdık. Geçen hafta bakanımız Beykoz'da tanıtımını yaptı. Beykoz'da Biyoçeşitlilik ve Geofit Araştırma Merkezi'ni kurduk. Sizin de bildiğiniz gibi zaman zaman bitkileri birbirinden ayırmak çok zor. Bir bitkinin tıbbi çeşitliliği olduğu gibi süs bitkisi veya bir başka özelliği olabiliyor. Buradaki merkezimiz de geofitler yoğunlukta olmak üzere çok çalışacak. En fazla 1 ay içerisinde Yalova'da Türkiye Geofit Merkezi'ni açıyoruz. Arkadaşlarımız tüm geofitleri topladı. Bunlardan yeni ürünler geliştirecekler. 2016 Antalya Expo'nun sembol çiçeği buranın yetiştirdiği bir tür. Ankara'da bakanlığımızın hemen yanında 2500 dekar arazi üzerinde Türkiye Milli Botanik Bahçesi'ni kuruyoruz. Orada da faaliyetler son hızla devam ediyor. 2015 yılı içerisinde açılışı planlanmakta. Rusya'daki 3000 dekarlık bahçeden sonra en büyük botanik bahçesi olacak. Ben sempozyumun başarılı geçmesini diliyorum, hepinize teşekkür ediyorum" diye konuştu.

AK Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun da, doğal beslenmeye ve ekolojik tarımın önemine vurgu yaptı. Coşkun konuşmasında, "Sağlığımız çok önemli. Geleceğimiz çok önemli. Geleceğe yürümek için sağlıklı beslenmek lazım, sağlıklı yemek lazım. Ama çok gariptir ki sağlığı tehlikeye atan yine biziz. Dengeyi bozan biziz. Dolayısıyla zehir takdim ediyoruz birbirimize ve sonra derman arıyoruz. Her şeyi bozduk. Yediğimiz her şeyden kuşku duyar hale geldik. Doğallığımızı kaybettik. Yediklerimizin kimyasallara bulaşmadan önümüze gelmesi çok önemli. Ama ne gariptir ki 3 kuruş daha fazla kazanacağız diye o doğallığı kaybediyoruz. Kimyasalı tercih ediyoruz ve bir birimize de bu yöntemle kötülük yapıyoruz. Derdimizin devası da doğada" şeklinde konuştu.

3 gün sürecek sempozyum boyunca akademisyen, araştırmacı ve uzmanlar tarafından tıbbi ve aromatik bitkiler alanında yapılan araştırma ve çalışmalar paylaşılacak. - YALOVA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Sempozyumu Yalova'da Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement