Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu Tasarısı Genel Kurul'da - Son Dakika
Politika

Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu Tasarısı Genel Kurul'da

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, 2017 yılında destekleme modelinde değişikliğe gidileceğini ve Havza Bazlı Üretim Destekleme Modeli'ni uygulayacaklarını bildirdi.

20.10.2016 19:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, 2017 yılında destekleme modelinde değişikliğe gidileceğini ve Havza Bazlı Üretim Destekleme Modeli'ni uygulayacaklarını bildirdi.

TBMM Genel Kurulu'nda, Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu Tasarısı'nın ikinci bölümü üzerindeki görüşmeler yapılıyor.

Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Çelik, Şanlıurfa'nın bir tarım şehri ve büyük bir coğrafya olduğunu anımsatarak, özelleştirme sonucu elektrik işini alan şirketle yapılan anlaşma çerçevesinde, bazı aksamalar olmakla birlikte, gerek şehir merkezlerinde gerek taşrada yenileme çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Bakan Çelik, elektrikten kaynaklı bir sınır güvenliği konusunun kesinlikle söz konusu olmadığını vurguladı.

Çelik, 2017 yılında destekleme modelinde değişikliğe gidileceğini, Havza Bazlı Üretim Destekleme Modelini uygulayacaklarını belirterek, "Burada, topografiye uygun, su kısıtını, iklim şartlarını, hatta geleneksel üretimi de dikkate alan birçok faktör incelendikten sonra hangi havzada hangi ürünün destekleneceği noktasında Türk tarımı önemli bir aşamaya gelmiş bulunuyor." diye konuştu.

Bütün havzaların ayrıntılı bir şekilde incelendiğini aktaran Çelik, bu kapsamda 941 havzanın tespit edildiğini, buralarda hangi ürünlerin ekileceğinin de planlandığını ifade etti.

Bakan Çelik, "Amacımız ürün, üretim planlamasını gerçekleştirmek. Rastgele değil, neye ihtiyacımız varsa, en iyi nerede, en yüksek verimi nerede alacaksak o alanlarda bir üretimi gerçekleştirmek amacına dönük bu destekleme modeline 2017 itibarıyla geçmiş oluyoruz." açıklamasında bulundu.

Sulama birlikleriyle ilgili olarak da Türkiye genelinde ciddi bir sorun olduğunu dile getiren Çelik, şu bilgileri verdi:

"Hükümet olarak önümüzdeki dönem, toplulaştırma da önem arz ettiği için, hem toplulaştırmayla birlikte gerçekleşmesi açısından önem arz ettiği için, sulama ile dolayısıyla sulama birliklerini de bakanlığımız bünyesinde topluyoruz. Bununla ilgili düzenlemeyi önümüzdeki günlerde inşallah parlamentodan geçireceğiz. Böylece sulama birliklerinin de yeni kriterler çerçevesinde, şu anda biraz keyfi, gerçekten de üreticinin biraz mağduriyetine dönük uygumalarını ortadan kaldıracak yeni düzenlemeyi huzurlarınıza getirmiş olacağız."

Teşvik Yasası çerçevesinde Adıyaman'ın beşinci bölgede yer aldığını anımsatan Çelik, bakanlık olarak bu ilde gerçekleştirilecek yatırımlarla ilgili çalışmalar yaptıklarını anlattı. Çelik, "Bunun yanında, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki cazibe merkezleri teşviği çerçevesinde de bölgede, Adıyaman'ın da yararlanacağı çok önemli yatırımlar inşallah önümüzdeki süre içerisinde olacaktır." dedi.

Sivas'ın ise tarımsal yatırımlarda önemli bir yer aldığını aktaran Çelik, küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık konusunda çalışmalar kapsamında, yetiştirici bölge olarak Sivas'ın çok önemli bir görev üstleneceğini belirtti. Çelik, "Hem mera varlığı, hem geniş coğrafyasıyla Sivas bir anlamda hayvancılığın merkezi olabilecek bir ilimiz. Onun için birçok teşvikleri veriyoruz." diye konuştu.

Bitkisel ve hayvansal ürünlerle ilgili teşvik ve desteklerinin olduğunu belirten Çelik, dekar bazında mazot ve gübre desteğini yüzde 50'ye çıkarttıklarını söyledi. Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mazot ve gübre desteği öteden beri çok konuşulan, siyaset arenasında, meydanlarda çok gündeme getirilen bu konunun kökten çözümünü de sağladık. Yüzde 50 desteği de bu sebze ve meyve ürünlerine de vermiş olacağız. Meyve sebzeyle ilgili de 19 ürün dışındaki ürünlerle ilgili çalışmalarımızı sürdürdüğümüzü belirtmek istiyorum."

-"Bankalar, yağmurlu havada adamın elinden şemsiyeyi alır"

Tasarının ikinci bölümü üzerinde konuşan CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Türkiye'nin, 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından adeta bir Fetret Devrinin içinden geçtiğini, ülkenin kardeşin kardeşe vurduğu ve güvenmediği bir toplum haline geldiğini ileri sürdü.

Çıray, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a yönelik olarak da darbe teşebbüsünde yer alan Adil Öksüz'ü serbest bırakan hakimler hakkında ne yapıldığı ve bu kişinin istihbarat elemanı olup olmadığı sorularını yöneltti.

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan ise hakim ve savcılarla ilgili yetkinin HSYK'nın elinde olduğunu belirterek, ilgili hakimlerin HSYK tarafından açığa alındıklarını ve haklarında soruşturma başlatıldığını hatırlattı.

MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, parlamenter sistemin güçlendirilmesini tercih ettiklerini anımsatarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, fiilen AK Parti ile irtibatını kesmediğini ve bu şekilde anayasayı ihlal ettiğini ileri sürdü.

Parsak, "Bizim MHP olarak tercihimiz, parlamenter sistemin sorunlarını parlamenter sistem içerisinde çözmek, bu çerçevede de parlamenter sistemi güçlendirmekten yana." değerlendirmesinde bulundu.

Tasarıya ilişkin görüşlerini de dile getiren Parsak, Esnaf ve KOBİ'lerin ekonomik açıdan zor durumda bulunduklarını söyledi.

HDP Iğdır Milletvekili Mehmet Emin Adıyaman, "15 Temmuz darbe süreci, on yıl boyunca FETÖ'yü karnında taşıyan, onu besleyen, büyüten, adeta gürbüzleştiren AKP'nin 15 Temmuz günü FETÖ'yü doğurma günüdür. Deyim yerindeyse, 15 Temmuz süreci, AKP'nin on yıl boyunca beslediği ve kendi içinde barındırdığı FETÖ'nün doğumudur. Şimdi, 15 Temmuz'dan sonra, FETÖ'nün doğumundan sonra, doğum sancıları devam ediyor." görüşünü ileri sürdü.

AK Parti İzmir Milletvekili Necip Kalkan, tacir, esnaf, çiftçi, serbest meslek erbabı ve benzeri işletmelerin ülke hayatının baş aktörü olduklarını belirterek, bunların finansmana erişimini kolaylaştırmak ve genişletmek amacıyla bu kanun tasarısını görüştüklerini anlattı.

Türkiye'nin büyümesinin en önemli dinamik kaynağının KOBİ'ler olduğunu belirten Kalkan, KOBİ'ler için en önemli unsurların başında bankalardan sağlanan kredilerin geldiğini kaydetti. Geçmişte 15 yıl ticaret odası Meclis başkanlığı yaptığını hatırlatan Kalkan, "Bankalar adamın anasından emdiği sütü burnundan getirir. Bankalar, yağmurlu havada adamın elinden şemsiyeyi alır." diye konuştu. Kalkan, tasarının yenilikler ve kolaylıklar getirdiğini, Türkiye'nin geneline hitap ettiğini vurguladı.

CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, "Yeni tasarı, kredi kullanma olanağını genişletmeyi hedeflemektedir. Ayrıca işletmelerin taşınır varlıklarının borcu karşılaması durumunda işletmenin tümünde rehin kurulmasının önüne geçilecek olması tasarının KOBİ'ler açısından olumlu yönünü oluşturmaktadır." dedi.

KOBİ'lerle ilgili somut adımları CHP olarak her zaman desteklerini aktaran Hürriyet, vatandaşların yararına olacak bir çalışmaya imza atılmasını dilediklerini kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu Tasarısı Genel Kurul'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement