Tika Projeleri Toplu Açılış Töreni - Son Dakika
Güncel

Tika Projeleri Toplu Açılış Töreni

Batı Şeria'nın El-Halil kentinde Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından yaptırılan El-Halil Türk Okulu hizmete açıldı.

25.05.2015 17:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

EL- Batı Şeria'nın El-Halil kentinde Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından yaptırılan El-Halil Türk Okulu hizmete açıldı.

TİKA tarafından farklı ülkelerde yaptırılan tesis ve eserler kapsamında El-Halil Türk Okulu, "Ayrı coğrafyalarda aynı imza" başlığıyla Ordu'da düzenlenen toplu açılış töreniyle hizmete açıldı.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un, Ordu Altınordu Atatürk Parkı'ndan canlı bağlantı ile katıldığı El-Halil'deki açılış töreninde, Türkiye'nin Kudüs Başkonsolosu Büyükelçi Mustafa Sarnıç, Filistin Eğitim ve Yüksek Öğretim Bakanı Havla eş-Şakşir, El-Halil Valisi Kamil Hamid, El-Halil Belediye Başkanı Davut Zaferi ve TİKA Filistin Koordinatörü Bülent Korkmaz hazır bulundu.

Programda konuşan Büyükelçi Sarnıç, "Türkiye olarak, Filistin'in kalkınması, ilerlemesi, bağımsızlığı, bütün bu ablukanın ve işgalin sona ermesi için elimizden geldiğince katkı ve destek sunmaya devam ediyoruz" dedi.

"El-Halil'de eğitim alanında böylesi önemli bir katkıda bulunmamız biz Türkler için ayrı bir öneme sahiptir" diyen Sarnıç, şunları söyledi:

"Umre programına Kudüs'ün de dahil edilmesiyle inşallah buralarda çok daha fazla Türk göreceksiniz. Ayrıca, burada bir müjdeli haber daha veriyoruz. Filistin genelinde 32 okulda Türkçe dersleri önümüzdeki yıldan itibaren başlatılacak. Türkiye'den gelecek öğretmenlerimizle böylesi bir eğitim seferberliği başlatıyoruz."

"Yaptığımız destekler, Dünya Bankası tarafından yanlış aksettiriliyor"

Öte yandan Büyükelçi Sarnıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Dünya Bankası'nın açıkladığı Türkiye'nin Filistin'e yardımına ilişkin verilerin gerçeği yansıtmadığına değinerek şunları kaydetti:

"Veriler bize sorulmadan açıklandı. Biz sadece TİKA olarak 76,3 milyon dolarlık yardım yaptık. Bizim yaptığımız destekler, Dünya Bankası tarafından yanlış aksettiriliyor. Sadece bir buçuk yılda 3 okul açılışı yaptık. Sadece bunlar bile 6-7 milyon doları bulur. Yardımlarımız devam edecek."

Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü'nün (KDK) verilerine göre 2014 yılı içinde Türkiye, Gazze ağırlıklı olmak üzere Filistin'e 34,7 milyon dolar kamu kalkınma yardımı ve 24,5 milyon dolar tutarında acil yardımda bulundu. Türk sivil toplum kuruluşları da 9,4 milyon dolarlık kalkınma yardımı ve 7,7 milyon dolar tutarında acil yardım yaparak, toplam rakamın 76,3 milyon dolara ulaşmasına katkı sağladı.

"Modern eğitim imkanı sunan Türkiye'ye minnettarız"

"Burada sizlerle bulunmaktan dolayı son derece mutluyum" diyen Filistin Eğitim ve Yüksek Öğretim Bakanı Şakşir de "Okulun açılışı, Filistin-Türkiye arasındaki dayanışmayı ileri götürmeye matuf çok önemli bir adım. Okulumuzda spor salonundan, laboratuvar ve kütüphaneye kadar her şey düşünülmüş ve öğrencilerin hizmetine sunulmuştur. Bu vesileyle çocuklarımıza modern eğitim imkanı sunan Türkiye'ye minnettarız" ifadesini kullandı.

El-Halil Valisi Hamid ise "Filistin'den sayın Mahmud Abbas'ın selamlarını iletiyorum. Sayın Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Filistin halkı adına sizleri selamlıyorum"  diyerek sözlerine başladı. TİKA'nın yaptırdığı okulların Filistin'de eğitime büyük destek verdiğinin altını çizen Hamid, şöyle konuştu:

"Filistin halkının yanında olmanızı takdirle karşılıyorum. Sizlere ve Türk halkına minnettarız. El-Halil Türk Okulu'nın açılışında bulunmaktan büyük mutluluk ve onur duyuyorum. Binlerce çocuğumuz bu okulda modern eğitim imkanına kavuştu."

El-Halil halkının yoğun ilgi gösterdiği açılışta çeşitli etkinlikler düzenlendi. Okulun içi Türkiye ve Filistin bayraklarıyla süslenirken, öğrenciler de programa ellerinde Türk bayraklarıyla katıldı. Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş'un, programın Filistin ayağına telekonferans yöntemi ile katılması, Filistinliler tarafından coşkuyla karşılandı.

Program, temsili kurdele kesimi ile sona erdi.

"Ayrı coğrafyalarda aynı imza" başlığıyla gerçekleştirilen törende ayrıca Gürcistan'da "Batum Engelliler Rehabilitasyon Merkezi ve Kimsesizler Sığınma Evi" ve Bosna-Hersek'te "Aleksa Şantiç İlköğretim Okulu" projelerinin açılışları gerçekleştirildi.

El-Halil Türk Okulu

TİKA tarafından Batı Şeria'nın El-Halil şehrinde, El-Halil Belediyesi tarafından sağlanan araziye inşa edilen 12 sınıflık okul, bodrum ve zemin kat ile beraber toplam dört kattan oluşuyor. İnşaat alanı bin 700 metrekare olan okulun toplam alanı ise 3 bin metrekare. Tüm idareci odaları ve sınıfların yanı sıra fizik, kimya ve bilgisayar laboratuvarlarının donanım ihtiyaçlarının karşılandığı 500 öğrenci kapasitesine sahip okul, El-Halil şehrinin halihazırda en gelişmiş okulu durumunda.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tika Projeleri Toplu Açılış Töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement