Tim Başkanı Büyükekşi, "Erken Seçim Olursa 2015 Yılını Kaybederiz" - Son Dakika
Ekonomi

Tim Başkanı Büyükekşi, "Erken Seçim Olursa 2015 Yılını Kaybederiz"

Tim Başkanı Büyükekşi, "Erken Seçim Olursa 2015 Yılını Kaybederiz"

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Erken seçim olursa 2015 yılını kaybederiz. Bütün hedef bundan sonra 2016 yılı olur” dedi.

24.07.2015 10:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Erken seçim olursa 2015 yılını kaybederiz. Bütün hedef bundan sonra 2016 yılı olur" dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, meclis olarak biran önce koalisyon kurulmasının Türkiye'nin faydasına olacağını söyledi. Hafta başındaki patlamaya derinden üzüldüklerini aktaran Büyükekşi, "Türkiye'nin birlik ve beraberliğine, geleceğine ve Türkiye'nin bundan sonraki alacağı pozisyonda, yapacağı çalışmalara zarar veren bir hareket. Biz o yüzden tüm Türkiye'nin birlik beraberlik içinde hareket etmesini ve bu konuda bundan sonra özellikle Türkiye'ye katkı sağlayacak, Türkiye'nin yeniden ekonomiye dönmesini sağlayacak hükümetin bir an önce kurulmasının faydalı olacağını düşünüyoruz. İhracat açısından bakacak olursak geçen ay, bir önceki aylara göre ihracatımızda olumlu bir gelişme oldu. Yüzde 17-18'lik düşüşten yüzde 7-8'lere geldi" diye konuştu.

Her ay pariteden 1.2, 1.3 milyar dolarlık bir kayıp olduğunu ifade eden Büyükekşi, şunları söyledi:

"Eskiden x bir ürünü örneğin 100 avroya sattığımızda elimize 135 dolar geçerken, şu anda yine aynı malı 100 avroya satıyoruz ama elimize dolar bazında 110 dolar geçiyor. Pariteden kayıpta her ay ihracatımızda yaklaşık 1.1, 1.3 milyar dolar arası olumsuz etki oluşturuyor. Biz yılbaşından önce bu paritedeki kaybı hesaplarken, 1 yılda 8.5 milyar dolar bir eksi olacağını hesaplamıştık. Paritenin daha yüksek olacağını varsayıyorduk. Ama şuanda parite 1.10'a oturdu. Bu kaybın yaklaşık 14-15 milyar dolar olacağını revize ediyoruz. Eylül ayından itibaren ihracatımızın rakamlar olarak da tekrar bir kayıp, bazında da artış olacağını düşünüyorduk. Ama bu son olaylar, hem dünyadaki hem Türkiye'deki bu konuda önümüzdeki günlerde nasıl bir gelişme olacak önemli. Önce patlama, arkasından iki polisin şehit edilmesi, patlamayla aynı gün bir askerimizin şehit edilmesi Türkiye'deki barışa sabotaj. Resmen 2 yıldan bu yana bir rahatlık dönemi vardı. Kim yaparsa yapsın biz terörün her türlüsünü lanetliyoruz. Terörün hiçbir zaman ne Türkiye'de ne dünyada olumlu bir vaadi yoktur. Türkiye'ye ve dünyaya zarar vermiştir. Bunlarında biran önce ortadan kaldırılması, sorumluların cezalandırılması ve adalete teslim edilmesi en büyük dileğimiz."

"İRAN'LA TİCARET DAHA DA GELİŞECEK"

Büyükekşi, " İran'daki ambargonun kaldırılması ihracatımızı nasıl etkiler?" şeklindeki soruya şöyle yanıt verdi: "Bu durum hem Türkiye hem dünya açısından çok olumlu bir gelişmedir. İran'a konulan ambargo, bizimde bir çok ürünü ihraç etmemizde önemli bir engeldi. Biz geçen yıl sonunda İran ile 150 kalem malda tercihli mal anlaşması yaptık. Bunun da katkılarını hissediyoruz. İhracatımızda her ay yüzde 20 ile 30 arasında bir artış var. Bu ambargo dönemiydi. Ambargo döneminden sonra inşallah daha fazla ihracatımıza katkı sağlayacak. Çünkü, özellikle İran'ın uyguladığı yüksek gümrük vergisi ihracatımızın önünde en büyük engeldi. Arkasından ambargo geldi. Bu aslında bu iki tarafı keskin kılıç gibi. Bir taraftan rekabet artacak tüm dünya ülkeleri İran'a ihracat yapabilecek. Bizim orada bir avantajımız vardı. Bu avantaj elimizden gidecek. Öte yandan İran'ın dünyaya açılması, nasıl biz diğer ülkelerine ihracat yaparken rakiplerimiz varken, burada da rakiplerimiz olacak. Serbest piyasa koşullarında çalışma imkanımız olacak. Ama herhalükarda bizim uzun bir sınırımız var. Komşuluk ilişkilerimiz var. Buradan daha büyük bir katkı sağlayacağımızı ümit ediyorum."

"BİR YILDIR YATIRIMLARDA BÜYÜK DÜŞÜŞ VAR"

Büyükekşi, "Döviz kurlarındaki oynaklık nasıl değerlendirilmeli?" sorusuna şöyle karşılık verdi:

"Bunu sadece hükümetin belirsizliğine bağlamamak lazım. Piyasadaki her olumlu hava kurlara olumlu yansıyor, olumsuz havada olumsuz yansıyor. Özellikle terör olayları olumsuz yansıdı. Ama bu iniş ve çıkışlar ihracatçıya zarar veriyor. İhracatçı maliyetlerini yaparken, belirli bir kur üzerinden maliyet yapıp, sonra dövizi geldiğinde döviz, TL karşısında TL'nin değeri düşerse orada olumsuz bir tablo ortaya çıkıyor. Karından fedakarlık ediyor. Şuanda pariteden dolayı ihracatçı çok büyük sıkıntı yaşıyor. Geçen sene özellikle Avro ile ihracat yapanlar hem rekabette hem karlılıkta büyük sıkıntı yaşıyor. Bu iniş çıkışlarda büyük zarar veriyor."

Türkiye'de istikrar ve güvenin çok önemli olduğunu anlatan Büyükekşi, şunları söyledi:

"Sadece döviz açısından değil faizin düşmesi açısından da istikrar ve güven ortamı çok önemlidir. İstikrar ve güven ortamı olursa geçen yıllarda olduğu gibi yabancı sermaye daha fazla geliyor. Türkiye'deki müteşebbisler daha fazla yatırım yapıyor. 1 yıldır yatırımlarda büyük düşüş var. Sanayici ve müteşebbis yatırım yapmıyor. Bu da, belirsizlikte istikrar ve güven ortamındaki bozulmadan kaynaklanıyor." Büyükekşi, Suriye, Irak, Mısır, Rusya, Ukrayna'daki sıkıntıların Türkiye'nin ihracatını olumsuz etkilediğini dile getirdi.

"ERKEN SEÇİM OLURSA 2015 YILINI KAYBEDERİZ"

Büyükekşi, "İhracatçılar olarak erken seçimden mi yoksa hükümet kurulmasından yana mısınız?" sorusuna şöyle cevap verdi:

"Gönül koalisyonun kurulup biran önce hayatın normal akışına dönmesini istiyor. Bizde ihracatçılar olarak bunu istiyoruz. Ama buralardan bir çözüm çıkmazsa yapacak bir şey yok. Türkiye'nin kanunları var, Anayasanın getirdiği hükümler işler. Bizim birinci tercihimiz biran önce dengeli ve Türkiye'ye katkı sağlayacak hükümetin kurulması. Erken seçim olursa 2015 yılını kaybederiz. Bütün hedef bundan sonra 2016 yılı olur. Biz halbuki geçen sene bu zamanlar. 2015 yılında yapılacak seçimden sonra 4 yıl seçimsiz bir dönem yaşayacağız. Türkiye için çok önemli 2023 hedeflerine ulaşacağız. Bu 4 yılı çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor' diyorduk. Bir yılını kaybetmiş olacağız." - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Tim Başkanı Büyükekşi, 'Erken Seçim Olursa 2015 Yılını Kaybederiz' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement