Tim Başkanı Büyükekşi: Temmuz Ayı İhracatına Bayram ve Irak Etkisi - Son Dakika
Ekonomi

Tim Başkanı Büyükekşi: Temmuz Ayı İhracatına Bayram ve Irak Etkisi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, bayram tatili ve Irak'a ihracatta yaşanan sorunlar nedeniyle, Temmuz ayı ihracat rakamının geçen yılla aynı seviyede gerçekleştiğini bildirdi.

01.08.2014 11:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, bayram tatili ve Irak'a ihracatta yaşanan sorunlar nedeniyle, Temmuz ayı ihracat rakamının geçen yılla aynı seviyede gerçekleştiğini bildirdi. Büyükekşi, işgünü kaybının aylık ihracattaki artış temposunu aylık bazda 12.4 puan, Irak'a ihracatta yaşanan kaybın ise 3.9 puan, toplamda 16.3 puan aşağı çektiğini belirtti.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2014 Temmuz ayı mal ihracat gerçekleşmeleri ve verilerine dair bilgileri yazılı olarak açıkladı. Buna göre Temmuz ayında ihracat, geçen yılın aynı ayına göre aynı miktarda kalarak 12 milyar 539 milyon dolar oldu. İlk 7 aylık ihracat ise yüzde 5.7 artışla 92 milyar 711 milyon dolara, son 12 aylık ihracat ise yüzde 2,2 artarak 156 milyar 319 milyon dolara yükseldi. Geçen senenin Temmuz ayında işgünü bazında ihracat 465 milyon dolar iken, bu senenin Temmuz ayında günlük bazda ihracatın yüzde 12 artarak 522 milyon dolara yükseldiğini belirten Büyükekşi, bayram etkisi ve Irak'a ihracatta Temmuz ayında yaşanan gerileme nedeniyle, ihracatımız geçen sene ile neredeyse aynı seviyede gerçekleşti" dedi.

Büyükekşi, işgünü kaybının aylık ihracattaki artış temposunu aylık bazda 12.4 puan, Irak'a ihracatta yaşanan kaybın ise 3.9 puan, toplamda 16.3 puan aşağı çektiğini belirtti.

-"DÜNYA EKONOMİSİNDE BÜYÜME ÖNCEKİ YILDAN DAHA İYİ OLACAK"-

Mehmet Büyükekşi açıklamasında, Türkiye ve dünya ekonomisiyle ilgili değerlendirmelerde de bulundu. Dünya ekonomisinde geçen yılın son çeyreğinden itibaren genel bir iyimserlik havasının hâkim olduğunu vurgulayan Büyükekşi, Euro Bölgesi'nin türbülanslı dönemi geride bıraktığını ve düşük büyümeli bir aşamaya geçtiğini ifade etti. Avrupa Merkez Bankası'nın attığı adımlar küresel likidite koşullarının iyileşmesine katkı yaptığına işaret eden Büyükekşi, yeni parasal genişleme önlemleri etkilerinin yılın ikinci yarısında daha belirgin olmasının beklendiğini dile getirdi. Büyükekşi, Türkiye ihracatının, gelişmiş ülkelerde ortaya çıkan büyümeden yararlandığını belirterek, ithalatı gerileyen AB'ye ihracatın ilk 7 ayda yüzde 14 arttığını vurguladı. Büyükekşi, "Bölgesel pazarlardaki tüm olumsuzlukları Avrupa pazarındaki talebe cevap verebilen ihracatçılarımız sırtlıyorlar. Yılın ilk 7 ayında en önemli 5 ihracat pazarımızdan 4'ü Avrupa'dan; Almanya, İngiltere, İtalya ve Fransa. Bu 4 pazarda yılın ilk 7 ayında ortalama yüzde 14 ihracat artışı yakalamayı başardık" ifadelerini kullandı.

-"ORTA DOĞU VE BÖLGEMİZDE JEOPOLİTİK RİSKLER ETKİSİNİ ARTIRDI"-

Orta Doğu'da ve Karadeniz'in kuzeyinde yaşanan sıcak gelişmeleri hatırlatan Büyükekşi, gelişmelerin hem Türkiye hem bölge hem de tüm dünya için önemli bir risk haline geldiğini belirtti. İsrail'in Gazze'de sürdürdüğü katliam ve Orta Doğu'da yaşanan sıkıntıların tüm bölge dinamiklerini ve ekonomilerini etkilediğine dikkat çeken Büyükekşi şunları kaydetti:

"Jeopolitik riskler barındıran, yakın coğrafyamızdaki 6 ülke ilk 7 ayda ihracatımızı negatif etkiledi. Libya, Mısır, Rusya ve Ukrayna'da belirgin düşüşler yaşandı. Komşularımızda barış ve huzur ortamı hem onlar için hem de bizim için gerekli. 60 bin ihracatçının temsilcisi Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak, bu sorunların beraberinde getirdiği risk ve belirsizliklerin bir an önce sona ermesini temenni ediyoruz. Gazze'de yaşanan acı gelişmeler, masum insanların katledilmesi buruk bir Ramazan geçirmemize sebep oldu. Başta Birleşmiş Milletler olmak üzere tüm dünya ülkelerini, devam eden saldırıların durdurulabilmesi için göreve çağırıyoruz. Bizler de ihracatçıların temsilcisi ve işadamları olarak, barış elçisi olmak için ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduğumuzun bir kez daha altını çizmek istiyoruz. "

-"İHRACAT ARTIŞI BÜYÜMEYE KATKI VERMEYE DEVAM EDECEK"-

Türkiye ekonomisi ihracat desteğiyle büyümeye devam ederken, hem sanayi üretiminde yukarı yönlü hareketlenmenin sürmesi hem de cari açıkta yaşanan pozitif gelişmelerin, ileriki dönem beklentilerinin de pozitife dönmesini sağladığını belirten Büyükekşi, beklentilerin üzerinde gelen büyüme rakamları ile yabancı finans kuruluşlarının Türkiye için büyüme rakamlarını revize ettiklerini hatırlattı. Artan sanayi üretimi ve gerileyen cari işlemler açığı gibi olumlu datalara Merkez Bankası'nın yaptığı faiz indirimlerinin de eklenmesini olumlu karşıladıklarını ifade etti. Büyükekşi, "Biz ihracatçılar olarak bu faiz indirimlerini desteklediğimizi, enflasyonda beklenen düşüşe paralel olarak önümüzdeki aylarda da bu indirimlerin süreceğini ifade etmiştik. Çünkü biz inanıyoruz ki, ihracatın ekonomik büyüme tam destek vermeye başladığı bu ortamda, faiz indirimleri, yatırım iklimini canlandırıcı bir etki yapacaktır" dedi.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Tim Başkanı Büyükekşi: Temmuz Ayı İhracatına Bayram ve Irak Etkisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement