TİM'den 65 Ülkeye İşbirliğini Geliştirme Çağrısı - Son Dakika
Yerel

TİM'den 65 Ülkeye İşbirliğini Geliştirme Çağrısı

TİM\'den 65 Ülkeye İşbirliğini Geliştirme Çağrısı

TİM, 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşma kapsamında 65 ülkenin büyükelçisini Mardin'de ağırlayarak ticari işbirliklerini geliştirme çağrısında bulundu.

22.09.2014 15:40  Güncelleme: 16:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşma kapsamında 65 ülkenin büyükelçisini Mardin'de ağırlayarak ticari işbirliklerini geliştirme çağrısında bulundu.

TİM, çok sayıda yabancı ülke büyükelçisini Mardin'de ağırladı. Dünya nüfusu ve milli gelirinin yüzde 64'ünü, dış ticaret hacminin yüzde 52'sini ve Türkiye'nin 400 milyar doları aşan dış ticaret hacminin yüzde 50'sini oluşturan ülke temsilcileri için tertip edilen Mardin buluşması kapsamında bir konferans düzenlendi. Konferansta konuşan Mardin Valisi Mustafa Taşkesen, büyükelçileri Mardin'de ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını kaydetti. Kentin ekonomi, tarihi ve kültürel özellikleri hakkında bilgi veren Vali Taşkesen, Mardin'in bir açık hava müzesi olduğunu belirtti. Vali Taşkesen, "İnsanlar bilmediğinden korkarlar. Onun için sizin burada olmanız ve bu kadim kenti, insanlarımızın yapısını kendi ülkenizdeki insanlara anlatmanız bizim için son derece önem arz ediyor. Çok yakın sınırlar da cereyan eden, kanunun olmadığı savaşlarda bile yapılmayan caniliğin cereyan ettiği bölgeye çok yakınız. Yakın sınırlarımızda bunlar cereyan ederken biz ülke olarak AB hukukunu uygulamaya çalışıyoruz" dedi.

Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk İse Mardin'in farklı kültür ve medeniyetleri bir arada barındırdığını kaydetti.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise ülke ihracatının rotasını çizen TİM olarak yüksek katma değerli üretimle yükselen ve nitelikli beşeri sermayeye odaklanan yeni Türkiye için çalıştıklarını, bu kapsamda diğer ülkelerle kazan-kazan yönünde işbirliklerini geliştirmek istediklerini söyledi. Büyükekşi, 76 milyon dinamik nüfusu, 820 milyar dolar milli geliri ve 400 milyar doları aşan dış ticaretiyle gelişme potansiyeli çok yüksek bir ülke olan Türkiye'nin, geçtiğimiz yıl da marka değerini yüzde 41 artırdığını vurguladı.

HEDEF İKİLİ İŞ HACMİNİ ÜÇ KATINA ÇIKARMAK

İhracatçılar olarak büyük bir özveriyle çalıştıklarını, 2002 yılında 36 milyar dolar olan ihracatı 2013 yılında 152 milyar dolara yükselttiklerini dile getiren Büyükekşi, "Bu yılın ilk yarısında dünyadaki ilk 70 ekonominin ihracatı yüzde 2,4 artarken, biz yüzde 6,7 artış yakaladık. 2023 yılında da ihracatımızı 500 milyar dolara, dış ticaret hacmimizi 1,1 trilyon dolara ve dünya pazarındaki payımızı yüzde 1,5'e taşıyarak tamamen dışa açılmak istiyoruz. Parlak hedefler için, sizlerden daha fazla yatırım çekeceğimize inanıyoruz. 1,1 trilyon dolar dış ticaret hacmi, 500 milyar dolar ihracata 625 milyar dolar ithalatla büyük oranda dışa açılmış bir ekonomi olmak demek. Bu mevcut ikili iş hacimlerini neredeyse üç katına çıkarmak demek. Gelin karşılıklı neler yapabileceğimizi beraber değerlendirelim" diye konuştu.

Büyükekşi, ihracat hedefini sadece hacimsel artışla değil, katma-değer artışı ile sağlamayı hedeflediklerini belirterek şunları söyledi:

"Bu amaçla yabancı ülkelerden gelecek yüksek teknoloji yatırımlarına ve iki taraflı, hatta üçlü bölgesel tüm işbirliklerine sıcak bakıyoruz. Yüksek katma-değerli ihracat artışına için belirlediğimiz dört ana kulvarda önemli bir ivme yakaladık. 2023 yolunda küresel rekabet gücüne, her sektörde Ar-Ge, inovasyon, markalaşma ve tasarıma daha fazla önem vererek ulaşacağımıza inanıyoruz. Bölgedeki pazarlara inovatif ürün, servis ve çözümler sunmak için en uygun yatırım noktası Türkiye'dir."

"KAPILARDAN ÖNCE GÖNÜLLERİN BİZE AÇILDIĞINI GÖRDÜK"

Konferansta söz alan Kuveyt Büyükelçisi Abdullah A. Al-Duwaikh, Mardin'de gördükleri cömertliğin, Türkiye'nin dört bir yanına artı daha sık gitme konusunda kendilerine cesaret verdiğini söyledi. Al-Duwaikh, "Mardin'de kapılardan önce gönüllerin bize açıldığını gördük. Bize Mardin'i görme şansı verdiniz. Biz de devletimize ve özel sektörümüze gördüğümüz samimiyet ve cömertliği aktarmayı görev kabul ediyoruz" şeklinde konuştu.

Meksika Büyükelçisi Martha Barcena Coqui ise, "TİM bize Türk halkının yüreğine doğrudan dokunma imkanı sundu. Bize göre üç özellik insanları ferahlatır, güzellik, yeşillik ve su. Mardin'de bunları gördük. Ülkeler arasında işbirliği ile karşılıklı hedeflerimizi gerçekleştireceğimize inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

65 ÜLKE BÜYÜKELÇİSİ VE DİPLOMAT KATILDI

TİM'in Mardin buluşmasına büyükelçi ve diplomat seviyesinde katılan ülkeler şöyle:

" Afganistan, ABD, Arjantin, Arnavutluk, Avustralya, Bahreyn Krallığı, Bangladeş, Belarus, Belçika Krallığı, Benin, BAE, Bosna Hersek, Brezilya, Cezayir, Çin, Ekvador, Endonezya, Fas Krallığı, Fildişi Cumhuriyeti, Finlandiya, Gambiya, Gürcistan, Hırvatistan, İran, İrlanda, İsviçre Konfederasyonu, İtalya, Kanada, Kolombiya, Kore, Kosova, Kuveyt, KKTC, Küba, Libya, Litvanya, Lübnan, Lüksemburg Büyük Dukalığı, Makedonya, Meksika, Moğolistan, Moldova, Moritanya, Nijer, Norveç Krallığı, Oman Sultanlığı, Pakistan İslam Cumhuriyeti, Peru, Polonya, Ruanda, Sırbistan, Singapur, Somali, Sudan, Tunus, Uganda, Ukrayna, Ürdün, Venezuela, Yemen, Yeni Zelanda, Yunanistan, Zambia, Arap Birliği." - MARDİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel TİM'den 65 Ülkeye İşbirliğini Geliştirme Çağrısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement