TİM İzmir İnovasyon Haftası Başladı - Son Dakika
Güncel

TİM İzmir İnovasyon Haftası Başladı

TİM tarafından inovatif çalışmaların ihracatla buluşması amacıyla düzenlenen 3. Türkiye İnovasyon Haftası, Anadolu'ya açılımını İzmir'den başlattı.

29.05.2014 15:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İnovasyonda Anadolu Ateşi İzmir'den Yandı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci: "Hayal etmekten korkmayın. Kavun karpuz kabuklarından oyuncaklar yapan 'yırtık donlu' bu çocuk, hayal gücüyle bu noktalara geldi."

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi: "İnovasyon Haftası'nı Anadolu'ya yayıyoruz çünkü 'eski köye yeni adet getirecek' gençlerimiz her kentte var."

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk: "İzmir'de iki gün boyunca teknolojiden tasarıma, iş dünyasından inovasyona pek çok alanda etkinliğimiz olacak."

Ekonomi Bakanlığı'nın katkılarıyla Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) organizasyonluğunda bu yıl üçüncüsü düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası, inovasyon kültürünü Anadolu'ya yaymak amacıyla ilk adımını İzmir'den attı.

Türk Ekonomi Bankası (TEB), Arçelik, Türk Hava Yolları (THY), İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin çözüm ortağı olarak destek verdiği organizasyona, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, EİB Koordinatör Başkanı ve İnovasyon Komite Üyesi Sabri Ünlütürk, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun yanında bazı birlik başkanları, akademi, sanayi ve iş dünyasından çok sayıda temsilci katıldı.

"Hayal etmekten korkmayın"

Türkiye İnovasyon Haftası açılış töreninde konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, çocukken ilk oyuncaklarını bir çeşit inovasyonla yaptıklarını söyleyerek, "Hayal etmekten korkmayın. Cesur olun, herşey hayal kurmakla başlar. Kavun karpuz kabuklarından oyuncaklar yapan 'yırtık donlu' bu çocuk hayalgücüyle bu noktalara geldi" dedi.

Zeybekci, hayallerin ticari ve sosyal bir değere dönüşmesiyle inovasyon haline geleceğine vurgu yaparak, yeni dünyanın fikirlerin çarpışmasıyla şekilleneceğini ifade etti. "Artık yeni bir şeyler yapmak lazım. Ar-Ge, İnovasyon, tasarım... Başkalarının tasarladığı ürünleri değil, reçetesini bizim yaptığımız ve tüketim alışkanlıklarını belirleyebilen ürünlerle yarışan bir ülke olmamız lazım" diye konuşan Zeybekci, Türkiye'nin ekonomik anlamda mevcut sınırlarını aşması gerektiğini sözlerine ekledi.

Anadolu'da eski köye yeni adet getirecek gençler aranıyor

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise değişimin gücünü inovasyondan aldıklarını söyleyerek, "Neden yıllardır inovasyon, inovasyon diyoruz ve inovasyona bu kadar önem veriyoruz? Çünkü ihracatımızın geleceği inovasyonla yapacağımız atılıma bağlı" diye konuştu.

İnovasyon kavramını Türkiye'de sadece İstanbul ile sınırlandırılamayacağı fikrinden hareketle tüm Anadolu kentlerine yaymayı hedeflediklerini belirten Büyükekşi, "Eski köye yeni adet getirecek gençlerimiz her kentte var. İlk kıvılcımı İzmir'den yaktık. İzmir ihracatımız için oldukça önemli bir kent. Bugün İzmir için bir milat olacak" diye konuştu. Büyükekşi, iki gün boyunca Dünyada ve Türkiye'de inovasyon konusunda fark yaratan uluslararası gurular, girişimciler ve akademisyenlerin İzmir'de olacağını hatırlatarak; 2023 hedefine inovasyonun gücüyle ulaşılacağına vurgu yaptı.

"İzmir'in inovasyon heyecanı motive etti"

EİB Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk de etkinliğin Anadolu turunun İzmir'den başlamasının önemine dikkat çekerek, "İzmir'in bu konudaki heyecanı bizi motive etti. İki gün boyunca teknolojiden tasarıma, iş dünyasından inovasyona pek çok alanda etkinliğimiz olacak" dedi.

İnovasyonun, yenilikten farklı olarak değer yarattığını ifade eden Ünlütürk, "Şirketler inovasyon ile rekabet avantajı sağlıyor. Bu durum küçük olsun, büyük olsun, geleneksel olsun, yenilikçi olsun, tarım, sanayi, hizmet, enerji farketmeden tüm sektörlerimiz için geçerli. Artık sektörünüz ve büyüklüğünüz ne olursa olsun inovasyon kaçınılmaz" diye konuştu.

İzmir'de neler olacak?

İki gün sürecek ve yaklaşık 6 bin katılımcının takip etmesi beklenen etkinlikte; Ege Bölgesi'ndeki üniversiteler, Ar-Ge merkezleri stantlarında inovatif çalışmalarını tanıtma fırsatı bulurken, EİB ve Denizli İhracatçılar Birliği'nin yaptığı tasarım yarışmalarında ve Gıda Ar-Ge Proje Pazarı'nda başarılı olan projelerde tanıtılacak.

Etkinliğimizin ilk gününde Bilim ve Teknoloji, İnovasyon ve Tasarım konuları işlendi. İlk konuşmacı, Human Genome Project (İnsan Gen Haritası Projesi) üzerine çalışmalar yürüten; Alzheimer, Astım, Parkinson gibi hastalıklar için tedaviler geliştiren Signum Biosciences'ın Kurucu CEO'su Dr. Gregory Stock oldu.

Ardından inovasyonunun tanınan isimlerinden 60'dan fazla ülkede seminer ve konferanslar vermiş Rowan Gibson deneyimlerini paylaştı. Tasarım alanında gerçekleştirilen panel ise Endüstriyel & Mimari tasarım alanında çağdaş mimaride Türkiye'nin önde gelen isimlerinden Melkan Gürsel Tabanlıoğlu'nun konuşması ile başladı. Ardından tasarımda başarılı işlere imza atan Bora Aksu ve Deniz Karaşahin etkinlikte yer aldı.

Etkinliğin ikinci gününde; "Kobilerde İnovasyon" başlığıyla ilk konuşmacı İrlanda'dan Gearoid Mooney olacak. Ardından Türk İş Dünyası panelinde katılımcılar Hüsnü Özyeğin, Ali Kibar, Varol Civil, Osman Okyay, Tülin Karabük, Perihan İnci, Ekber Onuk ve Temel Kotil deneyimlerini paylaşacak.

Kariyer etkinliği panelinde ise iş dünyası ve üniversite öğrencileri bir araya gelecek. İkinci gün öğleden sonra etkinliği; "Türkiye'nin Dijital Platformu" paneli ile sürecek. Sabah Gazetesi Ekonomi Müdürü ve Köşe Yazarı Şeref Oğuz'un moderatörlüğünü yapacağı panelde, Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın, Microsoft Türkiye Genel Müdürü Tamer Özmen ve SAP Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Uğur Candan yer alacak.

Dijital Platform panelinden sonra sırasıyla Türk Mucitler ve Akademisyenler panelleriyle etkinlik tamamlanacak. Panel, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak'ın açılış konuşmasıyla başlayacak. İki gün boyunca, İhracatçı Birlikleri tarafından düzenlenen Ar-Ge Proje Pazarı ve Tasarım Yarışmaları Sergileri fuaye alanında sergilenecek.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel TİM İzmir İnovasyon Haftası Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement