Timfed Zirvesi - Son Dakika
Ekonomi

Timfed Zirvesi

İSO Meclis Başkanı Okyay: "İnşaat sektörünün sanayiyi besleyecek şekilde büyümesi gerektiğine inanıyorum"

11.11.2014 18:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay, "İnşaat sektörünün sanayiyi besleyecek şekilde büyümesi gerektiğine inanıyorum" dedi.

Okyay, Tesisat İnşaat Malzemecileri Federasyonu (TİMFED) Zirvesi'nde, Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerem Alkin'in moderatörlüğünde düzenlenen "İnşaat Sektöründeki Riskler, Sorunlar ve Küresel Fırsatlar" panelinde konuştu. İnşaat sektörünün ülkenin büyümesine yaptığı olumlu katkıya işaret eden Okyay, tüm negativiteye karşın inşaat sektörünün sanayiyi besleyecek şekilde büyümesi gerektiğine inandığını söyledi.

Okyay, bu nedenle müteahhitlik sektörünün uygulayıcı olması ve dağıtım kanallarının ahenginin yakalanmasıyla bunun gerçekleşebileceğini dile getirerek, bunun için herkesin ortak anlayışla kaliteli, eğitimli insan istihdamı ve denetimde başarılı sürdürülebilirlik konusunda buluşması gerektiğini ifade etti. İnşaat malzemeleri üreticileri olarak pek çok haksız rekabete maruz kaldıklarını aktaran Okyay, "Damping ile ithalat dahil standardı tutmayan ürünlerle maalesef boğuşmak zorunda kalıyoruz. Bugün müteahhitlik hizmetlerinde hiçbir yetkinlik aranmıyor. Konutlarımızı yapan kişiler için mesleki yetkinlik standartlarının olması gerektiğini düşünüyorum. Dolayısıyla bu sektöre giriş mutlaka belli standartlara ve şartlara bağlanmalı diye düşünüyorum" değerlendirmesini yaptı.

"Projelerimizin önemli bir kısmını kentsel dönüşüm projeleri oluşturuyor"

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkan Yardımcısı Ahmet Şahin de ürettikleri konutların yüzde 85'inin sosyal konutlardan oluştuğunu belirterek, 81 ilin 920 ilçesinde şimdiye kadar birçok uygulama yaptıklarını ve yapmaya devam edeceklerini anlattı. Bunların haricinde 200 bini aşkın konut projesi üzerinde çalıştıkları bilgisini veren Şahin, şunları kaydetti:

"Bunların önemli kısmını yine kentsel dönüşüm projeleri oluşturuyor. Sadece konut değil hastane, stadyum gibi çalışmalar da yapıyoruz. 974 okul, 986 spor salonu, pansiyonlar, sağlık ocakları gibi hizmetleri gerçekleştirdik. TOKİ aynı zamanda afetten zarar görmüş bölgelerde de varlığını göstererek afet konutları yapıyor. Kurumumuz yurt dışında gerçekleşen afetlerde de yardım konusunda rol alma onuruna ulaşmıştır. Endonezya, Pakistan, Suriye gibi felaket yaşamış ülkelerde konutlarımız bulunuyor. Somali'de ise 200 yataklı hastane, 40 hemşire okulu ve ibadethaneler yapılmıştır."

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hayri Baraçlı da İstanbul'u dünyanın hayranlıkla seyredilen bir şehri olduğunu belirterek, marka şehrin ana unsurlarının estetik, entegrasyon, mobilite ve iletişim olduğunu ve bunlara dikkat ettiklerini söyledi. Fazlalıklardan arınmış yani nüfusu arındırılmış, doğru yapılaşmış şehircilik çalışmalarının önemine işaret eden Baraçlı, medeniyeti ön plana çıkaracak, araç trafiğinden kaynaklanan ulaşım problemlerini çözebilmek adına gerekli hizmeti ön planda tutacak çalışmaları hedefleri içine aldıklarını dile getirdi.

Baraçlı, kentsel dönüşünün her bölge için farklı şehirde değerlendirilmesi ve kamu-özel sektör iş birliğiyle yeni finansman modellerinin geliştirilmesi gerektiğini, bunları yaparken de ek bütçeye ihtiyaç duyulacağının tahmin edildiğini vurguladı.

SİNPAŞ GYO Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik ise dünya ekonomisinin güçlü, sürdürülebilir, canlı bir büyüme trendine giremediğini hatırlatarak, Türkiye'nin içinde bulunduğu bölge açısından jeopolitik risklerin, yatırımcılar için tedirginlik verici bir ortam oluşturduğunu savundu. AB ülkelerinin de kriz sonrasında toparlanma sinyallerini güçlü şekilde veremediğini, dünya ekonomisine ilişkin büyüme tahminlerinin sürekli aşağı yönlü revize edildiğini anımsatan Çelik, bölgede 100 yılı aşkın süredir biriken gerginliklerin hızla ayrışmalara yol açtığını da anlattı.

Çelik, "Ülkemizin ekonomik ve politik istikrarını korumadaki başarı ve istikrarının önemini daha iyi anlıyoruz. Ülkemiz bölgesinde bir istikrar ve kalkınma adası olarak çevresine güven vermektedir. Türkiye'nin büyümesi gelişmekte olan ülkeler ortalamasının üzerindedir. Sadece son 10 yılda yaşadığımız değişim, Türkiye'nin potansiyelinin göstergesidir" ifadelerini de kullandı. - İstanbul

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement