Tıp Eğitimleri Projesi İnceleme Ziyaretine Destek Verildi - Son Dakika
Güncel

Tıp Eğitimleri Projesi İnceleme Ziyaretine Destek Verildi

Tıp Eğitimleri Projesi İnceleme Ziyaretine Destek Verildi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nın katkılarıyla, Türkiye'de düzenlenen eğitim programlarının etkin bir şekilde hazırlanması, verilecek mesleki eğitimlerin uygulama içeriklerinin belirlenmesi, Türkiye'ye gelecek Özbek doktorlara...

08.10.2013 16:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nın katkılarıyla, Türkiye'de düzenlenen eğitim programlarının etkin bir şekilde hazırlanması, verilecek mesleki eğitimlerin uygulama içeriklerinin belirlenmesi, Türkiye'ye gelecek Özbek doktorlara ihtiyaçlarına uygun ve etkin bir eğitim verilebilmesi amacıyla Sağlık Bakanlığı uzmanlarından oluşan 4 kişilik bir heyet tarafından Özbekistan'a bir çalışma ziyareti gerçekleştirildi.

TİKA ve Sağlık Bakanlığı işbirliğinde Özbekistan Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde görev yapan doktor ve sağlık personeline ülkemizde tıp eğitimleri düzenleniyor. Türkiye ile Özbekistan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Sağlık ve Tıp Alanında İşbirliğine Dair Anlaşma kapsamında, sağlık ve tıp alanında karşılıklı faydaya dayalı ve eşit işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla, Özbek doktorlara, Sağlık Bakanlığımıza bağlı eğitim ve araştırma hastanelerinde kısa süreli mesleki eğitim veriliyor.

Özbekistan Sağlık Bakanlığınca, Özbekistan'da anne ve çocuk sağlığı alanında çalışmakta olan pediatri (çocuk), neonatolji (yenidoğan) ve jinekoloji (kadın hastalıkları ve doğum) uzmanları için Türkiye'de eğitim programlarının düzenlenmesi hususunda destek talep edildi. Bu çerçevede Sağlık Bakanlığımız tarafından 2013-2015 yılları arasında toplam 125 Özbek doktora TİKA işbirliğinde eğitim düzenlenmesi planlanarak programları gerçekleştirildi.

TİKA'nın katkılarıyla gerçekleştirilen eğitimlerde, Özbekistan'da görev yapan 13 Özbek sağlık personeli Dr. Sami Ulus Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 18 Haziran - 07 Temmuz 2013 tarihleri arasında eğitim aldılar. Türkiye'de düzenlenen eğitim programlarının etkin bir şekilde hazırlanması, verilecek mesleki eğitimlerin uygulama içeriklerinin belirlenmesi, Türkiye'ye gelecek Özbek doktorlara ihtiyaçlarına uygun ve etkin bir eğitim verilebilmesi amacıyla Sağlık Bakanlığı uzmanlarından oluşan 4 kişilik bir heyet tarafından Özbekistan'a çalışma ziyareti gerçekleştirildi. Tıp Eğitimleri Projesi kapsamında Sağlık Bakanlığımız uzmanlarından oluşan 4 kişilik heyeti TİKA'nın koordinasyonunda Özbekistan Sağlık Bakanlığı yetkilileri ile görüşüp, iki ülke arasında sağlık alanında işbirliğinin geliştirilmesine yönelik inceleme ve değerlendirmelerde bulundular.

Sağlık Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü Tıp Eğitimleri Projesi sorumlusu Hediye Karataş, Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Eğitim Koordinatörü Uzm. Dr. Pelin Zorlu, Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Eğitim Koordinatörü Doç. Dr. Berna Dilbaz ile Neonatoloji Kliniği Eğitim görevlisi Doç. Dr. Nihal Demirel'den oluşan heyete TİKA yetkilileri refakat etti.

İnceleme ziyareti kapsamında, Özbekistan Sağlık Bakanlığı yetkilileri ile görüşüldü. Özbekistan Sağlık Bakanlığı Anne ve Çocuk Sağlığı Genel Müdürlüğü Başkanı Saitmurat İsmailov, Cumhuriyet Doğum ve Jinekoloji Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Sait Sultanov, Cumhuriyet İhtisaslaştırılmış Pediatri Bilimsel Uygulama Tıp Merkezi Direktörü Dilara Ahmedova, Cumhuriyet Perinatal Merkezi Direktör Yardımcısı Saida Hasanova, Taşkent Pediatri Tıp Enstitüsü Kliniği Başhekim Yardımcı Torkun Rahimoviç, 5 No'lu Devlet Çocuk Klinik Hastanesi Başhekimi Dilya Devletova, Sağlık Bakanlığı Anne ve Çocuk Sağlığı Genel Müdürlüğünden Zafer İsmailov'un katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda Türkiye ile Özbekistan Cumhuriyeti'nin sağlık alanında devam eden işbirliğinin önemine değinildi. Özbekistan Sağlık Bakanlığı yetkilileri söz konusu işbirliğinin ülkedeki hastalara daha verimli ve kaliteli hizmet sunmada kendilerine büyük imkanlar sağladığını ifade etti.

İnceleme ziyareti kapsamında heyet, Taşkent Pediatri Tıp Enstitüsü Kliniği ziyaret etti. Klinik Başhekimi Gulirano Usmanova tarafından yapılan sunumda, Klinikte hizmet içi eğitime büyük önem verilmekte olduğu, klinik doktor ve hemşirelerin Almanya, Türkiye, Rusya, Güney Kore ve İsrail'de eğitim gördükleri belirtildi. Aynı hastanede daha önce TİKA tarafından düzenlenmiş ve cihaz donanımı yapılmış olan yeni doğan ünitesinde incelemelerde bulunuldu. Özbek doktorlar tarafından burada yapılan açıklamada bu servisin etkin biçimde kullanıldığı ve kurulmasına katkıda bulunan TİKA'ya desteklerinden dolayı duydukları memnuniyet dile getirildi.

Yapılan görüşmeler ve sağlık merkezlerinin ziyareti neticesinde; Özbekistan'daki kadın doğum, pediatri ve neonatoloji eğitiminin standartları hakkında yerinde tespitlerde bulunuldu. İncelenen merkezlerin fiziki koşulları, tıbbi cihaz donanımı, yatak kapasiteleri, hasta sayıları, sağlık çalışanlarının sayısı ve vasıfları hakkında bilgiler edinildi. Ayrıca anne ve bebek ölüm oranları, DSÖ ile anne ve bebek sağlığı ile ilgili yürütülen projeler hakkında bilgi alındı. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Tıp Eğitimleri Projesi İnceleme Ziyaretine Destek Verildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement