Tiyatro mu Ekibini Genişletmek İstiyor - Son Dakika
Yerel

Tiyatro mu Ekibini Genişletmek İstiyor

Tiyatro mu Ekibini Genişletmek İstiyor

Adana’yı bar tiyatrosuyla tanıştıran Tiyatro Mu kurucularından Turgut Ezgütekin, tiyatroya farklı bakma cesaretini gösteren herkesle tiyatro sanatını ilerletmek istediklerini söyledi.

19.11.2015 12:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adana'yı bar tiyatrosuyla tanıştıran Tiyatro mu kurucularından Turgut Ezgütekin, tiyatroya farklı bakma cesaretini gösteren herkesle tiyatro sanatını ilerletmek istediklerini söyledi.

İlk olarak İngiltere'de başlayan ve tüm dünyaya yayılan 'Bar Tiyatrosu' Türkiye'de de yoğun ilgi görüyor. Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya gibi kentlerden sonra Tiyatro Mu'nun girişimleriyle Adana'yla da tanışan bu ekol, alışılan gece hayatının eğlence unsurlarından sıyrılmış durumda.

Çeşitli mekanlarda gerçekleştirdikleri skeçlerden sonra "İşte bunlar hep…" isimli gösterilerini 13. kez Cazara Bar'da sahneleyen Tiyatro mu kurucularından Turgut Ezgütekin ve Seyhun Can Şahin, geçmişi ve geleceğiyle tiyatro sanatı hakkında açıklamalarda bulundu.

Başarılı canlandırmalarıyla dikkat çeken Seyhun Can Şahin, İstanbul'da tiyatro eğitimi aldığını Ankara, İzmir, Antalya'da yaşadıktan sonra memleketi Adana'daki sanat açığını doldurmak için kente döndüğünü anlattı. Kendisini 'Adana şoveni' olarak nitelendiren Şahin, sanatla ilgilenen insanların bu açlıkla muhatap olmadığını ve bunun da Adana'yla ilgili en büyük sıkıntı olduğunu söyledi. Adana'da kimsenin yeni bir şey yapmamasından yakınan Şahin, İstanbul'da sanatçıların desteklendiğini ancak Adana'da bir paylaşım olmadığını kaydetti.

İstanbul'da yetişip daha sonra ailevi sebepler nedeniyle Adana'ya gelen Turgut Ezgütekin, alternatif bir tiyatro biçimi geliştirmeye çalıştıklarını bildirdi. Bar tiyatrosu akımını Türkiye'ye ilk kez Haldun Taner'in aşıladığını anlatan Ezgütekin, bu ekolü Adana'da geliştirmeye çalıştıklarını ifade etti. Gece hayatının hızla aktığı Adana'da insanların alternatif arayışında olduğuna dikkat çeken Ezgütekin, bu açığı kapatmaya çalıştıklarını ifade etti.

"SEYİRCİ SAYISIYLA OYUNCU SAYISI YAKIN"

Tiyatroya yönelik İstanbul ve Adana arasında kıyaslamalar yapan Ezgütekin, Adana insanının İstanbul insanına göre daha rahat olduğunu ve Adana'da komedi tiyatrosunun daha yaygın olduğunu belirtti. Ezgütekin, İstanbul'da 250 tiyatro ve oyunun perde derken Adana'da bu sayının 10-15 civarında olmasından şikayetçi. Adana'da oyuncu sayısıyla seyirci sayısının birbirine yakın olduğunu esprili bir dille anlatan Ezgütekin, gençlerin tiyatro konusunda girişken olmasını ve korkmamaları gerektiğini dile getirdi.

Ezgütekin, tiyatronun sokaklarda ve hatta ilkel kabilelerin ateşinin çevresine başladığını aktararak, tiyatroya ilgi duyanları yapacakları atölyelere davet etti. Kapılarını kimseye kapatmayan bir tiyatro olduklarının altını çizen Ezgütekin, ilgi duyanları gösterilerine konuk oyuncu olarak dahil edebileceklerine, yazıma ilgi duyanların ise skeçlerini canlandırabileceklerine vurgu yaptı. Bar tiyatrosunun detayları hakkında bilgiler aktaran Ezgütekin, bu ekolün sahnede her an her şeyin yaşanabileceği, seyirciyle interaktif bir tür olduğunu anlattı.

"FESTİVALLERDE GÖSTERİYE HAZIRIZ"

Portakal Çiçeği Festivali ve Devlet Tiyatroları Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali'ne de değinen Tiyatro mu kurucularından Ezgütekin, bu etkinliklerde sokak tiyatrosu yapmaya açık olduklarına işaret etti. Kendi ekollerini oluşturmak ve o uğurda farklı bir şeyler yapmak istediklerini söyleyen Turgut Ezgütekin, "Alanımızda yüzlerce örnek olacağına, bu işi başlatan ve ilerleten bir rüyamız var. Tiyatrosever, bu işe farklı bakma cesaretini gösteren herkesle bu işin başka yerlere gelmesini istiyoruz. Klasik bir tiyatro oyunu yapmak 'kolay' tabii ki ama bu iş biraz daha farklı, halkçı. Biraz daha insanların içinde, farklı bir söylem ve daha doğal" şeklinde konuştu. - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Tiyatro mu Ekibini Genişletmek İstiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement