Araştırma Uzmanı Kutay Gözgör: TL'nin Gücü FED'le Kayboldu, Dolar 3.00'ü Geçebilir - Son Dakika
Ekonomi

Araştırma Uzmanı Kutay Gözgör: TL'nin Gücü FED'le Kayboldu, Dolar 3.00'ü Geçebilir

Araştırma Uzmanı Kutay Gözgör: TL\'nin Gücü FED\'le Kayboldu, Dolar 3.00\'ü Geçebilir

Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Kutay Gözgör, TL varlıklarının güçlü görünümüne FED etkisiyle ara verdiğini, bu hata doların 3.00'ü geçebileceğini söyledi.

30.05.2016 12:09  Güncelleme: 13:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Kutay Gözgör, TL varlıklarının güçlü görünümüne ABD Merkez Bankası (Fed) etkisiyle ara verdiğini belirterek, bu hafta tarım dışı istihdam ve enflasyon rakamlarının takip edileceğini kaydetti.

Kutay Gözgör, yaptığı açıklamayla haftanın önemli gelişmelerini değerlendirdi.

"DOLAR GÜÇLENDİ TL ZAYIFLADI"

Geçen hafta hem yurt içi hem de yurt dışı piyasaların oldukça hareketli geçtiğini aktaran Gözgör, "Yurt içinde, yeni kurulan kabinede ekonomi yönetiminin değişmemesi sonrası TL varlıkları değer kazansa da Fed'in haziran ayında faiz artışı gerçekleştirebileceği beklentisi doların güçlenmesinde etkili oldu." diye konuştu.

Gözgör, Fed'in açıkladığı son toplantı tutanaklarında faiz artışı olabileceğine yönelik mesajlar sonrası piyasalarda yeniden Fed fiyatlamalarının yapıldığını dile getirerek, şunları kaydetti:

"DOLAR 3.00'Ü GEÇEBİLİR"

"Fed üyelerinin yanı sıra başkan Janet Yellen'ın da önümüzdeki dönemlerde faiz artışı olabilir yönündeki açıklamaları doların küresel olarak değer kazanımlarında etkili oldu. Piyasalar, Fed'in yıl içinde bir tane faiz artışı gerçekleştirme ihtimalini artık neredeyse yüzde 100 ihtimalle fiyatlıyor. Fed fiyatlamalarının etkisiyle dolar/TL paritesinin yeniden yükselişe geçtiğini görüyoruz. 2,92 seviyelerinden bulduğu destek sonrası yükselen parite Fed fiyatlamalarının etkisiyle yeniden 2,9800-2,9980 direnç bölgesi test edilebilir. Önemli direnç olan 3,00 seviyesinin aşılıp aşılmayacağına bu hafta açıklanacak olan önemli veriler belirleyebilir."

"ALTIN ZAYIF SEYREDİYOR"

Altın fiyatlarına bakıldığında ise zayıf görüntünün devam ettiğini vurgulayan Gözgör, "Doların güçlenmesi ve Fed fiyatlamaları sonrası ons altın 1.200 desteğini test etti. Bu seviyenin kırılması halinde geri çekilmeler hız kazanarak 1.190-1.180 seviyesine doğru sürebilir. Gram altın fiyatları ise TL'nin zayıf görüntüsü nedeniyle 114 seviyelerinde tutunmaya çalışsa da gerilemeler 113,00-111,40 bölgesine doğru devam edebilir. Ancak, gram altında yeniden bu bölge alım fırsatı sağlayabilir. Endeksler küresel olarak petrol fiyatlarının yükselmesi sonrası değer kazansa da BIST 100 endeksi 80.000 direnç seviyesini aşmakta zorlanıyor. Yeni bir yükselişin başlayabilmesi için bu seviyenin aşılması önemli olabilecektir." değerlendirmesini yaptı.

"GİDİŞATI ABD BELİRLEYECEK"

Gözgör, piyasaların bu hafta oldukça önemli verileri takip edeceğine dikkati çekerek, "Cuma günü ABD'den açıklanacak olan tarım dışı istihdam rakamları Fed'in faiz artışı sürecinde belirleyici olabilir. Aynı zamanda Avrupa Merkez Bankasının (ECB) faiz kararı ve Avrupa enflasyon rakamları ön plana çıkıyor. Yurt içinde ise gözler enflasyon oranında olacak. Enflasyon oranının görüntüsü TCMB'nin faiz indirim sürecinde etkili olmaya devam edecektir." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Araştırma Uzmanı Kutay Gözgör: TL'nin Gücü FED'le Kayboldu, Dolar 3.00'ü Geçebilir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement