Tmmob: Lunapark ve Eğlence Alanlarındaki Denetimsizlik, Facialara Davetiye Çıkarıyor - Son Dakika
Güncel

Tmmob: Lunapark ve Eğlence Alanlarındaki Denetimsizlik, Facialara Davetiye Çıkarıyor

Tmmob: Lunapark ve Eğlence Alanlarındaki Denetimsizlik, Facialara Davetiye Çıkarıyor

Makine Mühendisleri Odası (MMO) Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ö. Varlık Özerciyes, lunapark ve eğlence mekanlarının denetimsizlikten dolayı halkın sağlığını ve hayatını tehdit ettiğini öne sürdü.

27.05.2016 17:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Makine Mühendisleri Odası (MMO) Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ö. Varlık Özerciyes, lunapark ve eğlence mekanlarının denetimsizlikten dolayı halkın sağlığını ve hayatını tehdit ettiğini öne sürdü. Yeni kazaların yaşanmadan önlem alınması uyarısında bulunan Özerciyes, lunaparklarda mühendis istihdamının zorunlu olduğuna dikkat çekti.

Özerciyes yaptığı basın açıklamasında, halkın özellikle hafta sonları kalabalıklar halinde eğlendikleri lunaparklardaki denetimsizliğe dikkat çekti. Özerciyes, "Lunaparklarda kaza veya yangın çıkması halinde güvenli bir şekilde boşaltılmasından, eğlence makineleri operatörlerinin eğitimlerine kadar denetlenmesi gereken birçok nokta bulunmaktadır bunların periyodik olarak yapılması gereken denetimler yapılmayarak halkın can güvenliği tehlikeye atılıyor. Sayıları her geçen gün artan lunapark ve eğlence alanlarında kullanılan atlıkarınca, discovery, hızlı tren gibi bir çok makinenin mevzuata göre aylık ve yıllık periyodik olarak yapılması gereken kontrollerin yapılması ve test edilmesi gerekmektedir." dedi.

"LUNAPARKLARDA MÜHENDİS İSTİHDAMI ZORUNLUDUR"

Ö.Varlık Özerciyes, ilçe ve Büyükşehir Belediyeleri tarafından ruhsat verilmesi gereken bu işletmelerin denetimlerinin yapılabilmesi için bir mühendis istihdamının zorunlu olduğuna dikkat çekti. Özerciyes, "Bu cihazların testlerinin, kontrollerinin ve güvenlik aksamlarının uzman makine mühendisleri nezaretinde yapılmalıdır. 14 Temmuz 2005 tarihli İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin 9207 Sayılı Yönetmeliğe göre sirk ve lunaparkta bulunan oyun ve eğlence makinelerinin kontrol ve bakımından sorumlu olmak üzere, teknik bilgi ve yeterliliğe sahip en az bir mühendis ve bir teknisyen bulundurulması zorunludur. İşletmeciler bu kuralı göz ardı etmektedir ve Belediyeler buna göz yummaktadır." dedi.

"KAMUSAL DENETİM YAPILMALI"

Bu sorunların çözüme ulaşabilmesi için Test ve kontrol raporlarının düzenli olarak ilgili idareye sunulması gerektiğinin dile getiren Özerciyes, "Bu kurallara uymayan işletmelerin halkın can ve mal güvenliğinden sorumlu oldukları unutulmamalıdır. Kamusal denetim ve Mühendislik uygulamalarını etkileyen düzenlemeler yapılmalı, eğlence makinelerinin mevzuatta tanımlı periyodik kontrollerinin yapılması, operatör ve bakım personelinin eğitilmesi konularında gerekli denetimler acilen yapılmalıdır." dedi.

- Ankara

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Tmmob: Lunapark ve Eğlence Alanlarındaki Denetimsizlik, Facialara Davetiye Çıkarıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement