TMMOB Şube Başkanına Açılan "Hakaret" Davası - Son Dakika
Güncel

TMMOB Şube Başkanına Açılan "Hakaret" Davası

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan'ın, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'e karşı sarf ettiği iddia edilen "parselasyon paylaşımına girenler kimin rant için çalıştığını herkes biliyor" sözleriyle ilgili açılan "hakaret" davasının görülmesine başlandı.

11.11.2015 13:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan'ın, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'e karşı sarf ettiği iddia edilen "parselasyon paylaşımına girenler kimin rant için çalıştığını herkes biliyor" sözleriyle ilgili açılan "hakaret" davasının görülmesine başlandı.

Ankara 35. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, sanık Candan, avukatları Turgut Kazan, Revzan Deniz Yıldırım Çobanoğlu, Deniz Özbilgin ile müşteki Gökçek'in avukatı Fatih Atalay katıldı.

Duruşmada, kimlik tespiti ve iddianamenin okunmasının ardından beyanı alınan sanık Candan, Mimarlar Odası Ankara şube başkanı olduğunu bildirerek, atılı suçları kabul etmediğini vurguladı.

Candan, "Parsel parsel mevzusunu ben açmadım Bülent Arınç açtı. Bunun üzerine müşteki tarafından kamu düzenini bozduğum iddiasıyla suç durusunda bulunulmuştu. Suç duyurusuna ilişkin olarak ifade verdikten sonra iddianamede belirtilen basın açıklamasını yaptım" dedi.

Meslek odası olarak dava açma haklarının olduğunu, Ankara'daki parsel satışlarına ilişkin bazı davalar açtıklarını belirten Candan, bu davaların yüzde 80'ini kazandıklarını bildirdi.

Candan, "Müştekinin şahsiyetine yönelik herhangi açıklamamız söz konusu değildir. Sadece yapılan işlemlere yönelik yaptığımız açıklamalar söz konusudur. Eleştiri hakkımızı kullanıyoruz ve görevimizi yapıyoruz" ifadesini kullandı.

Gökçen'in avukatı Atalay, iddianamede geçen 'parselasyon paylaşımına girenler, kimin rant için çalıştığını herkes biliyor' şeklindeki sözlerinin sanıktan müvekkilini kast ederek mi söylendiğinin sorulmasını isteyerek, "Sonuca göre şikayetimizi değerlendireceğiz" diye konuştu.

Bunun üzerine Candan, "Basın açıklamamda ki beyanlarım müştekinin şahsiyetine yönelik ifadeler değildir. Genel olarak anılan yani belediye meclisinde ve belediyede alınan kararlara yöneliktir" karşılığını verdi.

Sanık avukatı Kazan da müvekkilinin eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın beyanları doğrultusunda Gökçek hakkında suç duyurusunda bulunduğunu, yasal sürecin devam ettiğini belirtti.

Süreç hakkında araştırma yapıp mahkemeye ayrıntılı olarak bilgi vereceklerini, Arınç'ın tanıklığı hususunu da gündeme getirip, ispat hakkı hususunda da değerlendirme yapacaklarını vurgulayan Kazan, soruşturmanın genişletilmesi talebinde bulunacaklarını dile getirdi.

Gökçek'in avukatı Atalay, sanık hakkında adil yargılamaya teşebbüs suçundan suç duyurusunda bulunacaklarını bildirdi.

Atalay, "Sanık, mahkemenin gönderdiği davetiyeyi bir afişmiş gibi yayınlayıp, üzerine de mahkemede görüşelim' şeklinde beyan yazmıştır. Bu husus değerlendirilsin" dedi.

Söz alan Candan, "Parsel parsel sattı' ifadesini Bülent Arınç söylemiştir. Müşteki de basında ve televizyonda 'ben de sattım' şeklinde söz söylemiştir. Bu konunun değerlendirilmesini isterim" ifadesini kullandı.

Mahkeme, Candan'ın avukatlarına savunmalarını ve soruşturmanın genişletilmesine ilişkin taleplerini, Gökçek'in avukatına da bazı belgeleri sunması için süre vererek duruşmayı erteledi.

Basın açıklaması

Candan, duruşmanın ardından, kendisine destek için duruşmayı izleyen milletvekilleri ve meslek örgütü yöneticileriyle adliye önünde basın açıklaması yaptı.

Gökçek'in, "parsel parsel satış", iddiasını dile getiren Arınç'a değil, kendilerine dava açtığını ifade eden Candan, "Davalarla susturulmak isteniyoruz. Bu nedenle Anayasa Mahkemesine başvuracağız" diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ise Ceza Muhakemesi Kanunu uyarınca iddianamede suçlamanın ve suç tarihinin açıkça belirtilmesi gerektiğini, buna karşın mahkemenin, iddianameyi iade etmediğini ve savcıya suç tarihini sormaya karar verdiğini anlattı.

CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, ifade ve örgütlenme özgürlüğünün, bu tür davalarla engellenmek istendiğini öne sürdü.

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi de Candan'ın, Arınç ve Gökçek arasındaki "ağır isnat"a işaret ettiği için yargılandığını savundu.

Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu ise "bir hukuk garabetinin söz konusu olduğunu" iddia etti.

Suç duyurusu

Bu arada Gökçek'in avukatları Fatih Atalay ile Çağrı Alkan tarafından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına, Candan hakkında "adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs" ile "görevi kötüye kullanma" suçlarından suç duyurusunda bulunuldu.

Dilekçede, Candan'ın odanın internet sitesi ve sosyal medya üzerinden mahkeme davetiyesini paylaşarak, görevi kötüye kullandığı, eylem çağrısı yaptığı iddia edildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel TMMOB Şube Başkanına Açılan 'Hakaret' Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement