Tmmob: TMMOB'u Toplum Yararını Savunduğu İçin Susturmak İstiyorlar - Son Dakika
Güncel

Tmmob: TMMOB'u Toplum Yararını Savunduğu İçin Susturmak İstiyorlar

Tmmob: TMMOB\'u Toplum Yararını Savunduğu İçin Susturmak İstiyorlar

Tmmob Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile ilgili değerlendirmede bulunurken TMMOB'ye yapılan yeni düzenlemenin AOÇ, Cumhurbaşkanı Sarayı, Taksim Meydanı, 3. Havalimanı ve HES'lere karşı muhalefet dahil tüm muhalefeti susturma operasyonu olarak değerlendirerek, "TMMOB'u toplum yararını savunduğu için susturmak istiyorlar.

17.12.2014 17:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tmmob Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile ilgili değerlendirmede bulunurken TMMOB'ye yapılan yeni düzenlemenin AOÇ, Cumhurbaşkanı Sarayı, Taksim Meydanı, 3. Havalimanı ve HES'lere karşı muhalefet dahil tüm muhalefeti susturma operasyonu olarak değerlendirerek, "TMMOB'u toplum yararını savunduğu için susturmak istiyorlar. Susmayacağız" ifadelerine yer verdi.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nde yapılan basın toplantısında Cumhurbaşkanı Sarayı'na ilişkin açıklamalarda bulunan Oda yöneticileri TMMOB'un üzerindeki iddia edilen baskılara değindi. Cumhurbaşkanlığı çevresindeki bahçe duvarı ve demirlerin maliyetini hesaplayan Mimarlar Odası Ankara Şubesi Kent İzleme Merkezi'nin ortaya çıkardığı maliyet hesabı açıklandı. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, "42 hektarlık alanda yapıldı Kaçak saray, çevresi 5500 metre olan alanı bahçe duvarları ve demirlerle çevirdiler. Bizim maliyet hesaplarımıza göre, kaçak sarayın etrafını çevreleyen bahçe duvarı ve demirlerinin toplam maliyeti 20 milyon lira civarında. Ancak maliyetin 65 milyon lira olduğu işçiler arasında konuşuluyor. Mesleki ve teknik bilgimize göre biz minimum hesapları veriyoruz. Ancak gerçek maliyetler bizim açıkladıklarımızın çok üstüne çıkacağı bir gerçek" dedi

"KAÇAK SARAYI RÖNESANS HOLDİNG 351 MİLYON LİRA CİVARINDA BİR İHALE İLE ALDI"

İhale sürecini ve inşaat süreçlerindeki maliyetlerin denetlenmesi ve sorgulanması gerektiğini söyleyen Candan, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi'ni, ihale bedellerini açıklamaya davet etti. Candan, "Kaçak sarayı Rönesans Holding 351 milyon lira civarında bir ihale ile aldı. Maliye bakanı maliyet için 1 milyar üç yüz milyon diye açıkladı. İskanda ise maliyet düşük görünüyor. Bizim hesaplamalarımız en düşük 5 milyar TL .Ek sözleşme yapılıp yapılmadığına dair sorular sorduk TOKİ'ye henüz cevap gelmedi. Kamu ihale kanunu çerçevesinde A liraya alınan bir ihale B liraya çıkarsa sorgulanmalı. Bir işin bir maliyeti vardır, bu maliyetle bir firmaya ihale eder, ihalenin bedelini iş bittikten sonra kesin hesap sürecinde hesaplaşırsınız. Buranın peyzaj işinin üçe bölündüğü üç farklı taşeron tarafından yapıldığı ve maliyetinin bilinmediği, bittikten sonra maliyet hesaplanacağı duyumunu aldık ki bir devlet kurumunda bu yöntemle ihale olmaz. burada çok büyük sıkıntılar olacak Sayıştay'ı göreve çağırıyoruz" dedi.

"HAKSIZ OLDUKLARINDAN MESLEK ODALARINDAN RAHATSIZ OLUYORLAR"

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, meslek odalarına baskı yapıldığını söyleyerek, "Kaçak saray, kentsel rant ve talan nedeniyle susturma politikası" olduğunu ileri sürerek konuşmasına şöyle devam etti: "Kaçak saraya karşı çıkıyoruz çünkü, birincisi kentin yeşil aksı olan Atatürk Orman Çiftliği gibi, Atatürk'ün halkına emanet ettiği kamusal kullanım olan bir yerin seçilmesi yanlış, ikincisi bu alanla ilgili 34 davamız var, hukuksal olarak yürütmeyi durdurma var, Kaçak bir yapı, üçüncüsü vergilerimizle şaşalı bir organizasyona paralarımız harcandı bu üç nokta bizim meslek alanlarımızı doğrudan kesiyor. Bu süreç elbette yöneticileri davalarımız ve tepkilerimiz rahatsız ediyor. Bu rahatsızlık ise bizlere TMMOB kanunu gibi operasyonlarla dönüyor. TMMOB olarak Anayasanın 135. maddesine göre kurulduk, Anayasanın bize verdiği yetkileri kullanmak görevimiz. Anayasa bize kamu yararı konusunda bilimsel bilgimizi topluma anlatma ve dava açma görevi veriyor. Eğer bir süreç birini zengin edecek ve kamu yararı getirmeyecekse buna sessiz kalamayız. Şimdiden duyuyoruz meslek odalarına yasal düzenlemelerin dışında operasyon olacağını. 60 yıllık örgütüz, 60 yılda kimsenin parasını çalmadık, kimsenin toprağına el koymadık, kimsenin vasiyetini ihlal etmedik, kimsenin parasını çarçur etmedik, Anayasal kuruluş olarak anayasayı da ihlal etmedik. Demokratik hakkımızı kullandık. Kullanmaya da devam edeceğiz. Bilimsel bilgimizi toplum yararına kullandık. Bugün bizim haklı ve meşru olduğumuz noktalarda susalım istiyorlar. Muhalefetsiz bir ortam istemeleri nedeniyle TMMOB yasalarında yapılan düzenlemelerle TMMOB'un üstüne yürüyorlar, yönetimlerimizde nispi temsille birliğimizi bozmak ve dirliğimizi bozmak gibi yaklaşımlar içerisindeler ama başaramayacaklar."

"DAVA KARARLARI UYGULANMAZ DURUMDA"

Mimarlar Odası Ankara Şube 2. Başkanı Ali Atakan: "Yöneticiler hukuk düzenini uygulamakla sorumlular, bizlerinde beğenmediği hukuk kuralları olabilir ama bunlara uymakla yükümlüyüz. Yöneticiler, Sürekli hukuka müdahale ederek toplum düzenini alt üst edemez. Demokrasiden ve şeffaflıktan bahsediliyorsa bütün yaptıklarınız hesap verilir olması gerekiyor. Şeffaflıktan saparak bir yere varamazlar. AOÇ ye baktığımızda şeffaflık yok her şey kapalı şekilde idare ediliyor. Birçok dava kararı lehimize olmasına rağmen uygulanmaz duruma geldi. Muhalif kesime baskı uygulanır hale geldi, bunlar kabul edilebilir değil. Bir futbol taraftar grubu dahi darbecilikle suçlanması anlaşılır değil. El- insaf demek gerekiyor. Yine bizler hukuk içerisinde toplum değerlerine saygılı olarak tüm yanlışları dile getireceğiz" diye konuştu.

Mimarlar Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Üyesi Namık Kemal Kaya, "Başbakanlık yerleşkesi olarak yapılan Kaçak Saray, şimdi Cumhurbaşkanlığı köşkü olarak kullanılıyor. Burada önemli olan bir kişi kendisine başka bir amaçla yapılan yeri tahsis ediyor. Eğer haklı olduğuna inanıyorsan yaptığın binada orayı Başbakanlık Hizmet binası olarak yaptın, o halde öyle bırakmalıydın. Ama haklı değilsin bu hukuk kararlarıyla da ispatlı. 17 Aralık 2013 de yaşanan yolsuzluk süreci, ülkemizin güçler arasında nasıl talan edildiğini gösteriyor"dedi.

"TMMOB'U TOPLUM YARARINI SAVUNDUĞU İÇİN SUSTURMAK İSTİYORLAR SUSMAYACAĞIZ "

Mimarlar Odası Ankara Şube Kent İzleme Merkezi Üyesi Ali Hakkan, "Kaçak sarayda yapılan imalatlara baktığımızda özel imalat olması sebebiyle birim fiyatının üzerinde. Sayıştay böyle spekülasyon olan bir süreçte kamuoyu ile paylaşmalı. Yetkili kurumlar süreci incelemeli, ancak böyle hesap verebilirler. Yönetenler, eleştiri ve aykırı ses istemiyorlar. Kaçak saraya karşı çıkıyorsa, HES'lere karşı çıkıyorsa, TMMOB, tabi yok edilmeyi hak ediyor. Eğer 3. Havalimanı bu halk için tehlikeli diyorsa TMMOB tabii ki yok olmayı hak ediyor. Kamu yararını savunuyorsa TMMOB tabii ki yok edilmeyi hak ediyor. Kanun tasarısında kamu yararına çalışan bir örgüt olma özelliğinin üstü çiziliyor. Çünkü TMMOB'u toplum yararını savunduğu için susturmak istiyorlar. Susmayacağız" ifadelerini kullandı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Tmmob: TMMOB'u Toplum Yararını Savunduğu İçin Susturmak İstiyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement