TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Soğancı Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Soğancı Açıklaması

"(Madencilikle ilgili yasa tasarısı) Bu tasarı, TBMM gündeminden düşürülmelidir"

28.01.2015 11:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, madencilikle ilgili düzenlemeleri içeren yasa tasarısının sektörün sorunlarına çözüm getirmediğini öne sürerek, tasarının Meclis gündeminden düşürülmesini istedi.

Soğancı, "Maden Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" hakkında yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de yaşanan her büyük maden kazasından sonra madencilik alanında mevzuat değişikliği yapıldığını ancak sorunlar ve çözümleri detaylı irdelenmediği için sorunların çözülemediğini belirtti.

"Maden kanunu tasarısı"nda önemli değişiklikler öngören maddelerin bulunduğuna işaret eden Soğancı, değişikliğe tarafların görüşlerinin yansımadığını ileri sürdü.  Tasarıda sektörün sorunların ana nedenlerinin tam olarak tespit edilemediğini savunan Soğancı, "Yaşanan maden facialarının ana nedenleri aşırı kar hırsıyla yapılan özelleştirme ve taşeron uygulamasıdır. Tasarıda buna yönelik bir düzenleme gözükmemektedir" değerlendirmesinde bulundu.

Soğancı, madencilik projeleri yapmak amacıyla "yetkilendirilmiş tüzel kişiler" adıyla yeni bir kurum oluşturulacağını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bu kurumlar, Bakanlık tarafından yetkilendirilecektir. Bu yetkilendirmenin nasıl yapılacağı ve kriterleri belirtilmemiş olup yönetmeliğe bırakılmıştır. Mevcut yasa ile Bakanlık adına denetim görevi yapan 'teknik nezaretçilik' kurumu kaldırılmaktadır. Uzun yıllardır sorunlu olan ve bir türlü düzeltilmek istenmeyen sistem, herkesçe bilinen sorunları çözülmek yerine tamamen kaldırılmaktadır. Bu durum hem mühendisleri hem de sektörü olumsuz etkileyecektir. Tasarı yasalaşırsa, mühendisler belli firmalarda düşük ücretlerle çalışan durumuna getirilecek ya da işsiz kalacaktır."

Tasarının, sektörün sorunlarına çözüm üretecek değişikliklerden uzak olduğunu iddia eden Soğancı, "Bu tasarıda, Soma ve Ermenek facialarından ders çıkarılmamış, işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda hiçbir düzenleme getirilmemiştir. Bu tasarı TBMM gündeminden düşürülmelidir" ifadesini kullandı. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Soğancı Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement