TOBB Ankara Kadın Girişimciler Kurulu Toplantısı - Son Dakika
Ekonomi

TOBB Ankara Kadın Girişimciler Kurulu Toplantısı

Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ve AK Parti Kayseri Milletvekili Taner Yıldız, 550 milletvekilinin 81'inin kadınlardan oluştuğunu belirterek, "Biz siyasette yüzde 14 oranını yakaladık.

23.12.2015 14:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ve AK Parti Kayseri Milletvekili Taner Yıldız, 550 milletvekilinin 81'inin kadınlardan oluştuğunu belirterek, "Biz siyasette yüzde 14 oranını yakaladık. Bu rakamın AK Parti zihniyeti ile daha da artacağına inanıyorum" dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ankara Kadın Girişimciler Kurulu 2. İl Kurul Toplantısı, Ankara Sanayi Odasında (ASO) gerçekleştirildi.

Taner Yıldız, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin son 13 yılda kaydettiği değişimde kadınların önemli rol oynadığını ifade etti. Kadınların itici güç olarak büyümeye katkı sağlarken, dünyadaki gelişmelere karşı da duyarsız kalmadıklarını vurgulayan Yıldız, "7,1 milyar insanın bulunduğu dünyamızda 1,3 milyar insan hayatını elektrikle, enerjiyle buluşamadan, eski klasik sistemlerle, tezekle devam ettiriyor. Güney Afrika'yı hariç tutarsak Afrika sahrasının yani 890 milyon nüfusun kullandığı enerji 19,5 milyon nüfuslu New York'un kullandığı enerjiye denk. Geçtiğimiz yıl dünyada 45 milyar dolar yalnızca evcil hayvanların iaşesi için harcanırken, sosyal fonlara harcanan para 20 milyar dolar civarında kaldı. Böylesine adaletin oluşamadığı ve insanların aslında kendisine darbe vurduğu bir ortamda kadın girişimcilerimizin bu tür faaliyetleri son derece önemli" diye konuştu.

Yıldız, İslam'ın kadına verdiği değerin şekle değil muhtevaya yönelik olduğuna dikkati çekerek, kadının obje olarak kullanılmasının yanlış olduğunu ifade etti.

Japonya ve Almanya'da kadın girişimci oranının diğer ülkelere göre oldukça düşük kaldığına işaret eden Yıldız, "Bu yalnızca geleneklerle ilgili bir durum değil. Biz siyasette yüzde 14 oranını yakaladık. Yeterli olmamakla birlikte 550 milletvekilinin 81'i kadınlardan oluşuyor. Bu rakamın AK Parti zihniyeti ile daha da artacağına inanıyorum. Özellikle güvenlik sorunuyla, terörle alakalı konuların gündemimizden çıkmadığı bu dönemde sizlere düşen görevler çok daha farklı. Hangi sektörde olursak olalım siyasi istikrara sahip çıkmamız gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 32,3

ASO Başkanı Nurettin Özdebir de Türkiye'nin Birleşmiş Milletlerin "Cinsiyet Eşitliği Endeksi"nde Türkiye'nin 149 ülke arasında 69'uncu sırada yer aldığını belirterek, kadınların ekonomik, sosyal ve siyasi hayata katılımının artması gerektiğini dile getirdi.

Kadınların işgücüne katılım oranını artırmadan yüksek gelirli ülkeler grubuna girmenin mümkün olmayacağına dikkati çeken Özdebir, şunları aktardı:

"2015 yılı eylül ayı verilerine göre Türkiye'de işgücüne katılım oranı yüzde 52,1 olurken, erkeklerde bu oran yüzde 72,5, kadınlarda ise yüzde 32,3 oldu. Kadınların istihdama katılım oranı dünya ortalaması yüzde 49'lar seviyesinde iken, bu oran AB ülkelerinde yüzde 60, ABD'de ise yüzde 65'ler civarında bulunuyor. Amerika'da toplam işgücünün yarısı kadınlardan oluşuyor. Kadın yönetici oranında durumumuz biraz daha iyi. 2007 seçimlerinde yüzde 8 olan kadın milletvekili sayısı, son seçimlerde yüzde 14'e yükseldi."

Küresel düzeyde rekabet edebilir bir ekonomi için kadınların iş hayatına katılmasının büyük önem taşıdığını belirten Özdebir, kadınların tarım dışında istihdamı için gerekli eğitim ve altyapıyı sağlayarak diğer sektörlere aktarılması gerektiğini ifade etti.

"500 milyar dolarlık ihracat hedefinde kadınları yanımızda göreceğiz"

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci, Türkiye'de kadın girişimci sayısının sanıldığı kadar az olmadığını belirterek, "ATO'nun 150 bin üyesi var. Şirketlerde kayıtlı üyelerin beşte biri kadın. Kayıtsız olan, evde bir şekilde çalışan kadınlar da var. Yüz metrekarelik bir evde kadın günde 10 kilometreye yakın yol yapıyor. Evde çalışan kadınlarımızın da en azından sigortalanması ve emeklilik hayatını kazanması çok önemli. 500 milyar dolarlık ihracat hedefinde kadınları yanımızda göreceğiz" diye konuştu.

Türk kadınının geçmişte olduğu gibi bugün de daima eşinin yanında, onun destekçisi olduğunu dile getiren Bezci, kadına karşı şiddetin acziyet ifadesi olduğunu söyledi.

"Bu tabloya kadın eli değmeli"

TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete ise son 10 yıldır girişimciliğin gelişmesi için büyük gayret sarf ettiklerini vurgulayarak, kadın girişimcilere verdiği önem dolayısıyla AK Parti Hükümetine teşekkür etti.

Türkiye'deki girişimcilerin yaklaşık yüzde 10'unun kadın olduğuna işaret eden Mete, şöyle konuştu:

"Maço bir girişimci toplumuz. Bu tabloya kadın eli kesinlikle değmeli. Başarılı kadın girişimciler, evde oturan kadınlarımıza rol model olmalı. Atıl kalan büyük potansiyelimizi işgücüne katabilirsek büyük bir sıçrama yapmamız mümkün. Türkiye'nin yeni bir büyüme hikayesine ihtiyacı var. Hükümetimize tüm gönlümle başarılar diliyorum. Allah yollarını açık etsin. 4 yıl seçimsiz dönem bizi bekliyor. Birlikte çalışabilirsek hedeflerimize ulaşırız. Kadınlarımız vizyonlarıyla itici güç olmalı. Hayal gücünüz bizim için çok kıymetli. Gözünüz teknolojiye yatırım yapmakta olsun. TOBB olarak her zaman yanınızda olduğumuzu bilmenizi isterim."

"Kadın mutluysa toplum mutlu oluyor"

TOBB Ankara Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Serpil Polat, 81 ilde oluşturdukları kadın girişimciler kurulu ve 6 binden fazla üye ile girişimciliği arttırmaya yönelik her türlü faaliyetin içinde yer alacaklarını dile getirdi.

Türkiye'deki 1 milyon 200 bini aşan girişimciden sadece 109 bininin kadın olduğunu bildiren Polat, "Fikri olup cesareti olmayan kadınlara cesaret, cesareti olup yol yöntem bilmeyenlere yol yöntem, bunlara sahip olup da parası olmayanlara para temin etme konusunda yol göstermeyi ve kadın girişimci sayısını artırmayı hedefliyoruz. Ülkemizin 2023 hedefleri var ve bu hedeflere mevcut ihracat seviyesiyle ulaşmamız mümkün değil. Bu nedenle atıl durumda olan kadın ve genç girişimcilerin istihdama ve ekonomiye katkıları gerekiyor. Kadın üretiyorsa toplum üretken, kadın çalışıyorsa toplum çalışkan, kadın mutluysa toplum mutlu oluyor" diye konuştu.

Polat, AK Parti'nin seçim beyannamesinde kadın girişimciler için 100 bin liralık kredi desteğine yer verildiğini anımsatarak, bu desteğin yerinde kullanılması konusunda hükümetin, kendileriyle işbirliği içinde olmasını beklediklerini söyledi.

Kadın istihdamını arttırmaya yönelik adımların sadece ekonomik açıdan değil toplumsal açıdan da değer yaratacağına işaret eden Polat, kadınlara yönelik vaatlerin hayata geçirilmesi noktasında hükümetle birlikte çalışmaya hazır olduklarını ifade etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi TOBB Ankara Kadın Girişimciler Kurulu Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement