TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'nun AB Büyükelçileri ile Kahvaltıda Bir Araya Geldi - Son Dakika
Ekonomi

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'nun AB Büyükelçileri ile Kahvaltıda Bir Araya Geldi

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu\'nun AB Büyükelçileri ile Kahvaltıda Bir Araya Geldi

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Türkiye AB katılım sürecinin gerektirdiği hiçbir konu sadece teknisyenler tarafından çözülemez. Aksine, süreç son derece siyasidir.

25.11.2014 14:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Türkiye AB katılım sürecinin gerektirdiği hiçbir konu sadece teknisyenler tarafından çözülemez. Aksine, süreç son derece siyasidir. Sürecin başarılı olması için, cesur siyasilerin liderliğine, gözetimine ve rehberliğine ihtiyaç vardır" dedi.

Avrupa Birliği Konseyi Dönem Başkanlığı Nezdinde İtalya Büyükelçiliği, İktisadi Kalkınma Vakfı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği; TOBB Binasında, Çalışma Kahvaltısı düzenledi. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, burada yaptığı konuşmada, bu sabah, Türkiye-AB ilişkilerinin mevcut durumu, ilişkileri iyileştirme ve derinleştirme konularında görüş alış verişinde bulunmak, sohbet etmek istediklerini belirterek "Biz iş dünyası olarak, birleşik bir Avrupa'nın, kıtamızda barış ve güvenliği sürdürmenin en güvenilir aracı olduğuna inanıyoruz. Biz iş dünyası olarak, birleşik bir Avrupa'nın, küreselleşme baskısıyla baş etmenin en güvenilir aracı olduğuna inanıyoruz" ifadesini kullandı.

Bu gerçeğin tüm ülkeler için geçerli olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

" 21nci yüzyılın getirdiği sorunlarla hiçbir ülke tek başına baş etme gücüne sahip değildir. Türkiye, 28 AB üyesi ülke gibi, birçok nedene ilaveten, küreselleşme baskısıyla mücadele etmek için AB içinde yer almak istiyor. Elbette, Türkiye AB'ye üye olmak için tüm kriterleri yerine getirmek zorundadır. Bu, bizim yapmamız gereken ev ödevimizdir. Ev ödevimizi yaparken sizin yardımınıza ihtiyacımız var. Bugüne kadar, Türkiye'nin ev ödevlerini yerine getirmek için gerçekleştirdiği reformlara sağladığınız katkıyı takdirle karşılıyoruz. Zira, bu reformlar, toplumumuzun modernleşmesi ve halkımıza daha iyi hizmet için zorunlu adımlardır. Türkiye AB katılım sürecinin gerektirdiği hiçbir konu sadece teknisyenler tarafından çözülemez. Aksine, süreç son derecesiyasidir. Sürecin başarılı olması için, cesur siyasilerin liderliğine, gözetimine ve rehberliğine ihtiyaç vardır. Avrupa fikrine inanan sizin gibi mükemmel diplomatlara ihtiyaç vardır."

İtalya Dönem Başkanlığının genişleme sürecine ve Türkiye-AB ilişkilerini derinleştirmeye dönük inancını, çabasını takdirle karşıladığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, şunları dedi:

"Bu çerçevede, 2015 yılında Letonya ve Lüksemburg dönem başkanlıklarından da benzer yaklaşımı ümit ediyoruz. TOBB, bugüne kadar olduğu gibi, bundan böyle de ülkelerinizle kapsamlı bir işbirliği içinde olmaya devam edecektir. Burada Avrupa Birliği'nin bir dostu olarak bir hususa dikkatinizi çekmek istiyorum.Küresel ekonomi ve çevre coğrafyamız oldukça zorlu bir dönemden geçiyor. Her gün yeni bir sorunla karşı karşıya kalıyoruz.Yeni dengenin ne zaman ve nasıl oluşacağını da hiçbirimiz kestiremiyoruz. Bu dönemde, doğal olarak AB de, hem içerde, hem de dışarda birçok tehdit ile karşı karşıya kalıyor. İçeride, ekonomik krizden kurtuluşun yolları aranıyor. Avro bölgesinin geleceği sorgulanıyor.Avrupa demokrasinin en eskisi olan ve Avrupa entegrasyonunda son derece önemli rolü olan Birleşik Krallık'ın AB'den ayrılmayı isteyebileceği konuşuluyor."

Türkiye olarak Avrupa entegrasyonunda geri adım manasına gelecek her türlü ihtimali son derece sakıncalı gördüklerini söyleyen Hisarcıklıoğlu, "Avrupa entegrasyonundan herhangi bir çözülme, kuşkusuz, Avrupa karşıtı güçleri ateşleyecektir. Zira,AB karşıtı güçler, son dönemde AB içinde maalesef önemli zemin kazanmıştır. Bu çok ciddi bir gelişmedir. AB'nin içinden gelen tehditlerin yanı sıra, AB dışında da birçok sıkıntı bulunmaktadır. Ukrayna'da yaşananlar hepimizin malumu. Enerjide arz güvenliği ile komşularında açık bir tehdit arasında kalan bir AB hepimizi rahatsız ediyor.Bunun yanında yanı başımızdaki Orta Doğu ve Kuzey Afrika coğrafyasında giderek artan istikrarsızlığın ne zaman çözüme kavuşacağı belirsiz.Böyle, bir portre ile karşı karşıyayız. Türkiye'de "İğneyi kendine, çuvaldızı başkasına batırmak" diye bir laf vardır. Yani, başkasının hatalarını konuşurken, özeleştiri yapmayı da ihmal etme deriz.Burada, AB'nin karar almadaki ataletinin ve özellikle genişleme sürecindeki duraksamanın bugün gelinen noktada çok önemli olduğu kanaatindeyim" şeklinde konuştu.

"AB'yi "sadece bürokrasi üreten kurum" imajından kurtarmak gerekiyor.Güçlü bir liderlikle, karar alan bir Avrupa Birliği, bugün her zamankinden daha önemlidir" diyen Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti:

"Avrupa Birliği Ukrayna ile entegrasyon sürecini çok daha erken başlatabilseydi, AB'nin enerji arz güvenliği açısından çok önemli olan Türkiye ile enerji faslı müzakereleri tamamlanmış olsaydı, belki bugün çok daha istikrarlı bir konumda olabilirdik. Genişleme politikasını Avrupa Birliği üzerinde bir yük olarak görmek son derece yanlıştır. Avrupa Birliği, mevcudu korumayı değil, geleceği planlamayı seçtiği zaman "kazanan güç" olacaktır. Biz, Avrupa Birliği'nden bu liderliği bekliyoruz. Avrupa Birliği'nin bu liderliği hak ettiğini düşünüyoruz. Bu hem Avrupa Birliği, hem Türkiye, hem de küresel sistem için çok önemlidir.Emin olun, AB tarafında genişleme yönünde açık bir taahhüt olursa, güçlü bir irade ortaya konulursa, Türkiye'de reform süreci için motivasyon daha yüksek olur. AB'nin son dönemde istihdam, büyüme ve rekabetçilik konularına odaklanma karalığını son derece önemli buluyorum. AB'nin artık giderek daha fazla, halkın ekonomik ve sosyal alandaki gerçek ihtiyaçlarına çözüm üretmesi gerekir. Tüm AB kurumlarının enerjisini bu çok zor, fakat aynı zamanda, bir o kadar da önemli konulara yoğunlaştırmasını diliyorum. Biz bu konuları, başkan yardımcısı olduğum EUROCHAMBRES'ta da tüm detaylarıyla tartışıyoruz. Önerilerimizi AB kurumlarına aktarıyoruz. Aralık ayından itibaren yürüteceğim B20 Başkanlığında da aynı öncelikleri gündeme getirmeye devam edeceğim. Ekim ayında, Avrupa Parlamentosu Genel Kurul salonunda gerçekleştirdiğimiz Avrupa Şirketler Meclisi toplantısında da bu konuları vurgulamıştım. B20 Dönem Başkanı olarak, Avrupa'da ve küresel düzeyde büyüme ve istihdamı hedefleyen girişimlere destek vereceğiz. Burada daha fazla Avrupalı şirketi B20 sürecine dahil etmemiz gerekiyor. Sizden bu konuda destek bekliyorum."

Daha fazla AB şirketinin B20 sürecine dahil olmasının, Avrupa'nın rekabet gücü sorunlarının daha görünür olmasını ve çözüm bulunmasını sağlayacağını vurgulayan Hisarcıklıoğlu şu ifadeleri kullandı:

"Aynı zamanda, bu süreç Türkiye ile ekonomik ilişkilerinbir sonraki aşamaya geçirilmesi açısından da faydalı olacaktır. Malumunuz hükümetimiz ekonomide yeni bir reform hamlesi açıkladı.

Bu Türkiye'nin orta teknolojili bir ülkeden, yüksek teknolojili bir ülkeye geçiş konusunda ne kadar kararlı olduğunun göstergesidir. Bu sıçrama döneminde Türkiye'ye yatırım yapan ortaklarımız, eminiz yarının kazananları olacaktır.Lütfen ileriyi gören ve fırsatları kovalayan şirketlerinizi B20 Türkiye sürecine yönlendirin.Türkiye ile AB arasında Gümrük Birliği ile derin bir iktisadi bütünleşme mevcuttur. Ancak, gümrük birliğinde eksiklikler var ve işleyişinde sorunlar yaşıyoruz. Örneğin, malların özgürce dolaşımının önündeki vize ve taşıma kotaları engelleri vardır. Geri Kabul ve Vize kolaylaştırma süreci önemli bir adımdır. Ancak, bu bir süreçtir. Bu sürecin tamamlanmasını beklemeden, pratik bir çözüm bulmak zorundayız. Zira, Dünya Bankası'nın Gümrük Birliği raporunda da bu hususlar ayrıntılı biçimde ortaya konuldu. TOBB olarak çağın şartlarına göre modernize edilmiş, veya kapsamı genişletilmiş bir gümrük birliği revizyonu istiyoruz. Bunu da, katılım sürecini hızlandıracak, entegrasyonu derinleştirecek bir adım olarak görüyoruz. Konuşmamda değinmek istediğim son husus ise, Avrupa için de son derece önemli olan, TTIP'dir. Bu girişim ekonomik olarak son derece etkileyici bir büyüklüğü temsil edecek. Engellerin olmadığı bir trans-atlantik pazarı geliştiriyor. TOBB olarak her zaman serbest ticaretten yanayız. Ancak, TTIP ve TPP gibi mega anlaşmaların sonuçlarından son derece tedirginiz. Türkiye ile AB ile gümrük birliği içinde olan bir ülkenin böyle bir anlaşma dışında bırakılmaması gerekir.Avrupalı ortaklarımızın da Türkiye'nin TTIP'te olmadığı bir senaryoda ne tür çarpıklıklarla ve haksızlıklarla karşı karşıya kalabileceğimizi tahmin edebildiğini sanıyorum. Bu sorunların çözümü için Türkiye'nin TTIP'eentegre edilmesi gerekir." - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'nun AB Büyükelçileri ile Kahvaltıda Bir Araya Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bakan Bayraktar: 'Göktepe 1' adını verdiğimiz yeni bir kuyu kazmaya başlıyoruz
    21:26 Bakan Bayraktar: 'Göktepe 1' adını verdiğimiz yeni bir kuyu kazmaya başlıyoruz

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sakarya gaz sahasının daha kuzeybatısında 'Göktepe 1' adını verdikleri yeni bir kuyu kazmaya başladıklarını açıkladı. Bayraktar, bu keşif ve arama kuyusundan önümüzdeki haftalarda yeni bir rezerv bulmayı umduklarını belirtti.

  • Yüreğir Ziraat Odası Başkanı: Çiftçi finansal sorunlar nedeniyle üretimden vazgeçiyor
    21:22 Yüreğir Ziraat Odası Başkanı: Çiftçi finansal sorunlar nedeniyle üretimden vazgeçiyor

    Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, tarım sektörünün finansal sorunları ve girdi maliyetlerinin çiftçilerin üretimden vazgeçmesine neden olduğunu belirtti. Doğan, tarım sektörünün karşılaştığı sorunların çözümü için devlet desteklerinin güçlendirilmesi, su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı, toprak koruma uygulamaları ve pazarlama altyapısının geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

  • Enerji Bakanı Bayraktar, Sakarya gaz sahasında yeni bir keşif kuyusu kazılacağını açıkladı
    21:19 Enerji Bakanı Bayraktar, Sakarya gaz sahasında yeni bir keşif kuyusu kazılacağını açıkladı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraklar, Sakarya gaz sahasında yeni bir keşif kuyusu olan 'Göktepe 1' adlı kuyunun kazılacağını duyurdu. Bayraklar, bu kuyudan önümüzdeki haftalarda yeni bir keşif ve ilave rezerv bulmayı umduklarını belirtti. Ayrıca, Sakarya gaz sahasında günlük gaz üretimini artırarak, Türkiye'nin doğal gaz ihtiyacını karşılamayı hedeflediklerini söyledi.

  • İBB Arnavutköy'de Kent Lokantası açtı
    20:57 İBB Arnavutköy'de Kent Lokantası açtı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Arnavutköy'de Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, açılışta yaptığı konuşmada lokantanın önemini vurgulayarak, İstanbul'un bütün ilçelerinde Kent Lokantası açacaklarını belirtti. İmamoğlu ayrıca Çatalca'da düzenlenen halk buluşmasında çiftçilere destek sözü verdi ve seçimlerde destek istedi.

  • Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy: Turizmi çeşitlendiriyoruz
    20:45 Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy: Turizmi çeşitlendiriyoruz

    Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Antalya'da bir otelde düzenlenen iftar programında yaptığı konuşmada, turizmi çeşitlendirmek için kültür, tarih, sağlık, doğa, inanç, gastronomi, spor gibi alanlarla çalıştıklarını belirtti. Ersoy, ayrıca yerel yönetimlerin Antalya'nın turizm potansiyelini artırmak için daha başarılı çalışmalar yapması gerektiğini vurguladı.

  • Antalya, Tüm Zamanların En Yüksek Ziyaretçi Sayısına Ulaştı
    20:35 Antalya, Tüm Zamanların En Yüksek Ziyaretçi Sayısına Ulaştı

    Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Antalya'da transfer yolcular dahil 16 milyonu aşkın ziyaretçiyle rekor kırarak tüm zamanların en yüksek ziyaretçi sayısına ulaştık. İnşallah bu yıl daha da yüksek rakamlara ulaşacağız" dedi.

  • BYD, Elon Musk'ın Tesla'sını geçerek dünyanın en büyük çeyreklik elektrikli otomobil satıcısı oldu
    20:34 BYD, Elon Musk'ın Tesla'sını geçerek dünyanın en büyük çeyreklik elektrikli otomobil satıcısı oldu

    BYD, 2023'ün son çeyreğinde net karında artış bildirdi ve Elon Musk'ın Tesla'sını geçerek dünyanın en büyük çeyreklik elektrikli otomobil satıcısı oldu. Shenzhen merkezli otomobil üreticisi, yılın son üç ayında net karını yüzde 19 artırarak 1.20 milyar dolara ulaştırdı. Gelir, yüzde 15 artarak 24.9 milyar dolar oldu. BYD'nin net karı tüm yıl için yüzde 81 artarak 4.2 milyar dolar oldu ve brüt kar marjları, geçen yıla kıyasla yüzde 17'den yüzde 20'ye yükseldi. BYD'nin dördüncü çeyrek satış hacmi yüzde 38 arttı; şirket, 526 bin'den fazla elektrikli otomobil satarak Tesla'nın 80 bin fazlasını sattı. Warren Buffett destekli BYD, üst üste ikinci yıl daha fazla araç üreterek, 3 milyon yeni enerji aracı (NEV) üretti; bu, hem hibrit hem de bataryalı elektrikli otomobilleri içeriyor. BYD'nin çoğu aracı, Tesla'nınkinden daha düşük bir fiyat aralığında satılıyor ve hibrit araçlar ya da tamamen elektrikli otomobiller olarak satın alınabiliyor. BYD, geçen yıl 50'den fazla ülkede ürünlerini sattı ve NEV satışlarında 'birçok ülkede birinci sırada' yer aldığını söyledi. Şirket, geçen yıl 242 bin'den fazla birimi ihraç etti. BYD, Macaristan'da yeni bir fabrika inşa etmeyi planlıyor ve orada ilk elektrikli otomobil müşteri grubuna teslimatlar yaptı. Ayrıca, Güney Amerika'da profili iyileştirmek için Brezilya'da eski bir Ford Motor Co. üretim merkezini canlandırmak üzere 620 milyon dolar yatırım yapmayı planlıyor. BYD, küresel genişlemesini sürdürerek Çin'in NEV pazarının 2024'te güçlü bir şekilde büyüyeceğini belirtti. Şirket, çok markalı stratejisini ve küresel genişleme çabalarını sürdüreceğini söylüyor. BYD'nin başarısı, Pekin'den gelen cömert sübvansiyonlarla destekleniyor.

  • Enerji Bakanı Bayraktar, yeni doğal gaz rezervi umuduyla kuyu kazmaya başladıklarını açıkladı
    20:29 Enerji Bakanı Bayraktar, yeni doğal gaz rezervi umuduyla kuyu kazmaya başladıklarını açıkladı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak programı kapsamında yaptığı ziyaretlerde, doğal gaz arama çalışmaları hakkında bilgi verdi. Bayraktar, Sakarya gaz sahasında günlük gaz üretimini artırmak için yeni bir kuyu kazmaya başladıklarını ve birkaç hafta içinde yeni bir keşif ve ilave bir rezerv beklentilerinin bulunduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak adına yenilenebilir enerji yatırımlarının önemine vurgu yaptı.

  • THY, 10 yıl aradan sonra Trablus'a uçuşlarına başladı
    20:29 THY, 10 yıl aradan sonra Trablus'a uçuşlarına başladı

    Türk Hava Yolları (THY), 10 yıl aradan sonra Libya'nın başkenti Trablus'a ilk uçuşunu gerçekleştirdi. THY'nin uçağı başkent Trablus'taki Mitiga Uluslararası Havalimanı'na indikten sonra Havalimanında düzenlen törene, Libya Ulaştırma Bakanı Muhammed eş-Şuhubi, Türkiye'nin Trablus Büyükelçisi Kenan Yılmaz, Türkiye Sivil Havacılık Genel Müdürü Prof. Dr. Kemal Yüksek, Libya Sivil Havacılık Genel Müdürü Abdurrahman bin Yusuf ve THY Genel Müdürü Bilal Ekşi katıldı. Törende konuşan Libya Ulaştırma Bakanı Muhammed eş-Şuhubi, Türk hükümetine THY seferlerinin yeniden başlaması konusunda sarf ettiği çabalardan dolayı takdirlerini sunduğunu söyledi. THY'nin uçuşlara başlaması diğer uluslararası şirketleri teşvik edici bir adım olarak değerlendirildi.


Advertisement