TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu Pakistan'da - - Son Dakika
Güncel

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu Pakistan'da -

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu 21. asrın Asya-Pasifik yüzyılı olacağını belirterek, "Asya'nın 2030 yılında dünya ekonomisindeki payı yüzde 40'lar, dünya ticaretindeki payı da yüzde 30'lar seviyesine çıkacak.

04.09.2014 15:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu 21. asrın Asya-Pasifik yüzyılı olacağını belirterek, "Asya'nın 2030 yılında dünya ekonomisindeki payı yüzde 40'lar, dünya ticaretindeki payı da yüzde 30'lar seviyesine çıkacak. Yani önümüzdeki 15 yılda Asya kıtası, dünyanın en büyük ekonomik bölgesi haline gelecek" dedi.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ticaret ve Sanayi Odası (ECO CCI) 19. Yürütme ve 13. Genel Kurul Toplantıları, Pakistan'ın Karaçi kentinde başladı.

Kentteki İslam Ticaret, Sanayi ve Tarım Odası Genel Merkezi'nde düzenlenen genel kurulun açılışında konuşan Hisarcıklıoğlu, 1 Aralık 2014 itibari ile Türkiye'nin G-20 Dönem Başkanlığı'nı devralacağını hatırlattı. Hisarcıklıoğlu, bu kapsamda Türkiye'de 2015 yılı içinde dünyanın en zengin 20 ülkesinin devlet başkanlarının ve ekonomi yönetimlerinin başındaki isimlerin ağırlanarak bir yıl içinde 100'den fazla toplantı organize edileceğini söyledi.

G-20 içerisinde kurulan ve üye ülkelerin iş insanlarını bir araya getiren B-20'nin Türkiye Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı da kendisinin yürüteceğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Geçtiğimiz ay B-20 toplantıları için Avustralya'daydım. G-20'de küresel sistemin geleceğini şekillendirecek konular görüşülüyor. Türkiye de G-20 üyesi bir ülke olarak bu mekanizma içinde aktif rol alıyor. Buna paralel olarak bu 20 ülkenin iş dünyalarının bir araya geldiği "Business 20" (B-20) oluşumu kuruldu. Biz Türkiye olarak G20 Dönem Başkanlığını 1 Aralık 2014 itibariyle devralıyoruz. B-20 Türkiye Yönetim Kurulu Başkanlığı görevi de şahsıma verildi. B20 Türkiye çalışmalarına Türk iş dünyasının çatı kuruluşu TOBB olarak öncülük edeceğiz."

- "21. Yüzyıl, gelişen ülkelerin ağırlık kazandığı bir Asya-Pasifik yüzyılı olacak"

Geçmişte Güney Asya bölgesinin ticaret yolu olarak kullanıldığı için dünyanın en zengin coğrafyası olduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, "Kervanların tozu bile bu coğrafyayı zengin etmeye yetiyordu" dedi. Bu bölgenin dünya ticaretinin yeniden merkezi olma şansı yakaladığını belirten Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

"Şimdi yeniden dünya ticaretinin merkezi olma şansımız var. 21. yüzyıl, gelişen ülkelerin ağırlık kazandığı bir Asya-Pasifik yüzyılı olacak. Asya'nın 2030 yılında dünya ekonomisindeki payı yüzde 40'lar, dünya ticaretindeki payı da yüzde 30'lar seviyesine çıkacak. Yani önümüzdeki 15 yılda Asya kıtası, dünyanın en büyük ekonomik bölgesi haline gelecek. Üretim merkezi Asya ile tüketim merkezi Avrupa arasındaki mal trafiği iki katına çıkacak. Bu fırsatı çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor.

Tarihi İpek Yolu bölgemizin zenginliği kadar, istikrar ve güvenliği için de çok önemli. Çünkü hiçbir dünya ülkesi mallarının taşındığı ticaret koridorunun riske girmesini istemez. Herkes ticaret yolunun istikrar ve güvenliğine katkı sağlayacak politikaları benimser. Bu kapsamda İstanbul-Tahran-İslamabad demiryolu projesinde de artık somut adımları atmalıyız. Afganistan'ı da içine alacak olan bu proje, hem bölgesel ticaretin arttırılmasında en önemli unsur olacak hem de doğu-batı transit taşımacılığı için çok büyük bir alternatif haline gelecektir."

- "Dünya doğalgaz rezervlerinin yüzde 24'ü ECO bölgesinde"

ABD'nin ticaretinin yüzde 30'unu, Çin'in yüzde 40'ını komşuları ile yaptığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

"Avrupa Birliği ülkeleri ise ticaretinin tam yüzde 70'ini birbirleriyle ve komşularıyla yapıyor. Oysa ECO ülkeleri olarak biz toplam ticaretimizin yüzde 9'undan daha azını birbirimizle yapıyoruz. Birleşmeye ihtiyacı olan, zengin batılı ülkeleri değil bizleriz. ECO ülkeleri arasında kişi başı geliri 12 bin dolar olan ülke de var, bin dolar olan ülke de var. Tam 12 kat fark var. Avrupa'da bunu görebilir misiniz? Halbuki, enerji kaynakları bizde. Dünya doğalgaz rezervlerinin yüzde 24'ü ECO bölgesinde. Tarım üretimi yapmaya müsait geniş düzlükler, uygun iklim bizde. ECO ülkeleri olarak Asya ile Avrupa'nın tam merkezindeyiz. Dünya nüfusunun tam yarısı, 3,5 milyar insan ECO bölgesine komşusu olan ülkelerde yaşıyor. Ama biz dünya ticaretinden sadece yüzde 2 pay alıyoruz."

- "Türkiye'nin kalkınma başarısı son 30 yılda gerçekleşti" -

Türkiye'nin korumacı politikalardan vazgeçmesi ile bugün ABD dışında 12 farklı otomotiv markasının üretildiği tek ülke haline geldiğini, Avrupa'da satılan her 4 beyaz eşyadan ve her 3 televizyondan birinin Türk malı olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Biz 30 yıl önce korumacı politikalara son verdik ve ilk defa dışa açıldık. 30 yılda Avrupa'nın 6'ncı, dünyanın 17'nci büyük ekonomisi haline geldik. 30 yıl önce yılda 3 milyar dolar ihracat yapıyorduk. Bugün yılda 155 milyar dolar ihracat yapıyoruz. Dünya ticaretinden aldığımız pay yüzde 1'in üstünde. Dünyanın en çok tercih edilen 6. turizm destinasyonu haline geldik.

Müteahhitlik sektöründe Çin'den sonra dünyanın en büyük gücüyüz, 103 ülkede 274 milyar dolarlık projeyi Türk müteahhitleri başarı ile üstlendi. Tarım hasılasında Avrupa'nın 1'inci, dünyanın 7'nci büyük ülkesi haline geldik. Bütün bunları koruma duvarlarına son verdikten sonra başardık. Türkiye şu an güçlü bir özel sektöre, güçlü bir ekonomiye ve sanayiye sahipse biz bunların tamamını dışa açılmaya borçluyuz.

Kaybedecek vaktimiz yok. Rakiplerimiz durmuyor. Bizim de hızla harekete geçmemiz gerekiyor. Eğer bölgemizin zenginleşmesini istiyorsak önce aramızdaki ticareti arttırmamız gerekiyor. Aramızdaki işbirliğini arttırmanın en önemli unsurlarından biri de vize konusu. Bizim kültürümüzde kardeşler birbirinin evine vize alıp değil, selam verip girer. Biz ülke olarak bu konuyu çok önemsiyoruz. Türkiye olarak, neredeyse hiçbir ECO ülkesine vize uygulamıyoruz. Ancak bizim vatandaşlarımız sadece birkaç ECO ülkesine vizesiz seyahat edebiliyor. Bu yanlışa artık son vermek durumundayız."

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun yanı sıra İran Ticaret, Sanayi ve Madenler Odası Federasyonu Başkan Yardımcısı ve ECO CCI Başkanı Gulam Hüseyin Şafi, Pakistan'ın Sind Eyaleti Valisi İşrat'ül Abad Han ve bu toplantının ardından dönem başkanlığını devralacak Pakistan Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu Başkanı Zekeriya Osman da katıldı.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ticaret ve Sanayi Odası (ECO CCI), Türkiye, İran ve Pakistan tarafından 1991 yılında kurulmasının ardından Afganistan, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Türkmenistan'ın da dahil olması ile 10 üyeli bir ekonomik teşkilata dönüştü.

Türkiye'nin 2007-2010 yılları arasında TOBB tarafından yürüttüğü ve 2010 yılında İran tarafına geçen ECO CCI Başkanlığı, gün içerisinde yapılacak komite toplantılarının ardından devir-teslim töreni ile İran'dan Pakistan'a geçecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu Pakistan'da - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement