TOBB Ticaret Odaları Konsey Toplantısı - Son Dakika
Ekonomi

TOBB Ticaret Odaları Konsey Toplantısı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, bu yılın ocak-kasım döneminde küresel ve bölgesel menfi gelişmelere rağmen ihracatın 132 milyar doların üzerinde gerçekleştiğini anımsatırken, alınan tedbirlerin olumlu etkilerinin ilerleyen dönemlerde görüleceğini söyledi.

22.12.2015 16:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, bu yılın ocak-kasım döneminde küresel ve bölgesel menfi gelişmelere rağmen ihracatın 132 milyar doların üzerinde gerçekleştiğini anımsatırken, alınan tedbirlerin olumlu etkilerinin ilerleyen dönemlerde görüleceğini söyledi.

Bakan Tüfenkci, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun da katıldığı TOBB Ticaret Odaları Konsey Toplantısı'nda konuştu.

Tüfenkci, terörle mücadeleyi kısa zamanda tamamlayarak birlik beraberliği sağlayacaklarını ve terörü bu topraklardan tamamen sileceklerini dile getirdi.

Türkiye ekonomisinde bütün çalkantılara rağmen önemli gelişmelerin yaşandığını belirten Tüfenkci, bu yıla ilişkin ekonomik verileri hatırlattı. Ekonominin 13 yılda çok önemli aşamalar katettiğini vurgulayan Tüfenkci, ekonominin iş dünyasının omuzlarında yükseldiğini ifade etti. Tüfenkci, iş dünyasına hitaben şunları söyledi:

"Sizler, ülkemizin çimentosu, harcı, lokomotif gücüsünüz. Sizler, üretim için istihdam için ihracat için ailenizle, ortaklarınızla, çalışanlarınızla birlikte, her türlü güçlüğe göğüs geren, fedakar insanlarsınız. Sizler sadece kendi sofrasına değil, binlerce insanın sofrasına da AŞ getirme gayretinde olan insanlarsınız. Biz ekonominin, iş dünyasının omuzlarında, sizlerin omuzlarında yükseldiğini çok iyi biliyoruz. Siz ne kadar güçlüyseniz, ülkemiz o kadar güçlü olur. Sizin dünyada rekabet gücünüz ne kadar artarsa Türkiye'nin gücü o kadar artar."

Bakanlığının önceliğinin yasal ticareti mümkün olduğu kadar kolaylaştırmak, yasa dışı ticareti engellemek olduğunu vurgulayan Tüfenkci, dış ticarette rekabet gücünün artması için gümrük işlemlerinin hızlı hale getirilmesinin Bakanlığının öncelikli hedeflerinden olduğunu kaydetti. Bu kapsamda yeni düzenlemelerle ithalat ve ihracat işlemlerini kolaylaştırdıklarını anlatan Tüfenkci, gümrüklerde "kağıt" dönemini "e-beyan sistemiyle" kaldıracaklarını bildirdi.

Bakan Tüfenkci, "Artık ticaret erbabımız, gümrük beyannamesine eklenmesi gereken belgeleri de tamamen elektronik ortamda ve elektronik imzayla gümrüğe gelmeden bürolarından gümrük idaresine sunacak. Örneğin, iş sahiplerinin ithalat veya ihracat işlemleri için çeşitli kurumlardan belge alırken harcadıkları zamanı ortadan kaldıracağız" diye konuştu.

"Gümrük işlemleri tek noktada bitirilecek"

Bakan Tüfenkci, Tek Pencere Sistemi'nin devreye girmesiyle gümrük işlemlerinin tek noktada bitirilebileceğini belirterek, ticaret erbabının bu sistem sayesinde belgelerin temini için her bir kuruma ayrı ayrı başvuruda bulunmayacağını, böylece zaman kaybı ile yüksek maliyetlerin önüne geçileceğini anlattı.

Hızlı Geçiş Hattı Uygulaması ile sınırlardaki bekleme sürelerini ve nakliye maliyetlerini azaltacaklarını bildiren Tüfenkci, geçici ithalat rejimi kapsamında ülkeye giren ve ülkeden çıkan konteynerlere ilişkin kayıtların tutulması ve takiplerinin elektronik ortamda yapılmasını sağlayacak "Konteyner ve Liman Takip Sistemi" kurulması çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Tüfenkci, "Yolcuların, yük taşıyan araç ve sürücülerinin gümrük hizmeti verilmesine ilişkin tüm işlemleriyle diğer kurum ve kuruluşların yapacağı kontrollerin koordineli bir şekilde aynı yer ve zamanda yapılabilmesine imkan verecek olan Tek Durak Projesine yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Gümrük kapılarının modernize edilmesini sizlerle beraber yaptık. Esendere devam ediyor. Kapıköy'ü de takip ediyoruz" diye konuştu.

Bu çalışmaların tümünün bir yandan ticaretin kolaylaştırılması, diğer yandan da işlemlerin daha güvenli yapılmasını sağlamak için gerçekleştirildiğine işaret eden Tüfenkci, kaçakçılıkla ve yasadışı işlerle mücadele noktasında kararlılıklarının devam ettiğini vurguladı.

"İnsan kaynaklı hataları en aza indireceğiz"

Tarama sistemleri, X-Ray cihazları ve eğitimli köpekleri kullanarak kaçakçılıkla mücadele ettiklerini, ayrıca altyapıyı güçlendirerek ve otomasyona geçerek insan kaynaklı hataları en aza indirmeyi hedeflediklerini kaydeden Tüfenkci, "Önümüzdeki yıl bin kişi civarında ilave personel alımı yapacağız. Böylece insan kaynağımızı da daha donanımlı hale getireceğiz" ifadelerini kullandı.

Bakan Tüfenkci, hükümetleri döneminde sağladıkları siyasi istikrar ve uyguladıkları doğru politikalar sayesinde Türkiye'de ekonomik istikrarı tesis ettiklerini belirterek, milli geliri 13 yılda 230 milyar dolardan 800 milyar dolara çıkardıklarını bildirdi.

Küresel krizin başladığı 2007'den bu yana birçok ülke istihdam kayıplarını telafi edemezken Türkiye'de 7,1 milyon kişiye ilave istihdam imkanı sunulduğuna dikkati çeken Tüfenkci, 1980-2002 yıllarında toplam 14,8 milyar dolar yabancı yatırım çeken Türkiye'de 2003-2014 döneminde bu rakamın 149 milyar dolara ulaştığını anlattı.

Bu yılın ocak-kasım döneminde küresel ve bölgesel menfi gelişmelere rağmen ihracatın 132 milyar doların üzerinde olduğunu anımsatan Tüfenkci, Ortadoğu ve yakın coğrafyadaki gelişmeler ile petrol, döviz, faiz ve emtia fiyatlarındaki hareketlenmeyle ihracat pazarlarında gerçekleşen talep daralmalarının ihracattaki düşüşünün en önemli nedenlerinden olduğunu söyledi. Tüfenkci, "İnanıyoruz ki aldığımız tedbirlerle önümüzdeki dönemlerde bu açığı çok çabuk bir şekilde kapatacağız" açıklamasında bulundu.

Ulaştırma ve lojistik altyapılarına 243 milyar liralık yatırım

Tüfenkci, Türkiye'nin 2023 hedeflerine sağlam ve güçlü adımlarla yürüneceğini ifade ederek, bu hedefe ulaşmanın üretim ve bunların ihracatından geçtiğini dile getirdi. Bu bağlamda hükümet olarak ulaştırma ve lojistik sektörlerine önem verdiklerini vurgulayan Tüfenkci, 2002-2015 döneminde ulaştırma ve lojistik altyapılarına toplam 243 milyar liralık yatırım gerçekleştirdiklerini aktardı.

İşletmelerin rekabet güçlerini artırmak, pazarlama imkanlarını kolaylaştırmak, kombine taşımacılığı daha etkin hale getirmek amacıyla lojistik merkezler kurduklarını hatırlatan Tüfenkci, "Denizli- Kaklık, Samsun-Gelemen, İzmit- Köseköy, Uşak, İstanbul Halkalı, Eskişehir-Hasanbey ve Balıkesir-Gökköy'de 7 lojistik merkezi işletmeye aldık. 13 lojistik merkezimizin etüt proje ve yapım çalışmalarına devam ediyoruz. Ulaştırma ve lojistik altyapılarına ilişkin atılımlarımıza 64. Hükümet Programımızda da yer verdik" diye konuştu.

Tüfenkci, Bakanlığının mevzuatının Avrupa Birliği müktesebatına uygun şekilde güncellenip geliştirilmesi, gümrük süreçlerinin basitleştirilip hızlandırılması, gümrük otomasyonunun geliştirilmesi, gümrüklerin lojistik faaliyetlerle entegrasyonunun sağlanması, önceden-sonradan kontrole ve güvene dayalı sistemlerin geliştirilmesi ve sınır kapılarının modernize edilerek işlemlerin hızlandırılması konularında çalışmalar yürüttüklerini bildirdi.

Türkiye'de son dönemde yürürlüğe giren ticari düzenlemelere ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Tüfenkci, bu yıl yürürlüğe giren "Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun" kapsamında hazırlanan düzenlemelerle elektronik ticaretin yaygınlaştırılması, tüketicilerle elektronik ortamda işlem yapan diğer kişilerin korunması ve istenmeyen ticari elektronik iletilerin önüne geçilmesini hedeflediklerini belirtti.

Bakan Tüfenkci, iş dünyasının sorunlarını yakından takip ettiklerini ve bunların çözümünde yakın işbirliği içerisinde olacaklarını vurguladı.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi TOBB Ticaret Odaları Konsey Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Özgür Karabat:
    15:20 Özgür Karabat: "İşinize Gelince Faiz Haram Diyorsunuz. Çiftçiden Alınca mı Helal Oluyor?"

    CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat, AKP'nin çiftçilere verilen Çiftçi Destek Kredilerini esnek faize çevirdiğini ve çiftçilerin yüksek faizle mağdur olduğunu belirtti. Karabat, AKP'nin çiftçilere yönelik tutarsız politikalarını eleştirdi.

  • Şırnak Belediyesi Filosuna 4 Yeni Araç Ekledi
    15:15 Şırnak Belediyesi Filosuna 4 Yeni Araç Ekledi

    Şırnak Belediyesi, 2 arazöz, kamyon ve kanal görüntüleme aracı minibüsünü filosuna kattı. Belediye Başkanı Mehmet Yarka, araçları inceledi. Yarka, halka daha kaliteli hizmet verebilmek için filolarına 4 yeni araç kazandırdıklarını söyledi. Şırnak Belediyesi'nin araç sayısı 140'a yükseldi.

  • Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Hayvan Yetiştiricilerine Yemlik Desteği Verdi
    15:09 Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Hayvan Yetiştiricilerine Yemlik Desteği Verdi

    Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Çifteler ilçesi ve mahallelerinde faaliyet gösteren hayvan yetiştiricilerine yemlik desteği sağladı. Toplamda 25 üreticiye verilen yemlikler, Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından teslim edildi.

  • Goldman Sachs: Sonuçlarda belirsizlik olmadığı sürece seçimler TL üzerinde pozitif etki yapacak
    15:09 Goldman Sachs: Sonuçlarda belirsizlik olmadığı sürece seçimler TL üzerinde pozitif etki yapacak

    Pazar günü yapılacak yerel seçimlerle ilgili dünyaca ünlü banka Goldman Sachs tarafından dikkat çeken bir analiz yayınlandı. Analistler sonuçlar konusunda bir belirsizlik olmadığı sürece pazar günü gerçekleşecek yerel seçimlerin Türk lirası üzerinde pozitif bir etki yapacağına inanıyor.

  • AK Parti Bolu Belediye Başkan Adayı Muhammed Emin Demirkol Mal Varlığını Açıkladı
    14:49 AK Parti Bolu Belediye Başkan Adayı Muhammed Emin Demirkol Mal Varlığını Açıkladı

    AK Parti Bolu Belediye Başkan adayı Muhammed Emin Demirkol, mal varlığını açıkladı. Demirkol, 8 yıl İl Sağlık Müdürlüğü görevinde bulunduğunu ve başhekimlik yaptığını belirterek, mal varlığına ilişkin bilgileri paylaştı. Mal varlığının içinde bir otomobil, arsalar ve tarlalar bulunduğunu ifade eden Demirkol, nakit kısmını da seçim döneminde harcadığını söyledi.

  • Edirne'de devlet desteğiyle kurulan 40 sera üreticilere teslim edildi
    14:49 Edirne'de devlet desteğiyle kurulan 40 sera üreticilere teslim edildi

    Edirne Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen 'Edirne Örtü Altı Üretim Alanlarının Revizyonu' ve 'Sera Kurulumu' projeleri kapsamında kurulan 40 sera, törenle üreticilere teslim edildi. Edirne Valisi Yunus Sezer, törende yaptığı konuşmada kentte üretimin teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı. Vali Sezer, sera alanlarının genişletilmesi ve seracılığın geliştirilmesi için çalışmaların devam edeceğini belirtti.


Advertisement