Tofaş, İlk 6 Ayda 216 Milyon Lira Kar Etti - Son Dakika
Güncel

Tofaş, İlk 6 Ayda 216 Milyon Lira Kar Etti

Tofaş, İlk 6 Ayda 216 Milyon Lira Kar Etti

Tofaş Üst Yöneticisi Başaran: "Son 10 yılda oluşturduğumuz dış ticaret fazlası ise 3,5 milyar dolar seviyesini aştı"

06.08.2013 16:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tofaş Türk Otomobil Fabrikası Anonim Şirketi'nin (Tofaş) net satış gelirleri yılın ilk yarısında 3,5 milyar liraya, net karı ise 216,3 milyon liraya ulaştı.

Tofaş'tan yapılan açıklamaya göre, şirket yılın ilk yarısında 130 bin 917 adetle Türkiye'deki toplam araç üretiminin yüzde 23'ünü tek başına gerçekleştirdi. Net satış gelirleri 3 milyar 488 milyon liraya, net karı ise 216,3 milyon lira seviyesine ulaşan Tofaş, yılın ilk yarısında toplamda 85 bin 464 adetlik araç ihracatı gerçekleştirdi.

Tofaş Üst Yöneticisi (CEO) Kamil Başaran, açıklamada yer alan değerlendirmesinde, zorlu ekonomik ve rekabet koşullarına rağmen yılın ilk yarısında istikrarlı bir performansa imza attıklarını belirterek, "Bu dönemde, planlarımız doğrultusunda toplam 130 bin 917 adet binek ve hafif ticari araç üretimi gerçekleştirerek, 85 bin 464 adetlik ihracat rakamına imza attık. Türkiye'de temsil etmekte olduğumuz 6 değerli markamızla pazardan aldığımız pay 48 bin 223 adetle yüzde 12,6 oldu. 2013'ün ilk 6 ayında net satış gelirlerimiz 3,488 milyar lira seviyesinde gerçekleşirken, dönem karımız 216,3 milyon lira oldu. Son 10 yılda oluşturduğumuz dış ticaret fazlası ise 3,5 milyar dolar seviyesini aştı" ifadelerini kullandı.

2013 yılında iç pazarın yeniden 800 bin adetlerin üzerine çıkmasını, üretimin ise 1 milyon seviyesinde gerçekleşmesini beklediklerini kaydeden Başaran, "Tofaş, hedeflerinden şaşmayarak yolunda kararlı adımlarla ilerlemeyi sürdürmektedir. Sergilediğimiz istikrarlı performans, sürdürülebilir karlılığı da beraberinde getirmektedir. Tofaş olarak son 10 yılda oluşturduğumuz dış ticaret fazlası 3,5 milyar dolar seviyesini aştı. Ar-Ge'ye önemli yatırımlar yaptığımız ve her alanda mükemmele ulaşmayı hedeflediğimiz bir dönemdeyiz. Ülke ekonomisine ve istihdama hız kesmeden katkı sağlamaya devam ediyoruz. İstikrarlı performansımızı daha da yukarılara taşımak için aynı özen ve istekle çalışmalarımızı sürdüreceğiz" açıklamasını yaptı.

Türkiye'nin Avrupa'nın en büyük hafif ticari araç üreticisi konumunda olduğunu aktaran Kamil Başaran, hafif ticari araç üretiminde Türkiye'nin dünya genelindeki kuvvetinin önemli olduğuna da dikkat çekti. Son dönemlerde Türkiye hafif ticari araç pazarında daralma yaşandığını dile getiren Başaran, şunları kaydetti:

"Türkiye, Avrupa'nın en kuvvetli ve tek hafif ticari araç üretim üssü konumunda. Bu çok kıymetli bir durum. Gerek Tofaş gerekse tüm otomotiv sektörü olarak güçlü konumumuzu korumalıyız. Tofaş olarak, Bursa'da üretmekte olduğumuz Fiat Doblo'yu 268 milyon avroluk ek yatırımla yenilemeye ve Kuzey Amerika ile Kanada'ya ihraç etmeye hazırlanıyoruz. Ayrıca mevcut Doblo modelimiz Türkiye ve diğer pazarlar için yenilenecek. Doblo Amerika projesi dahilinde, 2014 yılından başlayarak 2021 yılına dek yaklaşık 175 bin araç ihracatı gerçekleştirmeyi öngörüyoruz."

Fiat, 6 ayda 46 bin 976 adet satış gerçekleştirdi

Tofaş çatısı altında yer alan Fiat markası 2013'ün ilk 6 ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6'lık artışla, 46 bin 976 adet perakende satış gerçekleştirerek yüzde 12,3'lük bir pazar payına ulaştı. Toplam satışların 24 bin 953 adedi otomobil, 22 bin 23 adedi ise hafif ticari araç olarak gerçekleşti. Fiat, söz konusu satış grafiğiyle otomobil pazarından yüzde 8,5'lik bir pay alırken, hafif ticari araç pazarından ise yüzde 24,6'lık paya sahip oldu. Linea modeli ilk 6 ayın toplamında Türkiye'nin en çok satılan otomobili oldu.

2013'ün ilk 6 ayında, Lancia, Alfa Romeo ve Jeep markalarının perakende satış adedi, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 53 oranında artarak toplam 1.247 adede ulaştı. 2012 yılını toplamda 21 adetlik Ferrari satışı ile kapatan FerMas AŞ ise 2013'ün ilk 6 ayında 12 adetlik Ferrari satış rakamına ulaştı. FerMas AŞ'nin ayrıca, 2013'te, Maserati'nin 2012'deki toplam satış rakamını 3'e katlayarak yıl sonunda kadar 50 adetlik satış rakamına ulaşması hedefleniyor.

Tofaş çatısı altında yer alan Fiat, Alfa Romeo, Lancia ve Jeep markalı otomobiller için kişiye özel finansal çözümler üreten Koç Fiat Kredi'nin aktif büyüklüğü ise 2013 yılının ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,3 oranında artarak 1,2 milyar liraya yükseldi.

Portföydeki aktif müşteri sayısı ise yüzde 2,1 artışla 93 bin adede ulaştı. İlk yarıda Tofaş'ın temsil ettiği 6 markayla Türkiye pazarında sattığı araçların yüzde 40'ı ve büyük filolar dışındaki Tofaş satışlarının yüzde 60'ı Koç Fiat Kredi tarafından kredilendirildi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tofaş, İlk 6 Ayda 216 Milyon Lira Kar Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Malatya'da Oto Kiralama Ofisine Silahlı Saldırı: 1 Yaralı, Zanlı Yakalandı
    00:21 Malatya'da Oto Kiralama Ofisine Silahlı Saldırı: 1 Yaralı, Zanlı Yakalandı

    Malatya'nın Battalgazi ilçesinde bir oto kiralama ofisine silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda bir kişi yaralanırken, 61 ayrı suç kaydı bulunan ve olay sonrası kaçan zanlı ormanlık alanda yakalanarak gözaltına alındı. Saldırı sonucu yaralanan şahıs hastaneye kaldırıldı. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Samsun'un Kavak ilçesinde yonca yüklü tır şarampole devrildi
    00:18 Samsun'un Kavak ilçesinde yonca yüklü tır şarampole devrildi

    Samsun-Ankara kara yolu Hacılı Geçidi mevkisinde H.B. idaresindeki 01 ATY 920 plakalı yonca yüklü tır şarampole devrildi. Olay yerine polis ekipleri sevk edildi ve kaza nedeniyle yolun bir şeridi kapatıldı. Sürücü yara almadan kurtuldu ve ekipler tırı çekici yardımıyla kurtarmak için çalışma başlattı.

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Kayseri'de Kız İstemeye Giden Şüpheli, Ağabeyiyle Çıkan Kavgada Tüfekle Yaraladı
    23:58 Kayseri'de Kız İstemeye Giden Şüpheli, Ağabeyiyle Çıkan Kavgada Tüfekle Yaraladı

    Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde kız istemeye giden F.G. ile kızın ağabeyi Y.T. arasında çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavgada F.G, tüfekle Y.T'yi yaraladı. Olayın ardından kaçan şüpheli F.G, sığındığı evde polis tarafından gözaltına alındı.

  • Gaziosmanpaşa'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi
    23:58 Gaziosmanpaşa'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi

    Gaziosmanpaşa'da meydana gelen toprak kaymasında tahliye edilen bina sayısı 24'e yükseldi. İstanbul Valiliği, 'Tahliye edilen evlerde yaşayan 96 vatandaşımızdan 78'i otellere yerleştirilirken, 18 vatandaşımız ise istekleri doğrultusunda akrabalarının evlerine yerleşmiştir' açıklamasını yaptı.

  • Kayseri'de Yabancı Uyruklu Şahsı Bıçaklayarak Öldüren Adam Tutuklandı
    23:42 Kayseri'de Yabancı Uyruklu Şahsı Bıçaklayarak Öldüren Adam Tutuklandı

    Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde, aralarında husumet bulunan M.P. ile yabancı uyruklu Abdul Shaid Zahin arasında çıkan tartışma sonucunda M.P. tarafından bıçaklanan Zahin hayatını kaybetti. Şüpheli M.P. gözaltına alındıktan sonra tutuklanarak cezaevine teslim edildi.

  • DEM Parti'den İçişleri Bakanı Yerlikaya'ya
    23:42 DEM Parti'den İçişleri Bakanı Yerlikaya'ya "müfettiş" yanıtı: Kamu kaynaklarını beyhude çabalar için harcamayın

    Yerel seçimlerin ardından Diyarbakır Belediye Meclisi salonundan Türk bayrağının kaldırılması ve Mardin Büyükşehir Belediye Meclisi'nin açılışında 'İstiklal Marşı'nın okutulmadığına' ilişkin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya mülkiye müfettişlerini görevlendirdi. DEM Parti'den ise konuya ilişkin yanıt geldi. DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan "Kamu kaynaklarını beyhude çabalar için harcamamanızı öneriyoruz" ifadelerini kullandı.


Advertisement