TOFAŞ'ın Geliştirdiği Yeni Otomobil Patrondan Tam Puan Aldı - Son Dakika
Ekonomi

TOFAŞ'ın Geliştirdiği Yeni Otomobil Patrondan Tam Puan Aldı

Tarihinin büyük yatırım hamlesine kalkan Tofaş'ın 520 milyon dolara geliştirdiği yeni kompakt sedan modeli Fiat Chrysler CEO'su Sergio Marchionne'den tam puan aldı.

14.09.2015 07:51  Güncelleme: 07:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD pazarında büyümek için Chrysler'in tamamını aldıktan sonra General Motors'la (GM) evlilik için niyetini ortaya koyan İtalyan Fiat, Avrupa'da büyümek için ise Koç Holding'le ortak olduğu Tofaş'a güveniyor. Kompakt sınıfta zayıf kaldığı Avrupa'da, Tofaş'ın 1 milyar dolar yatırımla üreteceği Agea (Ege) Ailesi ile büyümeyi hedefleyen İtalyan marka, bu yüzden Türkiye'ye büyük önem veriyor. Hem Tofaş Yönetim Kurulu Toplantısı'na hem de Aegea (Ege) Ailesi'nin ilk ürünü olan kompakt sedan otomobili test etmek ve nihai onayı vermek üzere geçtiğimiz hafta Bursa'ya gelen Fiat-Chrysler Automobiles (FCA) CEO'su Sergio Marchionne, Tofaş çalışanlarına büyük övgüler yağdırarak, üretilen araçtan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

YÜKSEK YETENEK SONUCU

Koç Holding ve Tofaş Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç ile birlikte Aega (Ege) isimli kompakt sedan otomobili test edip nihai üretim onayını veren Marcihonne, ayrıca Tofaş fabrikasını gezip, Ar-Ge Merkezi'nde incelemelerde bulundu. Daha sonra Fiat Ege projesinde görev alan Tofaş çalışanlarıyla bir araya gelen Sergio Marchionne, tüm çalışanları tebrik ederek, "Çok iyi bir iş çıkardınız. Yeni kompakt sedan Tofaş'ın ürün geliştirme ve üretim alanlarında sahip olduğu yüksek yeteneklerinin bir sonucudur" dedi. Mustafa Koç da yapılan ziyaret ve test sürüşünden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Emeği geçen tüm çalışanlara teşekkür ederim. Gelinen nokta gurur verici" açıklamasını yaptı.



ETKİ ALANI GENİŞLİYOR

Toplantılarda ve ziyarette Sergio Marchionne ve Mustafa Koç'a eşlik eden FCA Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Bölgesi Operasyonlar Direktörü Alfredo Altavilla ise, "Kasım ayından itibaren Türkiye'den başlayarak kademeli olarak satışa sunulacak olan Agea (Ege) proje isimli yeni Fiat kompakt sedanın ilk aşamada EMEA (Avrupa, Ortadoğu, Afrika) Bölgesi'nde 40 ülkede satışa sunulması hedefleniyordu. Bugün araç henüz yola çıkmadan Avrupa'da beklentilerin daha da arttığını görüyoruz. Mevcut gidişat gösteriyor ki, yeni modelin etki alanı daha da genişleyecek" açıklamasını yaptı.

6 YIL SONRA AYNI TOPLANTIDA ONAY

1968 yılında Fiat Grubu ve Koç Holding arasında başlayan eşit hisseli iş ortaklığını ileri bir boyuta taşıyan Agea (Ege) proje isimli kompakt sedanın nihai üretim onayı, Bursa'daki gerçekleşen Tofaş Yönetim Kurulu toplantısı sonrası alındı. Modelin ilk fikri de yine Marchionne ve Mustafa Koç'un katıldığı 2009 yılındaki yönetim kurulu toplantısında ortaya çıkmıştı. İtalya'daki FCA Tasarım Merkezi'nde artistik tasarımı yapılan, geri kalan yüzde 70'lik kısmı, Tofaş Ar-Ge ile birlikte Türkiye'de geliştirilen ve Bursa'da üretilecek yeni kompakt sedan modelin dünya ön gösterimi ilk olarak İstanbul Autoshow'da gerçekleştirilmişti. Sedan modelin ailenin diğer üyeleri olan Hatchback ve Station Wagon'la birlikte ortak tanıtımı ise Mart 2016'de Cenevre fuarında olacak.

TARİHİNİN KUMARINI OYNAYIP KAZANDI

Tarihinin en büyük yatırım hamlesine kalkan Tofaş, Ege (Aegea) projesinde büyük risk alarak başarıya ulaştı. 1 milyar dolarlık dev yatırımla sedan, hatchback ve station wagon olmak üzere 3 yeni yerli otomobil üretmeye hazırlanan şirket adeta 1 koyup 3 aldı. Sedan otomobil projesini 2009 yılında Fiat Başkanı Sergio Marchionne ve Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç'un yer aldığı Tofaş Yönetim Kurulu toplantısında konuşmaya başladıklarını söyleyen Tofaş CEO'su Cengiz Eroldu şu açıklamayı yapmıştı: "1 milyar dolarlık 3 modelin çıkış noktası sedandır. Diğerleri sonradan eklendi. Biz 520 milyon dolarlık yatırımı sedan için planladık. Sergio Marchionne, sedan otomobili çok beğenip, maliyet anlamında da avantajlı görünce, 1 yıl sonra 2 yeni ürünü daha Bursa'ya verdi. Biz 3 otomobili 1 milyar dolara, yani yarı fiyatına üretmiş olacağız. Ciddi bir risk aldık. Sedan potansiyeli hatchback'e göre daha az. 600 bin araçla yola çıktık, 1 milyon 280 bine ulaştık. 2023'e kadar sedandan 580 bin adet, HB ile SW'den 700 bin adet üreteceğiz. Kumar oynadık, kazandık. 1 koyup 3 aldık. Alamasaydık zarar etmezdik ama kârlı da olamazdık."

2 MİLYAR EURO KAZANDIRACAK

6 yılda toplam 580 bin adet üretilip, en az 200 bin adedi tüm dünyaya ihraç edilecek. 'Al ya da öde' anlaşması olduğu için ihracatı garanti altına alınacak. Bu da Türkiye'ye en az 2 milyar Euro ihracat geliri kazandıracak. Cari açığa önemli katkısı olacak. Avrupa'dan Afrika'ya Amerika'dan Ortadoğu'ya kadar bir çok noktada yollara çıkacak. (Kaynak:Hürriyet)

TOFAŞ\'ın Geliştirdiği Yeni Otomobil Patrondan Tam Puan Aldı

Son Dakika Ekonomi TOFAŞ'ın Geliştirdiği Yeni Otomobil Patrondan Tam Puan Aldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (19)

  • acil: acil yerli otosu uretilim bizi alman arabalarından kurtarmanın lazım. yoksa bu Almanya turkiyenin başına daha büyük belalar acacak 44 3 Yanıtla
  • Aras: Amerikays ihraç edilen dobloları görseniz türklere layık gördükleri dobloların nekadar boş teneke olduğunu anlarsınız,ikisinide aynı fabrika üretiyor,koçlar amerikalılara ürettiği kalitenin onda birini türk insanına layık görmüyor,hadi tofaştan bir yetkili çıksın yalan desin bu yazdıklarıma 46 0 Yanıtla
  • sinirli: yıllarca millete araba diye teneke sattıniz vatan hainleri 27 3 Yanıtla
  • ===MERTCE====: bu grup yıllardır vatandaşın parasını yabancılara komisyonculuk yapıp milletin sırtından asalak gibi geçinip hiç bir yerli malı üretmiyor, üretemiyor. bana göre bu grup yabancıların türkiye işbirlikcisi . ülkeye hiç bir yararı dokunmayan asalak gurubu. 22 4 Yanıtla
  • tofask: Şahin ve doğanı gelistirsinler bence satış rekoru kirarlar 22 1 Yanıtla
  • gelecek: millete yıllarca geçirdiniz şahin ve doğanı uzay üssü kursanizda artık Tofaş deyince millet Allah korusun diyor.... 23 0 Yanıtla
  • Yesada: Ey ahali Dangalak Dangalak konusmayin. Bu aracın tasarımı türk muhendislerinde.Bilmeden yorum yapmayın.Bende bu tasarımin içindeyim.Gerizekalikar bakin etrafiniza Türkiye de neler yapılıyor 11 11 Yanıtla Mehmet Merter: Tasarımın içinde olan biri için Türkçe yazımın ve hitabetin ilkokul seviyesinde. Bu ne yaman bir çelişki. 17 0
  • FIAT ARABA DEGIL KOL: AL BIR FIAT. .REZİL OL BAK 18 3 Yanıtla
  • Arsiza ders verilir: Bırak Fiat i Ford u sene 2015 Nerede benim ülkemin ürettiği aracım nerede 17 3 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement