Tofaş'ta Üretim Başladı Haberlerini İşçiler Yalanladı - Son Dakika
Ekonomi

Tofaş'ta Üretim Başladı Haberlerini İşçiler Yalanladı

Tofaş'ta üretim bu sabah yeniden başladı. Yüksek maaşlı personel işbaşı yaptı, diğerlerinin eylemi ise sürüyor. İşbaşı yapanlar arasında emekli personellerin de olduğu iddia edildi.

22.05.2015 08:53  Güncelleme: 12:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tofaş otomobil fabrikasında üretim bu sabah saatlerinde yeniden başladı. Türk Metal Sendikası'ndan istifa eden ve maaşlarında iyileştirme isteyen işçilerin başlattığı eylem kısmen bugün sona erdi.

FABRİKA VARDİYAYI BAŞLATTI, 1750 ÇALIŞAN İŞBAŞI YAPTI

Tofaş Ceo'su Cengiz Eroldu'nun bir ay sonra maaşlarda iyileştirme konusunda namus sözü vermesi üzerine bugün 6.45 vardiyasında 220'si taşeron, toplam bin 1750 vardiya işçisi işbaşı yaptı.

CEP MESAJI İLE ÇAĞRILDILAR

İşçilerin eylemleri devam ederken, Tofaş İnsan Kaynakları, dün gece cep telefonlarına gönderdiği SMS aracılığı ile işçilere sabah vardiyasına başlama çağrısı yaptı.

ARKADAŞLARI YUHALADI

Servis araçları her zamanki güzergahlarda bulunan işçileri alarak, polisin geniş güvenlik önlemi aldığı fabrika önüne getirdi. Otobüsler gelirken kapı önünde eylem yapan işçiler, vardiyaya girenleri yuhaladı. Polis fabrika içinde bekleyen işçilerin önüne bariyer çekerek, çalışacak işçilerin girişini sağladı.

"HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADIM"

Eylem yapan işçilerin sözcülerinden Soner Şahin, gazetecilere yaptığı açıklamada, 4 numaralı kapıdan bazı işçilerin içeri girdiğini gördüğünü söyledi.

İşçilerin tesislere girdiğini görünce hayal kırıklığına uğradığını vurgulayan Şahin, şöyle konuştu:

"EMEKLİ OLANLARI GETİRİP PSİKOLOJİK BASKI UYGULADILAR"

"Arkadaşlar içeri giriyordu. Hemen düdük çalıp 'Bizimle olan bizimle gelsin' dedim. 'Eylem bitti' diye düşündüm. Sonra fabrikanın önüne geldiğimde serviste olanların ve içeri girenlerin buradan emekli olmuş eski çalışanlar olduğunu öğrendim. Burada işçilere psikolojik baskı uygulamaya çalışıyorlar. Bantlarda olan stoklarımız vardı. Onları bantlardan çekiyorlar. Biz bir arabayı 1,5 dakikada üretiyorduk. Şu anda çalışanlar 5 dakikada bir araba çıkartıyor."

"ÜRETİME BAŞLANDIĞINA İNANMIYORUM"

Şahin, üretimin başladığı yönündeki iddiaların gerçekleri yansıtmadığını öne sürerek, "Üretimin başladığına inanmıyorum çünkü işçilerin çoğu burada" ifadesini kullandı.

"ÜRETİM BAŞLADI HABERİ YALAN"

Tofaş işçileri, fabrikada üretimin başladığı yönündeki söylentilere tepki gösterdi. İşçiler, daha 1-2 aylık az sayıdaki işçinin korkarak içeri girdiğini ancak kendilerinin eylemi kararlılıkla sürdürdüğünü dile getirdi.

'İÇERİ GİRENLER YÜZDE 5 BİLE DEĞİL'

Bu haberlere tepki gösteren işçiler, haberleri yalanladı. Tofaş işçilerinden Ozan Güldöken, fabrika yönetiminin sürekli çağrı yapmasına rağmen içeri girmediklerini, eylemi sürdürdüklerini söyledi. Güldöken, "İçeri girenler bir aylık, iki aylık işçiler. Ve beyaz yakalılardan imalata sokmuşlar ama imalat yürümüyor. Çünkü hiçbiri bilmiyor. İmalatı bu şekilde yürütemezler. Tofaş'ın üretimi başlattığı haberini yapıyorlar. Ama içeride imalat doğru düzgün gitmiyor. Akşama kadar 10 araç bile çıkartamazlar. İçeri girenlerin oranı çok cüz'i, yüzde 5 bile değil yani. Biz kararlılıkla devam edeceğiz, ayrılmıyoruz. Haklı mücadelemizin arkasındayız. Sonu ne olursa olsun. Bu arkadaşlar boşuna beklemiyor yani görüyorsunuz." şeklinde konuştu.

1100 ÇALIŞAN EYLEME DEVAM EDİYOR

Üretim başlarken, fabrika içinde ve dışında bin civarında da işçi eylemlerini sürdürüyor.

İYİLEŞTİRME YAPILMADI "SÖZ" VERİLDİ

Tofaş CEO'su Cengiz Eroldu, dün akşam saatlerinde işçi temsilcileriyle görüşüp, "Sabah 06.45'te işbaşı yapın. Şu anda iyileştirme konusunda değişiklik yok. Ancak bir ay sonra iyileştirme için namus sözü veriyorum." dedi.

TAKSİYLE İŞE GELEBİLECEKLERİ SÖYLENDİ

Bu sözler üzerine insan kaynakları da bu sabah üretimin başlayacağını, servislerin çalışacağını, servis imkanı olmayanların toplu olarak taksiyle fabrikaya 4 nolu kapıdan gelebileceklerini ve ulaşım ücretlerinin ödeneceğini bildirdi.

MAAŞI YÜKSEK OLANLAR İŞE GELDİ

Sabah saatlerinde yoğun bir şekilde servislerle ve özel araçlarıyla bin 700 işçi işe geldi. Sabah 06.45'te işçilerin gelmesiyle üretim başladı. Beyaz yakalı tabir edilen ve eylemlere hiç katılmayan bin civarındaki mühendis de sabah 08.00'de mesaiye geldiler.

FABRİKA İÇİNDE VE DIŞINDA EYLEM DEVAM EDİYOR

Polis ekipleri de olağanüstü bir gayretle sabaha kadar işçileri bilgilendirdi. Mesaiye başlamak isteyenlere ve eylemini devam ettirmek isteyenlere kolaylık sağladı. İşçilerden 400-500 civarında bir topluluk eylemlerini sürdüreceklerini ve fabrikanın önünde kalacaklarını söylediler. Fabrika içinde de 600 civarında işçinin eylemlerini sürdürdüğü belirtildi. Toplam bin civarında işçi eyleme devam edeceklerini ifade ettiler.

TOFAŞ'TAN AÇIKLAMA

Öte yandan Tofaş, üretim faaliyetlerine bugün itibarıyla başlandığını duyurdu.Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş.'nin Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yer alan açıklamasına göre, risk yönetimi politikalarının kapsamında gerekli koşulların sağlanması üzerine, bugün itibarıyla, fabrikada üretim faaliyetlerine başlandı.

Açıklamada, "Üretim faaliyetlerimizde tedarikçi temini kaynaklı olarak da herhangi bir sorun yaşanmamaktadır." bilgisine yer verildi.

FABRİKA KAYIPLARI TELAFİ İÇİN İŞÇİLERİ DAHA ÇOK ÇALIŞTIRACAK

Tofaş Otomobil Fabrikası'nın bir haftadır üretimin durmasıyla ilgili yaşadığı kaybı, haftada 5 gün çalışan işçilerini bundan sonraki süreçte 6 gün çalıştırıp telafi edeceği öğrenildi.

Tofaş\'ta Üretim Başladı Haberlerini İşçiler Yalanladı
Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Tofaş'ta Üretim Başladı Haberlerini İşçiler Yalanladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (20)

  • SABRİ ÇOLAK: Arkadaşlar direnen işçi ailelerine nasıl destek olabiliriz, mutfak ihtiyaçlarına nasıl katkı sunabiliriz bu konuda bir örgütlenme var mı? bilen cevap lütfen.. 16 7 Yanıtla
  • AYLA: MAKSAT GREV DEĞİL ÜLKEDE KAOS MEYDANA GETİRMEK SEÇİM ÖNCESİ BU YAPILIYOR 80 ÖNCESİ OLANLAR YAPILMAK İSTENİYOR DUYARLI OLANLAR İŞ BAŞI YAPAR 8 13 Yanıtla
  • direniş toafaş: Sizde bu yalan haberin oyuncagi olmayin fabrika içersinde 200 işçi var imalat yapılmıyor milleti yalan yanliş haberlerle Kandırmayın 16 2 Yanıtla
  • ÇAYELİ: YALAN HABERLE DİRENİŞİ KIRMAYA ÇALIŞIYORLAR.. 12 5 Yanıtla
  • SABRİ ÇOLAK: SARI SENDİKA, PATRON, HÜKÜMET ÜÇLÜSÜ HER TÜRLÜ SALDIRIYI DENİYOR..ÖNCE SENDİKA BAŞKANI ABA ALTINDAN SOPA GÖSTERDİ, SONRA RENO PATRONLARI FABRİKAYI TAŞIRIM DİYE İMADA BULUNDU, ŞİMDİ DE BİR KISIM İŞÇİ İŞBAŞI YAPTI HABERİ..DAHA BENZERLERİNİ ÇOK GÖRECEĞİZ..TEKEL DİRENİŞİNDE DE DE BÖYLE TAKTİKLER DENEMİŞLERDİ.. 11 5 Yanıtla
  • adınını yazın: ülkede binlerce suriyeli var.. alın onları işe. bak grev nasıl sona eriyo 1 14 Yanıtla
  • murat: işsizlik olan hiçbir ülkede patronla restleşen bir tek işçinin durumu düzelmemiştir.olan işçiye olur. 11 4 Yanıtla
  • trakyalı: sözleşmeyi işçi imzalamıyor işçiye sormadan imzalanıyor 8 3 Yanıtla
  • 060606: Tofaş'ta üretim başlamadı yalan haber yapmayın grev devam ediyor 5 5 Yanıtla
  • aslan: Tofaş ta üretim nasıl başladı1200_1300 araba yapılan fabrikada 3 yada 5 araba yapabildiler.Asıl işin hamallığını çeken kısım dışarda işbaşı yapmadı yapmayacağızda. 7 3 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Bakan Göktaş:
    00:52 Bakan Göktaş: "Son 22 yılda kadın istihdamını yüzde 25,3'ten yüzde 31,4'e çıkardık"

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Bursa'da yaptığı ziyaretlerde kadın istihdamının arttırılması ve kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi konularında yeni çalışmalar başlattıklarını açıkladı. Bakan Göktaş, son 22 yılda kadın istihdamının yüzde 25,3'ten yüzde 31,4'e çıktığını belirtti ve kadınların iş gücüne katılım oranlarının artırılması hedefiyle çalışmaların devam edeceğini vurguladı.

  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Bursa'da ziyaretlerde bulundu
    00:48 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Bursa'da ziyaretlerde bulundu

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Bursa'ya yaptığı ziyaretlerde şehit yakınları, gaziler ve kadın kooperatifleri temsilcileri ile bir araya geldi. Bakan Göktaş, kadın istihdamının arttırılması ve kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi için çalışmaların devam ettiğini belirtti.

  • Cevdet Yılmaz:
    00:03 Cevdet Yılmaz: "Yerel Seçimler Vesilesiyle Makro Politikalarımız Konusunda Yapılan Tartışmalar, Spekülatif Birtakım Söylemlerden İbaret"

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Yerel seçimler vesilesiyle bazı tartışmalar yaşandığını görüyoruz. Bunların hiçbir zemine sahip olmadığını ifade etmek isterim. Yerel seçimler, makro politikaların değişme ihtimali olan seçimler değil. Yerel seçimler, yerel seçimlerdir. Genel seçimlerle Meclis, hükümet belirlenir. Ulusal düzeyde politikalar belirlenir. Yerel seçimler ise şehrimizin yönetimiyle, yerel hizmetlerle ilgili seçimlerdir. Yerel seçimler vesilesiyle makro politikalarımız konusunda yapılan tartışmaların hiçbir zemine sahip olmadığını, spekülatif birtakım söylemlerden ibaret olduğunu ifade etmek isterim” dedi.

  • Cevdet Yılmaz: Enflasyonla mücadelede planımızı yapmış durumdayız
    23:45 Cevdet Yılmaz: Enflasyonla mücadelede planımızı yapmış durumdayız

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, enflasyon verilerine ilişkin yaptığı açıklamada, 2025 yılı için yüzde 15'ler civarında bir enflasyon öngördüklerini, 2026 için ise tek haneli enflasyona dönüşü öngördüklerini belirtti. Yılmaz, ayrıca küresel ekonomide toparlanmanın yavaş ve düzensiz de olsa sürdüğünü ifade etti ve enflasyonla mücadele, mali disiplin, cari açığın azaltılması gibi konularda çalışmalar yaptıklarını söyledi.

  • Ticaret Bakanı: Menemen Serbest Bölgesi'nin kurulma çalışmaları tamamlandı
    23:20 Ticaret Bakanı: Menemen Serbest Bölgesi'nin kurulma çalışmaları tamamlandı

    Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Menemen Serbest Bölgesi'nin kurulma çalışmalarının tamamlandığını ve Cumhurbaşkanlığına sevk edileceğini açıkladı. Bakan Bolat ayrıca, Batı Anadolu Serbest Bölgesi için 2 milyar dolarlık yatırım yapılacağını ve 200 fabrikanın kurulacağını belirtti. İzmir'in ticaret, iş, yatırım, finans ve turizm başkenti olması hedeflenirken, İzmir'in ihracat rakamlarının artırılması için çalışmalar yapılacağı ifade edildi.

  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz:
    23:10 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: "Mayıs ayına kadar yıllık enflasyonda ciddi bir gerileme beklemiyoruz"

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Mayıs ayına kadar yıllık enflasyonda ciddi bir gerileme beklemiyoruz" dedi.


Advertisement