Tofaş Üst Yöneticisi Başaran (2) - - Son Dakika
Ekonomi

Tofaş Üst Yöneticisi Başaran (2) -

Tofaş Üst Yöneticisi (CEO) Kamil Başaran, "İhracat çok kıpırdadı, Avrupa'nın geriye gelmesiyle beraber ihracat rakamlarının bu sene rekorları da geçen seneki rekorları da kıracağını net olarak hissediyoruz.

16.07.2014 14:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tofaş Üst Yöneticisi (CEO) Kamil Başaran, "İhracat çok kıpırdadı, Avrupa'nın geriye gelmesiyle beraber ihracat rakamlarının bu sene rekorları da geçen seneki rekorları da kıracağını net olarak hissediyoruz. Bu pozitif hava bize moral veriyor. Önümüzdeki dönemde de hem iç pazarın büyümesi hem hafif ticari aracın kendini toparlaması hem de ihracattaki bu iddialı rakamlar bizi yılı 640-660 bin civarında kapatacağımızı gösteriyor bu sene" dedi.

Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi bünyesindeki kafe-restoranda gazetecilerle bir araya gelen Başaran, burada yaptığı konuşmada, ekonomik açıdan dünyanın toparlanmaya başladığını, Avrupa'daki iyileşme sinyallerinin geçen yıldan alınmaya başladığını, bunun artık net olarak ortaya çıktığını söyledi.

Başaran, Avrupa'daki iyileşmenin ne kadar önemli olduğunu, üzerinde çalıştıkları projelerle açıklama imkanlarının olacağını vurgulayarak, otomotiv sektörünün hem binek araçlarda hem de hafif ticari araçlarda büyümeler gösterdiğini, yavaş yavaş ihracatın kıpırdandığını, buna karşılık iç pazarın küçüldüğünü söyledi.

Sektörün, iç pazarda belli bir kayıpla karşı karşıya kaldığına, ancak hafif ticari araçta çok ciddi bir kaybın oluştuğuna işaret eden Başaran, "Ümit ediyoruz ki çok büyük bir oranımızı, ürettiğimizin yüzde 70'ini ihraç ettiğimiz bu aracın önümüzdeki dönemde sektöre çok önemli katkıları olacağını hissediyoruz. Geçen seneye göre yüzde 25 civarında olan küçülme, hafif ticari araçta yüzde 32'ye kadar gittiğini de ifade etmek isterim. Ama satış rakamlarımız, pazardaki rakamlar, ilk 3 ay civarında 30-40 binler seviyesine geldiğinde de geçtiğimiz ay ve bu ay yüzde 50'lerin üzerine gittiğini net olarak hissediyoruz, bu da pazarın büyüyeceğini gösteriyor" diye konuştu.

Başaran, ihracattaki kıpırdamanın ise dikkat çekici boyutlarda olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"İhracat çok kıpırdadı, Avrupa'nın geriye gelmesiyle beraber ihracat rakamlarının bu sene rekorları da geçen seneki rekorları da kıracağını net olarak hissediyoruz. Bu pozitif hava bize moral veriyor. Önümüzdeki dönemde de hem iç pazarın büyümesi hem hafif ticari aracın kendini toparlaması hem de ihracattaki bu iddialı rakamlar bizi yılı 640-660 bin civarında kapatacağımızı gösteriyor bu sene. Eğer bu seneyi bu rakamlarla kapatırsak önümüzdeki seneki beklentimiz sürekli yukarılara doğru giden bir pazar (iç pazar) ve 2016 senesinde de neredeyse 1 milyonu o uzun zamandan beri düşlediğimiz, hayalini kurduğumuz 1 milyon stratejik, psikolojik engelini de aşacağımızı görüyoruz."

- "Gelgitlerin olduğu bir ortam"

Başaran, artık geleceğe bakma zamanın geldiğini, bu çerçevede Tofaş'ta yeni ürünlerini müşterilerinin beğenileri doğrultusunda şekillendireceklerini belirterek, mesailerinin çok büyük bölümünü gelecekle ilgili yatırımlara harcadıklarını, üretim ve ihracatın kendileri için bir numaralı öncelik olduğunu vurguladı.

Avrupa'daki toparlanmayla beraber ilk 6 ayda Tofaş olarak 106 binlik bir üretimi gerçekleştirdiklerini ve üretimden yüzde 20 pay aldıklarını anlatan Başaran, temsil ettikleri 6 markayla da ocak-haziran döneminde 38 bin adetlik satışla pazardan yüzde 12 pay aldıklarını, bu payın hafif ticari araçta ise yüzde 25'e yaklaştığını ve pazar lideri olduklarını bildirdi.

Başaran, ilk çeyrekte üretimlerinin yüzde 71'ini ihraç ettiklerini, 510 milyon dolarlık döviz girdisi sağladıklarını ve 150 milyon dolarlık dış ticaret fazlası verdiklerini belirterek, "Bunu da iftihar ederek söylüyorum, çünkü tüm sektörlerin dış ticaret açığı verdiği bir ortamda otomotivin yine lider sektör olarak devam edip katma değer üretmesi hepimiz için son derece önemli. 1,7 milyar TL'lik bir ciroya ulaşmış durumdayız" değerlendirmesinde bulundu.

Sektörün son derece dinamik bir yapıya sahip olduğunu ifade eden Başaran, "Bu senenin özellikleriyle beraber seçimlerin olduğu bir sürü siyasi ve ekonomik gelgitlerin olduğu bir ortamı da maalesef yaşıyoruz ama otomotiv sektörü bütün bunlara dirençli. İhracatıyla beraber de sürekli ayakta kalıp ülke ekonomisine katma değer üretiyor" dedi.

- Amerika'ya ihracat

Amerika'ya ihracat konusuna da değinen Başaran, şunları kaydetti:

"(Amerika'ya ihracatımız başlayacak) dedik. Fabrika deli gibi Amerika'ya şu anda çalışıyor. Ürünlerimiz olgunluğa geldi. Montaj bantlarında çalışmalarımız devam ediyor. Artık nihai araçlara doğru yavaş yavaş gelmeye başlıyoruz. Bursa'dan aldığımızı yine Bursa'daki fabrikamızda katma değere çeviriyoruz. Sadece 80 ülkeye değil, şimdi direkt Kuzey Amerika'ya ve Kanada'ya da ihracatlarımız başlayacak ve böyle bir dönemde de bize yepyeni kendimizi geliştirme imkanları verecek ki şu an tüm ürünlerimizi müşteri beğenilerine göre güncellemiş durumdayız."

- "Yepyeni bir platform geliştiriyoruz"

Başaran, pazarda binek araçlara doğru olan gelişmeyi de çok yakından takip ettiklerini, bir süre önce bir binek araca ilişkin yatırım planlarını paylaştıklarını anımsattı. Bu konudaki çalışmaların hızla devam ettiğini bildiren Başaran, şu bilgileri verdi:

"Bugün itibarıyla da mühendislik çalışmalarımız, ürün geliştirmesi son hızıyla devam etmekte ve 2015 senesinin sonunda, bu aracı da banttan indirip ihracata ve iç pazardaki müşteri beklentilerine sunmuş olacağız. Bu aracın da en önemli önem arz eden tarafı üzerinde yepyeni bir platform geliştiriyor olması. Olmayan bir platformu biz Türkiye'de rakiplerimize göre de avantaj elde edeceğimiz bir sürü unsurları üzerinde olması açısından da vurgulayarak geliştiriyoruz. Dolayısıyla bu platform önümüzdeki dönemde Tofaş'ın yapacağı bundan sonraki atılımlar yeni versiyonlar, araçlar kapsamı altında da son derece rekabetçi avantajı bize sağlıyor."

Bu projeler çerçevesinde fabrikadaki tüm ürün hatlarının güncellendiğini, eksiklerin tamamlandığını ifade eden Başaran, global bir oyuncu olmanın gereklerini yerine getirmek için çalıştıklarını dile getirdi.

- Elektrikli araç

Elektrikli araç konusundaki çalışmalarına da değinen Başaran, şunları kaydetti:

"TÜBİTAK son derece etkin çalışmalar yapıp, önümüzdeki dönemde özellikle motor kapsamı altında yeni bir çığır açmak istiyor. Biz bu çalışmalara bir adım önceden Chrysler ile başladık. Ortak yürüttüğümüz çalışmalarla beraber gördük ki hafif ticari araç kapsamında bu etken olabilecek ama teknolojiyi biz yaptığımız taktirde. Bu kapsamda hem elektrikli aracın özü olan motor hem de üzerindeki gömülü softfair sistemi son derece önemli. Bu iki konu içinde biz kendi patentlerimizle geliştirdik, Arçelik ile beraber rekabet öncesi çok ciddi bir işbirliği içinde, motor konusunda çıktık, hatta şu anda bu patenti kullanıma açma talepleri de bize gelmekte."

- "2016'da Tofaş ihracatta yine rekorlar kıracak"

Başaran, ihracatta eski rakamlara ne zaman ulaşılacağına ilişkin bir soruyu ise şöyle yanıtladı:

"Avrupa'da geri geliş var bu belli bir noktaya kadar bakarsak benim tahminim 2016 senesi çok net olarak Avrupa kaybettiği tüm pazarı geri koymuş olacak. Bu kapsamda da zaten bizim tüm hareket planımız 2015 sonu itibarıyla tüm yenilenmiş ürün hatlarımızla beraber gümbür gümbür Avrupa pazarında rakamlarımızı yakalayabilmek. Bu sene bir handikap vardı. Avrupa krizi ve pazar çeşitlendirmesi kapsamında biz Latin Amerika'ya çok önem vermiştik. Özellikle Arjantin'e ihracatımızı 10 kat artırdık. Ama Arjantin de küresel bir krize girdi ve pazar çöktü orada. Ukrayna'ya çok ciddi bir ihracatımız vardı ve oradaki kriz dolayısıyla bir etki aldık ama bütün bunlar olmamış olsaydı biz bu sene zaten geçen sene kadar ihracatımızı yapıyor durumdaydık... 2015 senesine geldiğimizde en azından Avrupa'daki çıkışın bu krizlerin etkisini ortadan kaldıracağını düşünüyoruz. Biz 2015'te varız ama 2016 senesi Tofaş'ın ihracatta yine rekorları kıracağı bir yıl olacağını görebiliyoruz."

Başaran, pazarın hareketlendirilmesi için "hurda teşviki"nin uzun zamandır konuşulduğunu, bunun finansal modelinin oluşturulması gerektiğini ancak pazarın küçüldüğü bir ortamda modelleme yapmanın çok zor olduğunu ve bu konuda bir iyileştirme yapılmasının çok zor olduğuna inandığını ifade etti. Tofaş'ta yerlilik oranının yürüyen aksamlar dışında yüzde 74 seviyesinde olduğunu belirterek, Amerika'ya sevkıyatın ise yılın son çeyreğinde başlayacağını bildirdi.

- "İstihdamı ihraç da etmeye başladık"

Tofaş Endüstriyel Operasyonlar Direktörü Akın Aydemir de Tofaş'ta çoğunluğu Bursa'da olmak üzere 6 bin 500 kişinin istihdam edildiğini belirterek, "İstihdam etmeye devam edeceğiz hatta artırarak devam edeceğiz" dedi. Aydemir, Tofaş'ın artık personel istihdam ettiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Son zamanlar da gururla söylüyoruz aslında istihdamı ihraç da etmeye başladık. Geçen sene dünya klasında üretimde altın madalya sahibi olduk 3 fabrikayla birlikte. Tofaş fabrikası, Fiat-Chrysler'in Avrupa'daki en önemli tesislerinden biri, bunu tescillemiş olduk bu madalya ile. Kasım ayında Kamil beyle gidip madalyamızı da alacağız bir tören var Detroit'te. Bunu aldıktan sonra bize düşen görev diğer fabrikalara yardım etmek. Özellikle bu talep bize Fiat-Chrysler'in üst yönetiminden iletildi. Çoğunluğu ticari mühendislik, Ar-Ge, üretim tarafından olmak üzere 5 arkadaşımız, 2-3 yıllık süreyle dünyanın birçok değişik kıtalarında Fiat-Chrysler fabrikalarında görev yapıyor şu anda tam zamanlı. Bu sene bunu ikiye çıkardık, 10'a çıkardık, bir iki yıl içinde de çok daha fazla artırarak devam edeceğiz. Ayrıca geriden gelen fabrikalara yardım etmek amacıyla yine bize bir talep geldi. Burada da 12 kişilik bir danışman grubu arkadaşımız, dünyanın birçok Fiat-Chrysler fabrikasına giderek burada danışmanlık yapmaya devam edecekler."

Tofaş Üst Yöneticisi Başaran (2) -
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Tofaş Üst Yöneticisi Başaran (2) - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Antalya, Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle yaşanan ihracat kaybını doğu ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor
    01:22 Antalya, Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle yaşanan ihracat kaybını doğu ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor

    Antalya'da domates üretimi yapan ihracatçılar, Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle ihracat kaybını Doğu Avrupa ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor. İhracatın yüzde 90'ını Ukrayna'ya yapan Antalya, savaşın etkisiyle pazardaki satış oranının yüzde 70 düştüğünü belirtiyor. Üretim maliyetlerinin yüksek olması ve ulaşım sorunları da ihracatçıların karşılaştığı diğer sorunlar arasında yer alıyor.

  • Muş'ta 40 bin TL'ye çoban bulunamıyor
    01:11 Muş'ta 40 bin TL'ye çoban bulunamıyor

    Muş'ta havaların ısınmasıyla birlikte hayvanlarını meralara çıkarmaya başlayan besiciler, 40 bin lira maaş vermelerine rağmen çoban bulamıyor. Gençlerin kırsal bölgelerden şehirlere göç etmeyi tercih etmeleri, Muş'un besicilik anlamında iş gücü eksikliğine yol açıyor. Muş'un besicilik geleneğini sürdürmek ve sektörün geleceğini güvence altına almak için çoban bulma sorununun etkili bir şekilde ele alınması gerektiği belirtiliyor.

  • Türkiye, Günlük Elektrik Üretiminin Yüzde 78,5'ini Yenilenebilir Enerjiden Karşılıyor
    01:09 Türkiye, Günlük Elektrik Üretiminin Yüzde 78,5'ini Yenilenebilir Enerjiden Karşılıyor

    Türkiye, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın açıklamalarına göre 12 Nisan tarihinde günlük elektrik üretiminin yüzde 78,5'i yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılandı. Yenilenebilir enerji kaynaklarının Türkiye'nin cari açığı azaltma, enerji arz güvenliği sağlama ve karbon nötr hedeflerine ulaşma konularında kritik bir rol oynadığı vurgulandı. Ayrıca, 2024 yılında lisanssız yenilenebilir yatırımlar için 7 bin 500 megavatlık ek kapasite ilan edildi ve 2035 yılına kadar güneş ve rüzgar santrallerinin devreye alınarak yenilenebilir enerjinin üretim içindeki payının yüzde 55'e yükseltilmesi hedeflendi.

  • Getir, küçülüyor mu? FreshDirect ve BiTaksi'yi satacak mı?
    23:09 Getir, küçülüyor mu? FreshDirect ve BiTaksi'yi satacak mı?

    Getir, son yıllarda büyük bir büyüme göstererek Türkiye sınırlarını aşmış ve Avrupa ülkelerinde de hizmet vermeye başlamıştır. Ancak son gelişmelere göre şirketin küçülmeye hazırlandığı iddia edilmektedir. Getir'in Aralık 2023'te satın aldığı FreshDirect ve Türkiye'de hizmet veren BiTaksi'yi satmayı planladığı söylenmektedir. Şirketten henüz resmi bir açıklama gelmemiştir, bu nedenle küçülme şimdilik bir söylentiden ibarettir. Getir, şu anda Türkiye, İngiltere, Almanya, Hollanda ve ABD'de faaliyet göstermektedir.

  • TOFAŞ, Türkiye'de Jeep Üretimine Başlayabilir
    23:09 TOFAŞ, Türkiye'de Jeep Üretimine Başlayabilir

    TOFAŞ firmasının Türkiye'de Jeep üretimine başlayabileceği ortaya çıktı. Yeni Jeep CEO'su Antonio Filosa'nın maliyetleri düşürmek adına üretimi başka ülkelere kaydırmayı planladığı ve Türkiye'nin seçenekler arasında olduğu biliniyor. Markanın 2030 hedefi ise global satışlarını 2 katına çıkarmak. TOFAŞ ile uzun süreli bir iş birliği ihtimali konuşuluyor.

  • TİKA, Zimbabve'de tarım sektörüne destek sağlıyor
    23:08 TİKA, Zimbabve'de tarım sektörüne destek sağlıyor

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Zimbabve'de tarım sektöründe mesleki ve teknik eğitime destek amacıyla çeşitli tarım ekipmanları temin ediyor. TİKA'nın sağladığı yer fıstığı ayıklama ve mısır taneleme makineleri, Zimbabveli gençlerin mesleki eğitimlerine katkı sağlamak için kullanılacak. Proje, Zimbabve'nin tarıma elverişli topraklarında gençlerin geleceğine katkı sağlamayı hedefliyor.

  • Alanya Belediyesi'nin 1 milyar TL'den fazla borcu olduğu ortaya çıktı
    22:15 Alanya Belediyesi'nin 1 milyar TL'den fazla borcu olduğu ortaya çıktı

    31 Mart'taki yerel seçimlerde CHP'den Alanya Belediye Başkanı seçilen Osman Tarık Özçelik seçimden önce Alanya halkına verdiği sözü tuttu ve Alanya Belediyesi'nin mevcut alacak ve borç listesini kamuoyuyla paylaştı. Belediye binasına da asılan listeye göre belediyenin 1 milyar 122 milyon 258 bin 556 TL borcu dikkat çekti.

  • Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam yok, suistimalleri engellemeye yönelik tedbir alınıyor
    21:39 Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam yok, suistimalleri engellemeye yönelik tedbir alınıyor

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yayınladığı tebliğ tasarısının ardından KDV oranlarında artış olmadığını belirtti. Lokanta ve kafelerdeki yiyecek ve içeceklerdeki KDV oranı ise yüzde 8'den yüzde 10'a, yüzde 18'den yüzde 20'ye çıkartılacak.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan enflasyon mesajı
    21:37 Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan enflasyon mesajı

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ekonomi, güvenlik, deprem, hak ve özgürlükler ile terörle mücadele başta olmak üzere acil sorunlarımıza odaklanmış bulunuyoruz" dedi.


Advertisement