Tokat'a 10 Dilde Tanıtım - Son Dakika
Yerel

Tokat'a 10 Dilde Tanıtım

Tokat'taki tarihi eserlerin ve doğal güzelliklerin tanıtımı amacıyla 10 dilde belgesel hazırlandı.

17.03.2015 11:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

RECEP BİLEK - Tokat'taki tarihi eserlerin ve doğal güzelliklerin tanıtımı amacıyla 10 dilde belgesel hazırlandı.

Tokat Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, il merkezi ve ilçelerdeki doğal güzellikler ile tarihi ve turistik mekanları Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca, Rusça, İtalyanca, Arapça, İspanyolca, Japonca ve Yunanca hazırlanan 7 dakikalık belgeselle tanıtacak.

Tanıtım belgeseli, yurtiçi ve yurtdışındaki fuarlarda ve tanıtım günlerinde DVD olarak dağıtılacak.

Belgeselde, ender rastlanan soğan sarkıtları ve içerisindeki oluşumlarla dikkati çeken Ballıca Mağarası, Roma İmparatoru Julius Sezar'ın Basforos Kralı 2. Pharnake'ye karşı zafer kazanarak dünyaca ünlü "Veni, vidi, vici (geldim, gördüm, yendim)" sözünü söylediği Zile Kalesi, doğasıyla büyüleyen Çamiçi Yaylası ve Almus Baraj Gölü ile yörenin el sanatlarına ve tarihi eserlerine ilişkin görüntüler yer alıyor.

Kültür ve Turizm İl Müdürü Abdurrahman Akyüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tokat'ın Türklerin Anadolu'ya gelişlerinden bu yana mimarlık adına ortaya koydukları önemli eserlerin kesintisiz olarak görülebileceği tek şehir olduğunu söyledi.

Tokat'ın birçok medeniyete ev sahipliğini belirten Akyüz, "Roma döneminde yol güvenliği için kurulmuş Tokat Kalesi, Malazgirt sonrası yapılan en eski Türk camisi Garipler Camisi, Yağıbasan Medresesi, Gökmedrese, Yeşilırmak-Hıdırlık Köprüsü, 9 zaviye, Taşhan, Deveciler Hanı, Arastalı Bedesten, 18. yüzyıla ait ve Anadolu'nun en görkemli tavan göbeğine sahip Latifoğlu Konağı Müze Evi ve Anadolu'nun en güzel ahşap mevlevihanesi, en güzel saat kulesi, Bey Konağı, Hamam Sokağı, Halit Sokağı ve Sulusokak'ta bulunan sivil mimarlık örneği yapılarla donatılmış Tokat'ı 900 adımda keşfedebiliyorsunuz" diye konuştu.

Hazırladıkları belgeselin turistlerin ilgisini çekeceğini belirten Akyüz, şunları kaydetti:

"900 adımda 900 yılın serüveninin yaşandığı ve onların izlerinin ve belgelerinin tescillendiği tek il, Tokat diyebiliriz. Tarih, kültür ve doğa şehrini tanıtmak için de 10 dilde belgesel hazırladık. Bunu da inşallah yurtiçi ve yurtdışı fuarlarda, tanıtım günlerinde sunacağız. Tokat'ta 2014 yılında 5 bin 457 yabancı turist konaklamış. Biz istiyoruz ki bunları çok üst seviyelere, daha yüksek rakamlara çıkartmak. Bunun çabası içerisindeyiz."

Akyüz, belgeselin profesyonelce hazırlandığını ifade ederek, "Tokat'ı sloganlarla anlatmaya çalıştık. '900 adımda 900 yıl' dediğiniz zaman burada sanki bir reklam filmi izler gibi Tokat'ı izliyorsunuz. Tarihi, doğası ve kültürünü anlatan bir belgesel. Belgesel, 7 dakika ama 7 dakikada çok şey anlatıyor. İnsanların çok ilgisini çeken Tokat'ı yudumlayan bir film olarak kabul edebiliriz" şeklinde konuştu.

Tanıtım için İngilizce ve Türkçe broşür de hazırladıklarını dile getiren Akyüz, belgeseli flash belleğe yükleyip dağıtmayı düşündüklerini söyledi.

Tokat'ın tarihi mekanlarını gün yüzüne çıkarmak için çalışma yürüttüklerini belirten Akyüz, "Tokat'ın doğal güzelliklerini ve tarihi değerlerini hem Tokatlı'nın hizmetine sunmak hem de dışarıdan gelenlere tanıtmak için çalışıyoruz. Tokat Kalesi, Zile Kalesi, Niksar Kalesi, bunları yaptırıyoruz. İnşallah Tokat Kalesi'ni 2016 yılında hizmete açıp insanların rahatça ailesiyle beraber gezeceği, seyredeceği bir mekan haline getirmeye çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

"900 adımda 900 yıllık tarihe yolculuk"

Birçok medeniyete ait tarihi eserlerin bulunduğu Tokat'a gelen turistler, Meydan Camisi, Gökmedrese, Taşhan, Pervane Hamamı, Katırcılar Hanı, Paşa Han, Ulu Cami, Sulu Han, Arastalı Bedesten, Takkeciler Camisi, Yağıbasan Medresesi, Sultan Hamamı ve Tokat Kalesi'nin bulunduğu bölgeyi 900 adımda gezebiliyor.

Turistler, "900 adımda 900 yıllık tarihe yolculuk" sloganıyla tanıtılan bölgede tarihle iç içe yürüyüş yapıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Tokat'a 10 Dilde Tanıtım - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement