Tokat Kalesi'ndeki Gizli Geçitte Yeni Galeri Bulundu - Son Dakika
Güncel

Tokat Kalesi'ndeki Gizli Geçitte Yeni Galeri Bulundu

Tokat Kalesi\'ndeki Gizli Geçitte Yeni Galeri Bulundu

Tokat Kalesi'ndeki gizli geçitte yeni galeri bulunduTokat'ta Eflak Beyliği Prensi Kont Dracula'nın esir tutulduğu öne sürülen Tokat Kalesi'nde sürdürülen restorasyon çalışmaları sırasında bulunan ve 'Ceylan yolu' olarak adlandırılan gizli geçidin yaklaşık 100'üncü metresinde mağaraları anımsatan ve sağ ile sola açılan galeriler bulundu.

16.06.2016 14:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tokat Kalesi'ndeki gizli geçitte yeni galeri bulundu

Tokat'ta Eflak Beyliği Prensi Kont Dracula'nın esir tutulduğu öne sürülen Tokat Kalesi'nde sürdürülen restorasyon çalışmaları sırasında bulunan ve 'Ceylan yolu' olarak adlandırılan gizli geçidin yaklaşık 100'üncü metresinde mağaraları anımsatan ve sağ ile sola açılan galeriler bulundu.

Tokat Valiliği ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Tokat Kalesi'nin turizme kazandırılması amacıyla 2009 yılında restorasyon çalışmaları başlatıldı. 2010 yılında bir bölümü tamamlanan çalışmalar geçen yıl yeniden başladı. Çalışmalar kapsamında, Selçuklu ve Osmanlı döneminde savunma amaçlı kullanılan kalenin burçları sağlamlaştırılarak, kale çevresinde kazı çalışmaları yapıldı. 3 arkeolog denetiminde yapılan çalışmalarda erzak küpleri, askeri barınak, kent merkezindeki Pervane Hamamı'na indiği tahmin edilen gizli geçit ve 2 zindan bulundu. Bu zindanlardan birinde, 1431-76 yılları arasında yaşayan Eflak Beyliği prensi Kont Dracula'nın esir tutulduğu ileri sürüldü.

"UCUNU BULMAK İÇİN BAŞLADIK"

Geçtiğimiz yıl yaklaşık 80 metrelik bölümü açılan, Ceylan Yolu adı verilen gizli geçitte çalışmalar iki ay önce yeniden başlatıldı. Yaklaşık 6 işçinin çalıştığı gizli geçitte açılan bölüm 100 metreye ulaştı. Fakat işçiler gizli geçidin 100'üncü metresinde ilginç bir yapıya ulaştı. Tünelin sağ ve sol tarafında mağarayı anımsatan galeriler bulundu. Buradaki oluşan toprakları temizleyen işçiler, durumu yetkililere bildirdi. Yapılan ilk inceleme de, galerinin su tahribatıyla oluşmuş olabileceği ihtimali ağırlık kazandı.

"HEPSİNİ ORTAYA ÇIKARACAĞIZ"

Tokat İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdurrahman Akyüz, Tokat kalesinin önemine dikkat çekti. Müdür Akyüz, 'Ceylan yolu' olarak bilinen gizli geçidi açmak için çalışmaların devam ettiğini söyleyerek, "Tabi çetin bir şey. 45 derecelik bir açıyla aşağıya iniyor. Aynı maden ocağı ile raylı sistem kurarak oradaki dolgu malzemelerini çıkartmaya çalışıyoruz" dedi. Bulunan yeni galerilerin, içeride ki su sızıntıları veya insan faktöründen oluşabileceğini söyleyen Müdür Akyüz, "Biz ne varsa bunların hepsini ortaya çıkartacağız. Bunlar normal. Belki sağa sola değişik tünellerin gidebileceği yerler de çıkabilir" şeklinde konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Tokat Kalesi'ndeki Gizli Geçitte Yeni Galeri Bulundu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement