Tokat Kalesi İçin Turizm Hamlesi - Son Dakika
Kültür Sanat

Tokat Kalesi İçin Turizm Hamlesi

Tokat Kalesi İçin Turizm Hamlesi

Milattan sonra 5.-6. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Tokat Kalesi'nin, restore edilerek turizme kazandırılması planlanıyor.

26.05.2014 11:54  Güncelleme: 14:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Vali  Mustafa Taşkesen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi Tokat Kalesi'nin kent için önemli olduğunu belirterek, "Tokat Kalesi ile ilgili restorasyon çalışmalarımız bir süre önce başlamıştı. İnşallah kısa zaman sonra gerekli restorasyon çalışmalarını yaparak kalemizi turizme kazandıracağız." diye konuştu.

Tokat'ta göreve başladığı zaman kalenin aydınlatılması için görevlilere talimat verdiğini anlatan Taşkesen, "Göreve geldiğimizde somut ilk icraatımız, kalenin aydınlatılmasıydı. Artık teknoloji gelişti fakat gelişmiş o teknolojiyi kullanmak zaman alacağı için kendi imkanlarımızla, İl Özel İdare imkanlarımızla orayı aydınlattık. Günümüz teknolojisine ait bir aydınlatma değildi. Projelerimiz hazır, LED lambalarla ışıklandıracağız." diye konuştu.

Taşkesen, şunları söyledi:

"Tokat Kalesi Planı hazırlanmış, uygulamaya da geçmiş ama ödenek yetersizliğinden yaklaşık 2.5-3 yıldır bu vaziyette duruyor. Estetikten de öte bizim geldiğimizde tespit ettiğimiz üzere kalenin restorasyon geçirmeyen kısımlarında taşların düşme tehlikesi var. Altta da gecekondu diyebileceğimiz tek katlı evler, derme çatma evler var. Çok büyük bir tehlike arz ediyor. Gerek İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğümüz gerek görevlendirdiğimiz görevlilerle yakinen takip ettik. Kale güçlendirmesi ve taşların düşmemesi üzerine yapılan proje, ihaleye çıkmak üzere."

 TOKAT KALESİ'NİN TARİHİ

Kaynaklara göre, yapılış tarihi kesin olarak bilinmeyen Tokat Kalesi'nin, konumundan, plan özelliklerinden, yapım tekniği ve adının geçtiği kimi tarihsel olaylardan yola çıkılarak, milattan sonra 5'inci ya da 6'ncı yüzyılda yapıldığı tahmin ediliyor.

Geçmişine bakıldığında en eski yerleşimcilerinin Komana Pontika'dan göçen Hristiyanlar olduğu bilinmektedir. İnşasının ardından uzun yıllar Doğu Roma İmparatorluğu'nun elinde kalan kale, 1074 yılında Danişmend Gazi tarafından ele geçirilmiş ve Büyük Selçuklu Devleti kaleye hakim olmuştur. Selçuklular'dan sonra  Osmanlı İmparatorluğu hakimiyetine giren kale, Selçuklu ve Osmanlı döneminde onarım görmüş ve savunma amaçlı kullanılmıştır.

Kent merkezindeki kalenin surları, kesme taş ve molozlar kullanılarak kademeli olarak kaya kütlelerine oturtulmuştur. Kalenin en çok hasar gören, kuzey ve güney yönündeki duvarları, depremlerin de etkisiyle büyük ölçüde yıkılmıştır. Bu yönde sadece bir burç ve ana kaya üzerindeki surlar ayaktadır. - Tokat

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Tokat Kalesi İçin Turizm Hamlesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement