Tokat Müzesi'ndeki Roma Heykelleri Göz Kamaştırıyor - Son Dakika
Güncel

Tokat Müzesi'ndeki Roma Heykelleri Göz Kamaştırıyor

Tokat Müzesi\'ndeki Roma Heykelleri Göz Kamaştırıyor

Roma dönemine ait Apollon, Poseidon ve Nike tanrıları ile kutsal hayvanlarından oluşan bronz heykel grubu, Tokat Müzesinin en çok ilgi çeken eserleri arasında yer alıyor.

11.11.2014 11:56  Güncelleme: 14:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tokat'ın Zile İlçesi'nde 2002 yılında yapılan havuz kazı çalışması sırasında bulunan Roma dönemine ait Apollon, Poseidon ve Nike tanrıları ile kutsal hayvanlarından oluşan bronz heykel grubu, Tokat Müzesi'nin en çok ilgi çeken eserleri arasında yer alıyor.

Sulusokak Çarşısı'nda yer alan Tokat Müzesi'nde, Maşat Höyük, Hanözü kazıları eserleri, Hıristiyanlık eserleri ve etnografya temelli eserlerin yanı sıra sikkeler ve süs eşyası sergileniyor. Zile İlçesi'ne bağlı Ağılcık Köyü'nde 2002 yılında bir çiftlik sahibi tarafından yapılan havuz kazısı çalışması sırasında bulunan Apollon, Poseidon ve Nike tanrıları ile kutsal hayvanlarından oluşan bronz heykel grubu da bunlar arasında yer alıyor. Dünyada ender bulunan bu heykel grubu müze ziyaretçilerinden yoğun ilgi görüyor.

'GENELDE MEZARDAN ÇIKIYOR'

Tokat Müze Müdürü Halis Şahin, bronz heykel grubunun 2002 yılında Zile Ağılcık'ta bulunduğunu söyledi. Eserlerin büyük ihtimalle bir mezardan çıktığını tahmin ettiklerini kaydeden Şahin, "Bu tür şeyler genelde mezarlardan çıkıyor. Güneş tanrısı Apollon, deniz tanrısı Poseidon ve Nike. Yanlarında bulunanlar ise onların kutsal hayvanları. Hepsi bir grup olarak bir arada çıkmış" dedi. Tokat bölgesinin tarih bakımından zengin olduğunu ifade eden Müdür Şahin, şöyle konuştu:

"Tokat tarihi kalıntılar bakımından Türkiye'nin ender illerinden bir tanesi. Tokat'ta M.Ö 3 bin 3.500 tarihleri arasında yerleşim başlıyor. O tarihten itibaren Tokat'ta yoğun bir yerleşim var. Bu yerleim yerlerinde de genellikle kaçak kazılar ile karşılaşıyoruz." - Tokat

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Tokat Müzesi'ndeki Roma Heykelleri Göz Kamaştırıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement