Tokat'ta Gazi Osman Paşa Müzesi Açıldı - Son Dakika
Güncel

Tokat'ta Gazi Osman Paşa Müzesi Açıldı

Tokat\'ta Gazi Osman Paşa Müzesi Açıldı

Tokat'ta Plevne kahramanı Gazi Osman Paşa'nın bal mumu heykeli, Osmanlı ve Rus askerlerinin üniformaları, dönemin mekteplerinde okutulan kitaplara yer verilen müze, düzenlenen törenle açıldı.

05.04.2015 17:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tokat'ta Plevne kahramanı Gazi Osman Paşa'nın bal mumu heykeli, Osmanlı ve Rus askerlerinin üniformaları, dönemin mekteplerinde okutulan kitaplara yer verilen müze, düzenlenen törenle açıldı.

Plevne kahramanı Gazi Osman Paşa için memleketi Tokat'ta, geçtiğimiz yıllarda müze oluşturulmasına karar verildi. Bunun üzerine Devegörmez Mahallesi'ndeki Atatürk Evi'nin bitişiğinde 1900 yılında inşa edilen tarihi konak, İl Özel İdaresi tarafından satın alındı. Konak, 2010'da Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edildi ve geçen yıl Gazi Osman Paşa Plevne Müzesi'nin kurulması için İl Özel İdaresi tarafından çalışma başlatıldı. Ardından belediyeye devredilen 300 metrekarelik konak, yaklaşık bir yılda müze haline getirildi. Müze de Gazi Osman Paşa'nın bal mumu heykeli, Osmanlı ve Rus askerlerinin üniformaları, dönemin mekteplerinde okutulan kitaplar yer alıyor.

Müzenin açılışı için tören düzenlendi. Törene Vali Cevdet Can, Tokat Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Hacı İlbaş, Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Mustafa Şahin ile daire müdürleri ile vatandaşlar katıldı. Burada yapılan konuşmaların ardından müzenin açılışı gerçekleştirildi. Müze içerisinde incelemelerde bulunan Vali Can, müzenin çok güzel olduğunu söyleyerek, "Tokat'a yakışmış, tarihimize yakışmış. Bizim amacımız Tokatlıların geçmişindeki güzelliği geleceğe taşımak istiyoruz. Bunu da medeniyetimizi, kültürümüzü, tarihinizi taşırsanız gerçekleştirebilirsiniz. Bizde tarihimizi bugüne taşıyarak bunu gerçekleştirdik" dedi. Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu ise, Gazi Osman Paşa'nın 115'inci ölüm yıl dönümünde müzeyi Tokat'a kazandırdıklarını belirterek, "Burada paşamızın yaptığı savaşları anlatan kronolojik şekilden bilgilendirmeden tutunda, o dönemki Osmanlıya ait savaş aletlerinin, kıyafetlerinin olduğu ve düşmana ait her türlü teçhizatın ve bilgilerinin burada olduğu önemli bir müzeyi Tokat'a kazandırmış bulunmaktayız" diye konuştu.

KILIÇ HEDİYE ETTİ

Bu arada protokol üyeleri müzenin ikinci katında bulunan Gazi Osman Paşa'nın bal mumu heykeli inceledi. Gazi Osman Paşa'nın fotoğrafta bulunan kılıcının yapılan bal mumu heykelinde yer almadığını fark eden Vali Can, Tuğgeneral Hacı İlbaş'a, "Paşam sizde fazla kılıç yok mu?" diye sordu. Bunun üzerine Tuğgeneral Hacı İlbaş, "Gazi Osman Paşa'mızın sanırım kılıcı bulunamamış. Ben kendi kılıcımı buraya hediye etmek istiyorum" dedi. Vali Can Tuğgeneral Hacı İlbaş'a teşekkür etti. - Tokat

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Tokat'ta Gazi Osman Paşa Müzesi Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement