Tokat'ta Şap Hastalığından 11 Hayvan Telef Oldu - Son Dakika
Güncel

Tokat'ta Şap Hastalığından 11 Hayvan Telef Oldu

Tokat\'ta Şap Hastalığından 11 Hayvan Telef Oldu

Tokat'ta Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Ali Yavaş il genelinde şap hastalığı nedeniyle 11 büyükbaş hayvanın telef olduğunu ayrıca Turhal'da bir mahalleyi karantina altına, tedbir amacıyla ise tüm hayvan pazarlarını kapattıklarını söyledi.

16.12.2015 16:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tokat'ta Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Ali Yavaş il genelinde şap hastalığı nedeniyle 11 büyükbaş hayvanın telef olduğunu ayrıca Turhal'da bir mahalleyi karantina altına, tedbir amacıyla ise tüm hayvan pazarlarını kapattıklarını söyledi. Tokat'ta ASELSAN yöneticilerinin katılımıyla 'hassas tarım uygulamaları güvenli gıda' toplantısı düzenlendi. Toplantıya Vali Cevdet Can ile birlikte kent protokolü de katıldı. Toplantı da söz alan Tokat Yaş Sebze ve Meyve Üreticileri Birliği Başkanı ve aynı zamanda hayvan besleyicisi olan Gürsel Somuncu, şap hastalığı dolayısıyla Turhal'da çok sayıda büyükbaş hayvanın telef olduğunu söyledi. Bunun üzerine söz alan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Ali Yavaş, bu konuda tedbir aldıklarını söyledi.

'50 BİN HAYVANI AŞILADIK'

Toplantı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan müdür Yavaş, şap hastalığının bir virüsten kaynaklandığını belirterek, "Bunun 7-8 değişik tipi var. Biz bununla ilgili bakanlık olarak her sene altışar aylık dönemde aşı çalışmalarımızı yapıyoruz. Tokat'ta yaklaşık bizim 280 bin büyükbaş hayvanımız var. Düzenli olarak her yıl bunlar aşılanıyor. Bu sene 'Nepal 1' tipi diye bu virüsün farklı bir tipi ülkemize maalesef giriş yaptı. Turhal'da bundan şüphelendik. Biz hemen tedbirimizi aldık. Öncelikle hayvan pazarlarımızı kapattık ve 'Nepal 1' tipi dediğimiz aşıyı bakanlığımız üretti ve hemen seri şekilde tedarikini yaptık. Bir hafta içinde 50 bin hayvana aşıyı yaptık ve şu anda devam ediyor. Şüphelendiğimiz köy ve çevre köylerinde öncelikli olmak üzere yayılmayı önleme amaçlı aşılama yaptık. Çok hayvan ölmüş gibi dedikodu var, bunlar gerçeği yansıtmıyor" dedi.

AŞILAR TAMAMLANANA KADAR PAZAR KAPALI

Olayın kontrol altında olduğunu belirten Yavaş, "100 veteriner hekimimiz şu anda sahada. Aşıları tamamladığımız için çok sıkıntı yaşayamayacağız. Turhal'da bir işletmemize ithal hayvan gelmişti 8 tane orada, merkezde bir kaç köyde birer ikişer hayvan telef oldu. Bu çok sayı değil. Yurt dışından gelen hayvanlarla ilgisi yok. Turhal'da hayvan pazarının olduğu Hamam Mahallesini şüpheli bulduğumuz için karantina bölgesine aldık. Onun dışında tedbir olarak hayvan pazarlarımızı kapattık. Tokat genelinde ikinci bir emre kadar, aşılarımızı tamamlayana kadar hayvan pazarlarını kapattık" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Tokat'ta Şap Hastalığından 11 Hayvan Telef Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement