Tokat'ta Şeker Pancarında Rekolte Arttı - Son Dakika
Yerel

Tokat'ta Şeker Pancarında Rekolte Arttı

Turhal Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Yalçın Bekler, il genelinde geçen sene 551 bin ton olan şeker pancarı rekoltesinin bu yıl 600 bin ton civarına yükseleceğini söyledi.

01.11.2015 10:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Turhal Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Yalçın Bekler, il genelinde geçen sene 551 bin ton olan şeker pancarı rekoltesinin bu yıl 600 bin ton civarına yükseleceğini söyledi.

Bekler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şeker pancarı hasadının sürdüğünü belirtti. Pancar üretimi için bu yıl hava şartlarının uygun gittiğini dile getiren Bekler, böylece iyi bir rekolte elde edildiğini anlattı.

Rekoltenin geçen yıla göre arttığını belirten Bekler, "Polar (şeker) oranları geçen sene olduğu gibi bu yıl da düşük. Her ne kadar polar oranları düşük çıksa da rekoltede yükseklik var. Rekolteden dolayı yüzümüz güldü diyebiliriz. Geçen sene 551 bin ton pancar almıştık. Bu sene 600 bin ton civarında pancar üretimimiz olacak" dedi.

Rekoltenin özellikle Yeşilyurt, Artova, Çamlıbel bölgelerinde diğer yerlere göre daha fazla arttığını ifade eden Bekler, "Yeşilyurt, Artova, Çamlıbel bölgelerinde verim, geçen yıl bire beş, bire altı olan yerlerimizde bu sene bire on, bire onbir, hatta bire onikiye çıktı. Yani dönüme 12 ton alan yerlerimiz var. Yine polar oranları geçen seneye göre biraz daha iyi. Özellikle Turhal bölgemizde sıkıntı yaşıyoruz, o da hava şartlarına bağlı. Rekoltedeki yükseklik çiftçimizi sevindiriyor ama polar oranındaki düşüş üzüyor. İnşallah bunu rekolte yüksekliği ile telafi ederiz" diye konuştu.

Bekler, Kazova bölgesinde çiftçilerde pancarın dışındaki ürünlere yönelme olduğuna dikkati çekerek, " Zile, Artova, Çamlıbel, Sulusaray, Yıldızeli, Sivas bölgesinde hem rekolte hem de polar oranı güzel çıkıyor. Pancar soğuk iklim bitkisi. Bitkinin şeker üretmesi için gece ile gündüz arasında sıcaklık farkı olması lazım. Bu olmayınca pancardaki polar oranları da düşük çıkıyor. Kazova bölgesinde sıcaklık farklı fazla olmadığı için polar oranı genelde düşük oluyor" ifadelerini kullandı.

Şeker pancarı üreten çiftçilerden Ali Derdiyok ise bu yıl rekoltenin geçen seneye göre artış olduğunu kaydetti.

Çiftçi Mürteza Yatkın da yaklaşık 30 yıldır pancar ekimi yaptıklarını anlatarak, "Pancar sökümümüz sürüyor. Bu yıl rekolte geçen yıla göre yüksek olacak gibi görünüyor" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Tokat'ta Şeker Pancarında Rekolte Arttı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement