TOKİ 7 Yılda 425 Bin Konut Üretecek - Son Dakika
Ekonomi

TOKİ 7 Yılda 425 Bin Konut Üretecek

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün Turan, "Türkiye'nin 2023 hedefi var. Bu çerçevede büyük yatırımlar yapılıyor.

26.03.2017 11:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CEM ŞAN - Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün Turan, " Türkiye'nin 2023 hedefi var. Bu çerçevede büyük yatırımlar yapılıyor. TOKİ olarak önümüzdeki 7 yıl içinde yaklaşık 425 bin konut üreteceğiz." dedi.

Uludağ Ekonomi Zirvesi'ne katılan Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2016 yılında yakın coğrafyada yaşanan gelişmeler ve Türkiye'de ortaya çıkan koşullar ile terör olaylarının gayrimenkul sektörünü etkilediğini söyledi.

Turan, bütün olumsuzluklara rağmen temkinli bir büyüme yakalandığını, konut sektöründe de beklentilerin üzerinde rekor düzeyde satışlar gerçekleştirildiğini belirterek, "Düşen faiz oranları ve TOKİ olarak iştirak şirketlerimizle destek verdiğimiz kampanyaların da etkisiyle konut satışları özellikle 2016'nın son döneminde ivme kazanarak özel ve kamu iş birliğinde 1 milyon 340 bini aştı." diye konuştu.

Türkiye'de geçen yıl toplam inşaat harcamalarının büyüklüğünün yaklaşık 450 milyar lirayı bulduğunu kaydeden Turan, sektörün milli gelir içindeki payının yüzde 8,9'a, bağlı sektörlerle birlikte dolaylı payının da yüzde 30'lara yaklaştığını aktardı.

- "2017 yılında 65 bin yeni konut ihale edeceğiz"

Bu büyümenin 2017 ve sonraki yıllarda da süreceğini düşündüğünü ifade eden Turan, Türkiye'de bu konuda büyük bir potansiyelin olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"2017'de dünyada inşaat harcamalarının yaklaşık 10,43 trilyon dolar olacağı tahmin edilmektedir. Dünya inşaat malzeme pazarının da yaklaşık yüzde 4 büyümesi öngörülmektedir. Türkiye'deki inşaat malzeme pazarı da reel olarak yüzde 6-7 büyüyüp 335 milyara ulaşacağı tahmin edilmektedir. TOKİ olarak 2017 yılında 65 bin yeni konut ihale edeceğiz. 2016 yılında da 64 bin konut ihale ettik. Geçtiğimiz yıl Türkiye'de 986 bin konuta yapı ruhsatı verilirdi, 750 bin konut yapı kullanma izin belgesi aldı. Yani Türkiye'de 10 yıl önce yılda 326 bin konut üretilirken bugün bu rakam ikiye katlanarak 750 bine çıktı ayrıca 6 milyonun üzerinde konutun zaman içinde yenilenmesi gerekiyor. Bu şu demektir; sektörün önünde kentsel dönüşüm kaynaklı büyük bir yatırım ekonomisi duruyor. Türkiye'de gayrimenkul sektörün geleceği parlaktır ve önünde büyük bir derinlik vardır. Yeter ki sektörde görev alan paydaşlar, nitelikli projeler geliştirebilsin."

- 7 yılda 425 bin konut

Turan, yeni dönemde nitelikli ve kaliteli projelerin her zaman ilgi odağı olacağına dikkati çekerek, "Türkiye'nin yılda 700-800 bin konut üretmesi gerekiyor. Hükümetimizin hedefleri doğrultusunda ayrıca konut dışı inşaat faaliyetleri de büyük bir hızla devam ediyor. Türkiye'nin 2023 hedefi var. Bu çerçevede büyük yatırımlar yapılıyor. TOKİ olarak önümüzdeki 7 yıl içinde yaklaşık 425 bin konut üreteceğiz. Ayrıca kentsel dönüşüm ve yenileme kaynaklı konut üretimi önümüzdeki yılların da gündeminde olacaktır. Özel sektörün bu konuya daha fazla gireceğini düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Devletin bütçesinden kaynak kullanmadan konut ve proje üretiminin özellikle gelişmekte olan ülkelerde büyük bir umut olduğunu vurgulayan Turan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Birçok ülkeden konut yapım talebi gelmektedir. Biz TOKİ olarak ancak bu taleplere bilgi aktarımı şeklinde yardımcı olabiliyoruz fakat hedefimiz, Türk özel sektörünü buralarda proje üretir hale getirebilmektir. Özel sektör yurt içinde olduğu gibi yurt dışında da çök önemli projeler üretmektedir. Rusya'da, Türkmenistan'da, Kazakistan'da, Irak'ta ve 107 ülkede çok başarılı projeler geliştirdiklerini biliyoruz ayrıca Türk firmaları dünyadaki en büyük 250 firmanın arasında önemli bir yer teşkil etmektedir."

- "İlk üç ayda 20 bin konut ihalesi oldu"

Turan, TOKİ olarak 2017 yılında sosyal konut üretimine devam edeceklerini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Bizim kuruluş amacımız budur. Bu yıl 65 bin konut ihale edeceğiz. Üç ay içinde yaklaşık 20 bin konut ihale sürecine girdi. Bunların büyük bir kısmı ihale edildi, bir kısmı da ihale aşamasındadır ayrıca kentsel dönüşüm projeleri de TOKİ'nin birinci önceliği arasındadır. TOKİ olarak 14 yılda yaklaşık 775 bin konut rakamına ulaştık. Yani yılda ortalama 45-50 bin konut ürettik fakat geçtiğimiz yıl ortalamaların oldukça üstüne çıktık ve 64 bin konutu ihale ettik. Bu yılki hedefimiz de 65 binin üzerine çıkmaktır. Geçtiğimiz yıl ihale ettiğimiz konutların yüzde 95'i sosyal konuttur. Bu yılki konutlar da benzer olacaktır."

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi TOKİ 7 Yılda 425 Bin Konut Üretecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Siirt'te üreticilere yüzde 75 hibeyle 125 bin fıstık fidanı dağıtıldı
    15:59 Siirt'te üreticilere yüzde 75 hibeyle 125 bin fıstık fidanı dağıtıldı

    Siirt'te, Cumhuriyet'in 100. yılı dolayısıyla hayata geçirilen 'Siirt Fıstığı Üretiminin Artırılması Projesi' kapsamında üreticilere yüzde 75 hibeyle 125 bin fıstık fidanı dağıtıldı. Vali Kemal Kızılkaya, programda yaptığı konuşmada, tarım ve hayvancılığın Siirt'in kalkınma lokomotifi olduğunu belirtti ve devletin üreticilere önemli destek ve fırsatlar sunduğunu vurguladı.

  • Şanlıurfa, 9 günlük bayram tatili süresince 500 bin ziyaretçi ağırladı
    15:57 Şanlıurfa, 9 günlük bayram tatili süresince 500 bin ziyaretçi ağırladı

    Türkiye'de 9 günlük bayram tatili süresince yaklaşık 500 bin ziyaretçi, Şanlıurfa'ya akın etti. Kentte yoğunluk yaşanırken, esnaf da memnun oldu. Şanlıurfa Turist Rehberleri Odası Genel Sekreteri Müslüm Çoban, yıl sonunda 2 milyon ziyaretçi sayısını geçeceklerini belirtti. Esnaf da yoğunluktan dolayı siparişleri yetiştirmekte zorlandıklarını ifade etti.

  • Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Başkanı: Bodrum'un su sorunu çözülmeli
    15:50 Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Başkanı: Bodrum'un su sorunu çözülmeli

    Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, Bodrum'un su sorununun çözülmesi için kayıp kaçakları minimize edecek, çevre ve insan sağlığı açısından ve su kalitesini de yüksek tutarak maliyetleri minimize edecek çözümlerin bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Özçelik, turizm sezonunun başlaması ve artan sıcaklıklarla birlikte Bodrum'un içme suyu kullanma suyu ve sulama suyu açısından oldukça kritik bir döneme doğru girdiğini söyledi.

  • Çay Üreticileri Budama Yapmazsa ÇAYKUR'a Çay Satamayacak
    15:41 Çay Üreticileri Budama Yapmazsa ÇAYKUR'a Çay Satamayacak

    Çay Üreticileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Mavi, bu yıl budama yapmayarak çayını ÇAYKUR'a değil de özel sektöre satmayı düşünen üreticileri uyararak 'Ayağımızı denk alalım. Üreticiler budamalarını yapsınlar' dedi. Havaların ısınması ile çay üreticileri gübreleme ve budama işlemleri için çay bahçelerine girmeye başladı. ÇAYKUR'a çay satmak için üreticilerin çay tarım arazilerinin 10'da 1'ini budamak zorunda olduğunu hatırlatan Mavi, bu işlemi gerçekleştirmeyen üreticilerin ise her yıl olduğu gibi bu yıl da ÇAYKUR'a çay satamayacağını uyarısında bulundu.

  • Muş Sultan Alparslan Havalimanı Mart Ayında Rekor Kırdı
    15:35 Muş Sultan Alparslan Havalimanı Mart Ayında Rekor Kırdı

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü verilerine göre, Muş Sultan Alparslan Havalimanı'nın mart ayında 35 bin 961 yolcuya hizmet vererek yeni bir rekora imza attığı belirtildi. İç hatlarda 234 uçak iniş-kalkış yaparken, kargo, posta ve bagaj trafiği ise 276 ton olarak gerçekleşti. Yılın ilk üç aylık döneminde ise havalimanında 114 bin 403 yolcu, 698 uçak ve 955 ton yük trafiği kaydedildi.

  • Muş'ta besiciler 40 bin lira maaş vermelerine rağmen çoban bulamıyor
    15:34 Muş'ta besiciler 40 bin lira maaş vermelerine rağmen çoban bulamıyor

    Gençlerin kırsal bölgelerden şehirlere göç etmeyi tercih etmeleri, Muş'un besicilik anlamında iş gücü eksikliğine yol açıyor. Havaların ısınmasıyla birlikte hayvanlarını meralara çıkarmaya başlayan besiciler 40 bin liraya varan aylık maaş, giyecek, yemek ve ayakkabı gibi avantajlar sunmalarına rağmen çoban bulamıyor.

  • DAP Bölge Kalkınma İdaresi'nden yapılan açıklamada, proje başvuruları artık ELİS ile çevrimiçi yapılacak
    15:29 DAP Bölge Kalkınma İdaresi'nden yapılan açıklamada, proje başvuruları artık ELİS ile çevrimiçi yapılacak

    DAP Bölge Kalkınma İdaresi hinterlandında bulunan kamu kurum ve kuruluşlarının resmi yazı ile gönderilen proje teklif başvuruları artık ELİS sistemi ile çevrimiçi yapılacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından oluşturulan ELİS adlı proje kabulü ve izlenmesine ilişkin sistemle, Bölge Kalkınma İdarelerine yapılan elektronik müracaatlar ilgili BKİ Başkanlıklarına iletilmiş olacak. Sistem üzerinden gönderilmeyen projeler değerlendirmeye alınmayacak. DAP Bölge Kalkınma İdaresi'nden yapılan açıklamada, proje çağrı süreçleri https://www.dap.gov.tr/ adresi ve idarenin sosyal medya hesaplarından ilan edileceği belirtildi.

  • DAP İdaresi, Tarım Meslek Liselerinin İdarecileriyle Toplantı Yaptı
    15:26 DAP İdaresi, Tarım Meslek Liselerinin İdarecileriyle Toplantı Yaptı

    DAP İdaresi, tarım meslek liselerinde okuyan öğrencilerin bilinçli üretim yapmalarını sağlamak amacıyla idarecilerle bir toplantı düzenledi. Toplantıda, liselerin altyapısının iyileştirilmesi için çalışmaların başlatıldığı ve eksikliklerin giderilmesi için destek sağlanacağı belirtildi.

  • Sanayilerde yazlık lastik mesaisi
    15:20 Sanayilerde yazlık lastik mesaisi

    Bolu'da zorunlu kış lastiği uygulamasının sona ermesi ve havaların ısınmasıyla birlikte oto lastikçilerde yoğunluk yaşanmaya başlandı. 1 Nisan tarihi itibariyle sona eren kış lastiği uygulaması nedeniyle Bolu'da vatandaşlar araçlarına yaz lastiği taktırmak için oto lastik tamircilerinin yolunu tuttu. Sanayi esnafı, yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte yoğun bir mesai harcayarak vatandaşların yaz lastiklerini taktırmalarına yardımcı oluyor.

  • Eskişehir'de Sahte ve Kaçak Deterjan Operasyonu
    15:17 Eskişehir'de Sahte ve Kaçak Deterjan Operasyonu

    Eskişehir'de jandarma ekiplerinin çalışmaları sonucunda, Mahmudiye İlçesi'nde piyasaya sürmeye hazırlandığı sahte ve kaçak deterjanlarla birlikte yakalanan şüpheli hakkında adli işlem başlatıldı. Eskişehir İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü (KOM) ekipleri, ucuz deterjanları sahte markalar kullanarak piyasaya süreceği bilgisine ulaşması üzerine operasyon düzenledi. Yapılan yol kontrolünde şüpheli şahsın aracında 40 paket özel markanın adıyla ambalajlanmış deterjan ve 58 paket başka bir özel markanın adıyla ambalajlanmış sahte ve kaçak deterjan ele geçirildi. Şüpheli hakkında adli işlem başlatıldı.

  • Bursa'da Alt Yapı Çalışmaları Hız Kesmeden Devam Ediyor
    15:15 Bursa'da Alt Yapı Çalışmaları Hız Kesmeden Devam Ediyor

    Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, alt yapı çalışmalarının tamamlanmasıyla memnuniyetin artacağını ve maliyetlerin düşeceğini belirtti.


Advertisement