Tomara Şelalesine Rekor Ziyaretçi - Son Dakika
Güncel

Tomara Şelalesine Rekor Ziyaretçi

Tomara Şelalesine Rekor Ziyaretçi

Tomara Şelalesini bu yıl içerisinde 25 bin kişinin ziyaret ettiğini ve ilk kez bu kadar ziyaretçi sayısıyla adeta rekor kırdığını söyledi.

09.11.2015 10:14  Güncelleme: 10:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gümüşhane Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü İlbeyi Aydın, Şiran ilçesine bağlı Seydibaba köyü sınırları içerisinde bulunan Tomara Şelalesi'ni bu yıl içerisinde 25 bin kişinin ziyaret ettiğini ve ilk kez bu kadar ziyaretçi sayısıyla adeta rekor kırdığını söyledi.

Yaptığı açıklamada, Şiran ilçe merkezine 25 kilometre mesafedeki Tomara Şelalesi'nin, dağın eteğinden çıkan çok sayıda kaynaktan oluştuğunu, yaklaşık 25 metre genişliğindeki şelalenin, 15 metreden dere yatağına döküldüğünü belirten Aydın, şelalenin bölgede "kırk gözeler" olarak da anıldığını kaydetti.

Aydın, Tomara Şelalesi'nin, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü bünyesinde koruma alanı olduğunu belirterek, "Tomara Şelalesi Tabiat Parkı, 7 hektar alana sahip, aynı zamanda da SİT Alanı" dedi.

REKOR ZİYARETÇİ

Tomara Şelalesi'ni geçen yıl 10 bin kişinin ziyaret ettiğini, bu yıl ise ziyaretçi sayısının 25 bin gibi rekor bir rakama ulaştığını kaydeden Aydın, şunları söyledi: "Gümüşhane'nin Karaca Mağarası'ndan sonra en önemli doğal güzelliği olan Tomara Şelalesi'nin gelişim planında öngörülen tesisler geçen yıl tamamlandı. Orman ve Su İşleri Bakanlığınca Tomara Şelalesi'ne doğaya uygun çevre düzenlenmesi, mesire alanı, yürüyüş parkuru ve kameriyeler yapılarak 300 bin lira harcandı. Hazırlanan gelişim planına uygun olarak 16 kameriye, 2 ağaç köprü, piknik üniteleri, çeşmeler, bulaşık yıkama kabinleri, manzara seyir terasları, yağmur barınakları ve mevcut yürüme parkuruna alternatif yeni parkurlar yapıldı. Tüm bunlar yapılırken doğal yapıya uygun malzemeler kullanıldı. Şelalenin çevresi, ziyaretçilerimizin her türlü ihtiyacını karşılayabilecek şekilde kullanılabilir duruma getirildi."

Aydın, ziyaretçiler için ilave yürüyüş yolları ve alan düzenlenmesi ve günübirlik tesislere ihtiyaç duyulduğunu kaydederek "Bu sebeple alana gelen ziyaretçilerimize güvenli daha güzel bir ortam oluşturmak üzere çevre düzenlemesi ve Peyzaj Uygulama Projesi yeniden yapıldı" diye konuştu.

GÜMÜŞHANE'NİN İLK CAM TERASI TOMARA'YA YAPILACAK

Şelaledeki yürüyüş yollarının kayrak taşı ile kaplanması, mevcut yürüyüş yolunun güvenlik açısından sağ yamaçtan sol yamaca alınması ve manzara seyir terasının yapılacağını dile getiren Aydın, "Bölgemizin ilk cam terası, kamelya ve kır kahvesi yapımı, yöresel ürünler satış birimi yapılması, mevcut kamelya ve piknik masası altlıklarının kayrak taşı ile kaplanarak çevre düzenlemesi yapılacak. Alanın aydınlatılması, mevcut WC'ye 500 kişilik fosseptik çukuru yapılması işleri ihale aşamasında" dedi.

Tomara Şelalesi'ni doğal güzelliğini bozmadan ziyaretçilerin çok daha rahat ziyaret edebilmeleri ve seyredebilmeleri için tüm imkanları kullandıklarını kaydeden Aydın, amaçlarının Karaca Mağarası'nı ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlere Tomara Şelalesi'ni de ziyaret etme imkanı sağlamak olduğunu belirterek, önümüzdeki yıl planlanan çalışmanın hayata geçirilmesi ile birlikte bu yıl 25 bin olan ziyaretçi sayısının gelecek yıllarda katlanarak artmasını beklediklerini söyledi.

TOMARA ŞELALESİ EFSANELERİ

Yörede, Tomara Şelalesi ile ilgili çeşitli efsaneler de anlatılıyor. Şelalenin oluşumuyla ilgili en çok bilinen efsane şöyle:

"Seydibaba köyü çobanı, öğle saatlerinde sürüsünü ıssız yerde yatırıp abdestini alır, namazını kılarmış. Sürüyü susuz bırakıyor diye çobanı dava eden köylüler, bir gün çobanı takip etmiş. Tam öğle zamanı çoban yine sürüyü aynı ıssız yere indirmiş. Elindeki değneğini toprağa vurmuş. Çıkan suyla kendisi abdest alıp namazını kılmış, sürü de suyunu içmiş. Çoban namazını kıldıktan sonra köylünün kendisini seyrettiğini fark etmiş. Buna çok kızan çoban, kavalını bir tarafa, bıçağının kılıfını diğer tarafa savurmuş. Biri Tomara Şelalesi'ne, diğeri de Çamoluk ilçesinin Mindaval köyüne düşmüş. Kaval ile bıçak kınının düştüğü yerden sular fışkırmış. Kırk ayrı yerden ve 40 metre yüksekten su çıkan Tomara Şelalesi'nin diğer bir adı da kırk gözeler olarak günümüze kadar gelmiş."

Başka bir rivayette ise şelalenin köpüklü suyunun, bir kadının çocuğunun bezini suda yıkaması sonucu oluştuğu anlatılıyor.

Diğer bir rivayette ise dağda sürüsünü otlatan bir çobanın, kavalını tepelerde bulunan yarıklardan birine düşürdüğü, düşen bu kavalın da Tomara'dan çıktığı, Tomara Şelalesi sularının düştüğü noktada bir kapı bulunduğu, bu kapının arkasında ise çeşitli gizemlerin olduğu ifade ediliyor. - GÜMÜŞHANE

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Tomara Şelalesine Rekor Ziyaretçi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Osmaneli'de Muhtarlara Böğürtlen Fidesi Dağıtıldı
    12:35 Osmaneli'de Muhtarlara Böğürtlen Fidesi Dağıtıldı

    Bilecik'in Osmaneli ilçesinde, üreticilere teslim edilmek üzere 27 köy muhtarına 3 bin dikensiz böğürtlen fidesi verildi. Fide dağıtım törenine, Kaymakam Yüksel Ünal, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Serkan Diker, Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü İsmail Çalışkan, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Demir ve muhtarlar katıldı. Ünal, köylerde ekilmedik alan kalmasın, köyler böğürtlenle renklensin diye bir proje başlattıklarını söyledi. Kırsal bölgelerdeki çiftçilerin gelir seviyesini artırmak amacıyla Kaymakamlık ve Köylere Hizmet Götürme Birliğince deneme amaçlı olarak 27 köyde her haneye ikişer adet fide verileceğini belirtti.

  • Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Mart Ayı Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
    12:35 Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Mart Ayı Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

    Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası'nın Mart Ayı Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Gökhan Yılmaz başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda ETSO'nun Şubat Ayı Mizan ve Bütçe İzleme Raporu onaylandı. Yönetim Kurulu Başkanı Saim Özakalın, Mart ayı faaliyetleri hakkında bilgi verdi ve ETSO'nun sosyal sorumluluk projelerine desteklerinden dolayı TOBB ve Erzurumlu iş insanlarına teşekkür etti. Ayrıca, Meclis üyeleri diğer faaliyetler hakkında bilgilendirildi ve toplantı dilek ve temenniler kısmıyla sona erdi.

  • Kütahya'da kumar oynatan 6 işletme mühürlenip kapatıldı
    12:34 Kütahya'da kumar oynatan 6 işletme mühürlenip kapatıldı

    Kütahya İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan denetim ve kontrollerde, kumar oynattığı tespit edilen 4 kıraathane, 1 salon ve 1 yardımlaşma derneği olmak üzere toplam 6 işletme mühürlenip kapatıldı.

  • Evden çıkamayan müşterinin siparişini kurye kediye ulaştırdı
    12:34 Evden çıkamayan müşterinin siparişini kurye kediye ulaştırdı

    Serdivan'da yaşayan bir kadın, evden çıkamadığı için siparişini kuryeye verdi. Kurye, müşterinin isteği üzerine kedinin karnını doyurdu ve bu anlar kask kamerasına yansıdı. Görüntüler sosyal medyada büyük ilgi gördü.

  • Gediz ilçesinde TAKE Projesi kapsamında tohum dağıtımı gerçekleştirildi
    12:33 Gediz ilçesinde TAKE Projesi kapsamında tohum dağıtımı gerçekleştirildi

    Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi ile Gediz ilçesinde boş bekleyen veya nadasa bırakılan atıl durumdaki araziler tarımsal üretime kazandırılmak amacıyla 153 çiftçiye yüzde 50 ve yüzde 75 hibeli farklı çeşitlerde tohum dağıtımı yapıldı. Dağıtımda 111 çiftçiye yüzde 50 hibeli 11 bin 250 kg nohut tohumu, 18 çiftçiye yüzde 50 hibeli 240 kg ayçiçeği tohumu ve 24 çiftçiye yüzde 75 hibeli 352 kg sorgum tohumu dağıtıldı.

  • Kütahya'da meyve bahçelerindeki liken oluşumları gözlemlendi
    12:33 Kütahya'da meyve bahçelerindeki liken oluşumları gözlemlendi

    Kütahya'nın Şaphane ilçesine bağlı Karamanca köyünde, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından meyve bahçelerindeki ağaçlarda liken oluşumlarını gözlemlemek amacıyla arazi kontrolleri gerçekleştirildi.

  • Konya'da market soygunu zanlısı tutuklandı
    12:33 Konya'da market soygunu zanlısı tutuklandı

    Konya'nın Meram ilçesinde bir marketten silahlı soygun yaptığı iddiasıyla gözaltına alınan zanlı tutuklandı. İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, bir zincir markette gerçekleşen soygunun ardından çalışma başlattı. Şüphelinin İshak K. olduğu belirlendi. Zanlının soygunu kız arkadaşına para yardımı yapmak için gerçekleştirdiği öğrenildi. Zanlı, adliyeye sevk edildikten sonra tutuklandı.

  • Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, metro ve olimpik yüzme havuzu projelerini açıkladı
    12:33 Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, metro ve olimpik yüzme havuzu projelerini açıkladı

    Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, ANSİAD toplantısında yaptığı konuşmada, Antalya'yı metro ile tanıştıracaklarını ve uluslararası standartlarda bir olimpik yüzme havuzu inşa edeceklerini duyurdu.

  • Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, 5 yıl daha halkıyla birlikte yönetecek
    12:33 Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, 5 yıl daha halkıyla birlikte yönetecek

    Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, 5 yıllık başkanlık döneminde Seyhan halkının kazanması ve hizmetlerin devam etmesi için çalıştıklarını belirtti. Akay, yeni dönemde de halkın desteğiyle hizmetlerin sürdürüleceğini vurguladı.

  • Kütahya'da kumar oynatan kıraathane 30 gün süreyle kapatıldı
    12:32 Kütahya'da kumar oynatan kıraathane 30 gün süreyle kapatıldı

    Kütahya'da Asayiş Şube Müdürlüğü Ahlak Büro Amirliği tarafından yapılan denetimlerde kumar oynattığı tespit edilen kıraathane, 30 gün süreyle kapatılıp mühürlendi. İl Emniyet Müdürlüğü tarafından alınan kararla kıraathane faaliyetten men edildi.

  • Mustafa Bozbey: '31 Mart akşamı Gülümseme Bayramı'nı yapacağız'
    12:32 Mustafa Bozbey: '31 Mart akşamı Gülümseme Bayramı'nı yapacağız'

    Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey, seçim öncesi Küçükbalıklı Mahallesi'ni ziyaret ederek destek istedi. Bozbey, halka hitap ederken 31 Mart akşamının 'Gülümseme Bayramı' olacağını söyledi ve mahallenin sorunlarına çözüm bulacaklarını belirtti.

  • MHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın: Ekrem İmamoğlu PKK'nın adayıdır
    12:32 MHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın: Ekrem İmamoğlu PKK'nın adayıdır

    MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, Ekrem İmamoğlu'nun CHP'den çok PKK'nın adayı olduğunu söyledi. Yalçın, yerel seçimler öncesinde siyasi partilerin bölücülerle işbirliği yapmasını eleştirdi.


Advertisement